Reklama

masové koule

Masové kuličky jsou výborným nápadem na chutný oběd. Můžete je doplnit různými omáčkami, dušenou zeleninou, přidat k nim jakoukoliv přílohu. Hodí se totiž k bramborové kaši, rýži i těstovinám.

Výhoda je opět jasná. Tento recept přivítají maminky, které potřebují uvařit rychlý a dobrý oběd pro rodinu. Nejdelší čas vám zabere koulení koulí. Všechno ostatní se připravuje tak nějak samo.

Rýži doma vařím v rýžovaru. Tenhle spotřebič vřele doporučuji. Rýži budete mít vždycky správně uvařenou, nepřipálí se a její příprava je opravdu bez práce. Nasypete rýží, nalijete vodu, ochutíte a zapnete tlačítko. Hotovo.

Masové koule se samozřejmě dají smažit na pánvičce, ale nedělám to z různých důvodu. Prvním je úspora času, druhým zdravější příprava v troubě. Tak jdeme na to...

Suroviny

  • 1 kg vepřového masa
  • 2 vejce
  • 5 lžic strouhanky
  • 100 ml smetany
  • sůl a pepř
  • 1 lžička koření garam masala
  • špetka muškátového oříšku
  • troška oleje na vymáznutí pekáče

na dokončení

  • rýže
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli a pepře

masové koule

Postup

Nejprve si připravte masové kuličky. K mletému masu přidejte ostatní suroviny a smíchejte dohromady.

Pekáč vymažte trochou oleje. Z masové směsi válejte kuličky velikosti pingpongového míčku a skládejte do pekáče.

Kuličky se dobře tvarují, když máte ruce lehce namazané olejem.

Dejte kuličky péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Po půl hodině, kdy se kuličky pečou, zvyšte teplotu na 200 °C. Dejte vařit rýži a kuličky pečte dalších 20 minut. Za tuto dobu se vám v rýžovaru uvaří rýže.

Teplotu kuliček zvyšte na 230 °C, kuličky zalijte smetanou, kterou jste lehce osolili a opepřili. Pečte dalších 10 minut.

Hotovo!

Podávejte kuličky s rýží, kterou přelijete výpekem z masa, který se smíchal se smetanou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Rádi používáte mleté maso? Máme pro vás pár tipů z našeho magazínu.

salát s cizrnou

dýně s mletým masem

Ďábelská gulášovka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková