Reklama

masový koláč

Jednoduchý nápad na chutnou vydatnou večeři nebo snadný oběd. Koláč můžete jíst teplý, třeba se zeleninovým salátem. Nebo ho můžete přibalit dětem na oběd do školy. Protože i zastudena je super.

Na náplň můžete použít hovězí nebo vepřové maso. Výborná bude i směs obou druhů masa. Sýry použijte také podle toho, které jste si oblíbili. Je fajn když jeden z nich je sýr s modrou plísní a když mají sýry výrazně rozdílné chutě.

Suroviny

  • 1 balení rozváleného listového těsta
  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g goudy
  • 50 g hermelínu
  • 50 g nivy
  • 50 g eidamu
  • 150 ml smetany
  • sůl a pepř
  • olej

Postup

Nejprve si připravte maso. Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte opékat na rozehřátý olej. Přidejte mleté maso. Ochuťte solí, pepřem a rozmačkaným stroužkem česneku. Můžete přidat i oblíbené koření.

Opékejte, dokud maso není hotové. Nechejte vychladnout.

Sýry nastrouhejte nahrubo, nivu a hermelín nakrájejte na kostičky. Promíchejte s vychladlým masem.

Do vyšší koláčové formy o průměru 28 cm vyložte listové těsto na pečícím papíru. Okraje zastřihněte čistými nůžkami a natvarujte. Dno propíchejte vidličkou.

Do těsta vsypejte maso se sýrem a urovnejte povrch. Můžete zalít smetanou (ale není to nutné). Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi půl hodiny. Okraje těsta musí být zlatavé.

Dobrou chuť přeje Elly.

Mleté maso je super surovina na rychlý oběd

brambory s masem

Ďábelská gulášovka

karbenátrky

Zdroj fotografií: Archiv redakce, Alena Kolaříková