Vaření

Masové kuličky v rajčatové omáčce podle kuchařky Mimibazar na talíři

Kuchařku „Mimibazar na talíři“ jsme vám už představili. Doma jsem z ní upekla skvělou jablkovou bábovku, která zmizela rychlostí blesku. Ale pořádné testování proběhlo až s našimi čtenářkami v Chef Parade.

masové koule

Čtenářky a jeden čtenář, kteří se zúčastnili akce s robotem Philips Avance Collection, vařili a pekli recepty, které jsme připravili z našich redakčních receptů, ale také z receptů v kuchařce Mimibazar na talíři. Vyzkoušeli jsme recept na dýňovou polévku s mangem a naprosto dokonalé masové kuličky v rajčatové omáčce. A protože nám opravdu hodně chutnaly, rozdělíme se s vámi o recept.

masové koule

Suroviny

  • 500 g mletého masa (hovězí přední a vepřová plec v poměru 1:1)
  • 125 g strouhanky
  • 1 lžíce petrželové natě nasekané nadrobno
  • 1 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 rozšlehané vejce

na omáčku

  • 500 g sterilovaných, celých, loupaných rajčat
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
  • 5 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 bobkový list
  • 3/4 lžičky sušené bazalky
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • voda podle potřeby

Postup

masové koule

Mlété maso promícháme důkladně s ostatními surovinami a vytvoříme 12 masových kuliček. Připravíme si velkou pánev, kterou rozehřejeme, dáme na ni olej a kuličky na něm opečeme ze všech stran dohněda.

masové koule

Hotové kuličky necháme stranou odpočívat. Do pánve nalijeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli s česnekem, přidáme rajčata, rozmačkáme je a přilijeme rajčatový protlak. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a přidáme bobkový list s bazalkou. Tu jsme při testování nepoužili sušenou, ale čerstvou.

Do rajčatové omáčky vložíme masové kuličky, přikryjeme poklicí, snížíme teplotu a dusíme 30 až 45 minut, dokud nejsou kuličky uvařené. Podle potřeby přiléváme vodu. Z hotové omáčky nezapomeneme vytáhnout bobkový list.

Podáváme s těstovinami nebo bramborovou kaší. Výborný bude ale i kousek bagety.

masové koule

Dobrou chuť přeje Mimibazar na talíři.

Čtěte také

   
27.11.2014 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [13] magic11 [*]

    dovařeno, musím pochválit, je to vleiká mňamka, díky za tip Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 28.11.2014, 19:17:53
  2. [12] magic11 [*]

    místo strouhanky tam vrznu ovesné vločky a jdu do toho Sml67

    superkarma: 0 28.11.2014, 17:29:52
  3. [11] babcace [*]

    určitě vyzkoušímSml67

    superkarma: 0 27.11.2014, 15:59:26
  4. avatar
    [10] Eva_CZ [*]

    No, ja si vyberu z siroke nabidky uzasnych hotovych kouli, hodim je do bajecne hotove omacky a po prdeli. Sml54

    superkarma: 1 27.11.2014, 15:28:24
  5. avatar
    [9] delfi.na [*]

    zní to dobře a navíc takové jídlo můžu Sml22Sml16

    superkarma: 0 27.11.2014, 14:45:45
  6. avatar
    [8] ekleinovka [*]

    tak tohle je fakt mňamkaSml67

    superkarma: 0 27.11.2014, 12:12:07
  7. avatar
    [7] Hanula [*]

    Sml16mám ráda masové kuličky v Ikeii - jednou za čas tam na ně vždy vyrazíme...

    superkarma: 0 27.11.2014, 11:00:30
  8. [6] hapehape [*]

    ano, v troubě se dělá samo, vlastně tam připravuji všechny omáčky

    superkarma: 0 27.11.2014, 09:40:40
  9. avatar
    [5] polla [*]

    a ještě jednoduší je, když omáčku s kuličkymi místo dušení na sporáku a míchání a riskování připálení, vložíte v kastrolu do trouby a potřebnou dobu to pečete. Výsledek bude stejný, ale bez práce.

    superkarma: 1 27.11.2014, 07:54:41
  10. avatar
    [4] gerda [*]

    elly — #3já, když potřebuju něco takhle riskantně míchat, beru dvě vařečky proti sobě. A muselo to děsně prskat, vidím to živě.Sml30

    superkarma: 0 27.11.2014, 07:50:41
  11. avatar
    [3] elly [*]

    gerda — #2míchat v té pánvi byl oříšek...borůvka to zvládla na jedničku. Bohužel jsme se musely spokojit s nabídkou v tom kuchyňském studiu, hlubší pánev nebyla :-(

    1. na komentář reaguje gerda — #4
    superkarma: 0 27.11.2014, 07:41:51
  12. avatar
    [2] gerda [*]

    Připomnělo mi to začátečnický recept z mé první kuchařky pro děti, tam se to jmenovalo Těftěly v rajské omáčce. Sekané maso je vděčné. Rychlé a dobré. Jen bych si netroufla míchat pokrm v tak mělké nádobě, podle mě je široký kastrol daleko lepší a nic z něj neprská.

    1. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 27.11.2014, 06:47:21
  13. avatar
    [1] reditelka [*]

    Něco podobného připravuji taky. Mňamka.

    superkarma: 0 27.11.2014, 06:37:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme