Vaření

Masové koule s omáčkou z kořenové zeleniny

masové koule

Když mám víc času na vaření a nechci rodinu jen „odbýt“, něčím dobrým a rychlým, tak si místo klasické sekané pohraji s masovými koulemi. Jídlo vypadá na talíři hezky, děti ho mají raději než „obyčejnou“ sekanou. Omáčky ke koulím střídám. Zkoušela jsem smetanovou „švédskou“ omáčku, často vařím klasickou rajskou a tentokrát jsem vyzkoušela omáčku z kořenové zeleniny.

Při vaření jsem improvizovala a vznikla dokonalá pochoutka. Maso mělo skvělou chuť, bylo šťavnaté a omáčka jemná a voňavá. Koulí jsem udělala hromadu, takže jsme si na nich pochutnávali dva dny. Jednou jsem uvařila jako přílohu rýži, podruhé bramborovou kaši. Obojí na jedničku!

Suroviny

masové koule
500 g mletého hovězího masa
500 g mletého vepřového masa
1 velká cibule
2 vejce
2 stroužky česneku
podle potřeby čerstvá strouhanka
sůl a čerstvě mletý pepř
tymián

omáčka
4 velké mrkve
3 velké petržele
kousek celeru
2 cibule
sůl a pepř
smetana
máslo
trocha hladké mouky na zahuštění
hovězí vývar

Postup

Najemno nasekanou cibuli smícháme s mletým masem. Je dobré si maso doma ještě projet mixérem, aby bylo úplně jemné. Přidáme česnek, vejce, okořeníme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Pokud naopak potřebujeme směs zředit, použijeme trochu vývaru.
Ukoulíme koule a ty naskládáme jednu vedle druhé na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, asi deset minut.

Mezitím si vyrobíme základ na omáčku. Cibuli nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu očistíme a nahrubo nasekáme. Ve velkém hrnci (vybíráme takový, který pak můžeme i s poklicí strčit do trouby) rozpustíme kus másla a na něm osmahneme nejdříve cibuli a potom přidáme i zeleninu. Lehce osmahneme a zalijeme hovězím vývarem.

Kuličky, které se deset minut opékaly v troubě, stáhneme do základu na omáčku a v hrnci, přikryté pokličkou, vrátíme do trouby. Pečeme při 180 °C dalších 30 až 40 minut.

Hotové kuličky vyjmeme ze zeleniny a tu rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Dáme ještě povařit na plotýnku, můžeme (ale nemusíme) přidat smetanu a můžeme (ale nemusíme) trošku zahustit hladkou moukou. Po zahuštění nezapomeneme ještě důkladně provařit.

Podáváme s libovolnou přílohou.

Dobrou chuť přeje elly.

   
22.02.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [54] brnky [*]

    Tak už vím, co bude zítra k obědu Sml22

    superkarma: 0 21.03.2013, 04:22:30
  2. avatar
    [53] dajrin [*]

    Podobné kuličky jsou u nás doma moc oblíbené... Sml16

    superkarma: 0 11.11.2012, 21:49:23
  3. avatar
    [52] HankaPU [*]

    Jindriska8 — #46 Tak dík za nápad na sobotní oběd, zkusím se sýrem a kaší Sml16.

    superkarma: 0 01.03.2012, 22:15:17
  4. avatar
    [51] Lubička [*]

    masové kuličky z různých druhů masa mám moc ráda i když jsou trošku pracné,ale výsledek stojí za toSml22

    superkarma: 0 29.02.2012, 23:19:25
  5. [50] Saritka [*]

    Dělám je s rajskou.Sml22

    superkarma: 0 25.02.2012, 11:59:26
  6. avatar
    [49] PBD [*]

    zsuzsika — #45 :)))) víš my občas koukáme na TV Paprika..a ty reklamy tam jsoiu v madarštině..a ten co řika info( asi to tom,aby se o používaní vyrobku poradily v lekarně nebo tak něco-protože je to u reklam na léčiva) tak ten určo nedýchá :D

    superkarma: 0 23.02.2012, 07:52:53
  7. [48] trili [*]

    Kuličky mám ráda.Nejím škubánky.

    superkarma: 0 22.02.2012, 22:32:25
  8. avatar
    [47] arminka [*]

    Také je miluji v rajské omáčceSml22

    superkarma: 0 22.02.2012, 22:19:39
  9. avatar
    [46] Jindriska8 [*]

    Výborné jsou kuličky k rajské omáčce a nebo přidávám sýr a dělám s kaší.

    1. na komentář reaguje HankaPU — #52
    superkarma: 0 22.02.2012, 22:04:51
  10. avatar
    [45] zsuzsika [*]

    PBD — #42 to víš že dycháme,škoda,že ti to takhle na dálku nemůžu předvéstSml54

    1. na komentář reaguje PBD — #49
    superkarma: 1 22.02.2012, 21:00:04
  11. avatar
    [44] kqkkatka [*]

    waw to vyskúšam - raz som skúšala guľky v rúre ale bolo to suché

    superkarma: 0 22.02.2012, 20:42:48
  12. avatar
    [43] denkas [*]

    Lukáš Čejka — #31 Segedín je dobrej! Zrovna ho mám v plánu

    superkarma: 0 22.02.2012, 20:06:08
  13. avatar
    [42] PBD [*]

    zsuzsika — #40 já to tak pochopila:) maďarsko..tu řeč občas poslouchám v Tv..a chtěla bych se zeptat,jestli ma´daři při mluvení dýchají..Protože mě občas přijde,že ne..až to pusobí nadlidksy:)

    1. na komentář reaguje zsuzsika — #45
    superkarma: 0 22.02.2012, 19:49:01
  14. [41] Jala [*]

    Kuličky nedělám, ale v Ikei si je klidně dám.Sml16

    superkarma: 0 22.02.2012, 19:22:39
  15. avatar
    [40] zsuzsika [*]

    PBD — #24 já jsem maďarka,já - szegedi gulyás- dělám výbornej,to mi věř,to s těma kuličkama má podobnej základ, tedy papriku a taky kysané zelí-neříkala jsem ,že je to segedín

    1. na komentář reaguje PBD — #42
    superkarma: 0 22.02.2012, 18:34:15
  16. [39] free [*]

    Je to něco jako švédské kuličky, ty dělávám

    superkarma: 0 22.02.2012, 18:23:55
  17. [38] FAXÍK [*]

    já dělám masové kuličky s rajskou omáčkou, tohle je zase příjemná změna Sml59

    superkarma: 0 22.02.2012, 17:41:18
  18. avatar
    [37] PBD [*]

    Lukáš Čejka — #36takže vděčný strávník:) Jíš zřejmě naprosto všechno,co před Tebou neutečeSml52 Smekám Sml22 Sml16

    superkarma: 0 22.02.2012, 16:15:51
  19. avatar
    [36] Lukáš Čejka [*]

    PBD — #34opravdu me nic nenapada, z toho co uvadis jim vsechno, takovej houbovej gulas je taky pochoutka  Sml80  moc nemusim sladky - ale kdyz zrovna neni biftek a je jen zemlovka, tak s ni nepohrdnu Sml54

    1. na komentář reaguje PBD — #37
    superkarma: 0 22.02.2012, 16:10:55
  20. avatar
    [35] PBD [*]

    PBD — #34 a ješte květák a brokolice je blééSml22

    superkarma: 0 22.02.2012, 16:07:38
  21. avatar
    [34] PBD [*]

    Lukáš Čejka — #33 fakt uplně všechno? nemáš nic,co fakt nemusíš? já teda jo,krom segedínu nepapám kapustu,fazolové lusky na smetaně a některé houby..teda spíš jím jen ružovky na másle a občas žampiony,občas houb.řízky....ostatní vypadá jak slimák:)ale smaženici zvládnu udělat,a i ochutnat kvuli ochucení:) pak taky tlustý maso ee..

    1. na komentář reaguje PBD — #35
    2. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #36
    superkarma: 0 22.02.2012, 16:07:15
  22. avatar
    [33] Lukáš Čejka [*]

    PBD — #32 ja jim vsechno, ja mam porad hlad Sml54Sml80

    1. na komentář reaguje PBD — #34
    superkarma: 0 22.02.2012, 16:02:41
  23. avatar
    [32] PBD [*]

    Lukáš Čejka — #31 Určitě taky máte něco,co nejíte..a není to jen proto,že jste se nedostal k vynikající upravě Sml16Sml22 I kdyby mi ho uvařil můj oblíbený šéfkuchař Gordon Ramsay,tak bych ho nedalaSml22 Sml16

    1. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #33
    superkarma: 0 22.02.2012, 16:00:19
  24. avatar
    [31] Lukáš Čejka [*]

    PBD — #29 asi ses nikdy nedostala k dobremu segedinu, nemela si prilezitost zjistit jaka je to dobrota Sml80Sml57Sml54

    1. na komentář reaguje PBD — #32
    2. na komentář reaguje denkas — #43
    superkarma: 0 22.02.2012, 15:55:17

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] PBD [*]

    pinokio — #28 my děláme s mleteho "boloňskou"..karboše,mlete řízky,sekanou,rajskou,burgry,lazáně,zap.toasty..:)

    superkarma: 0 22.02.2012, 15:51:22
  2. avatar
    [29] PBD [*]

    Lukáš Čejka — #26 segedín je lepší nedělat a basta:) tak ho nedělám..já bych ho nejedla..Sml22 zelí rada mám,guláš taky..ale dohormady Sml23Sml23

    1. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #31
    superkarma: 0 22.02.2012, 15:50:24
  3. [28] pinokio [*]

    U nás propašuji mleté maso jedině do boloňských špaget,nechytám se,ale vypadá to dobřeSml67

    1. na komentář reaguje PBD — #30
    superkarma: 0 22.02.2012, 15:33:04
  4. [27] cilani [*]

    PBD — #24 nemáš ho ráda? To já ho můžu a je to rychlovkaSml67

    superkarma: 0 22.02.2012, 15:17:50
  5. avatar
    [26] Lukáš Čejka [*]

    na segedin myslim je lepsi plecko nez nejake mlete maso Sml16

    1. na komentář reaguje PBD — #29
    superkarma: 0 22.02.2012, 15:07:57
  6. avatar
    [25] PBD [*]

    ekleinovka — #23 koukám,že vaříme podobně:) i když já jsem lenora..nepoužívám rajčata( pokud jich teda nemame igelitku jak mívame v sezoně) ale používam rajčatové pyré a papriku tam krájím jen někdy..a zákapnu smetanou. A k tomu tuna sýra a je to mňamina:)

    superkarma: 0 22.02.2012, 15:02:20
  7. avatar
    [24] PBD [*]

    zsuzsika — #15děláte segedín s mletým? já teda segedín nedělám vubec..

    1. na komentář reaguje cilani — #27
    2. na komentář reaguje zsuzsika — #40
    superkarma: 0 22.02.2012, 15:00:34
  8. avatar
    [23] ekleinovka [*]

    Věrulinka — #9 Já si ho rozflákám sama - libový,vepřový na rychlomlýnku....dnes jsem ho využila - mletý libový,na cibulku,k tomu česnek,papriky najemno,kečup,pepř,pár loupaných rajčat...na špagety a posypat sýrem - rychlý a fakt dobrý

    1. na komentář reaguje PBD — #25
    superkarma: 0 22.02.2012, 14:45:45
  9. avatar
    [22] yutinkaca [*]

    to by mohlo být dobré, vyzkoušíme Sml67

    superkarma: 0 22.02.2012, 12:33:17
  10. [21] Danulka K. [*]

    Podobné koule dělám,vnoučata milují v rajské!!

    superkarma: 0 22.02.2012, 12:19:56
  11. [20] Trefa [*]

    TRefa.to muze byt dobre,ale dlouho to trva,mam rada rychlovky,hlavne ve vsedni den.

    superkarma: 0 22.02.2012, 12:10:11
  12. avatar
    [19] ladouch [*]

    To bude dobré, masové koule můžeme, dělám je s rajskou omáčkou, ale vyzkouším i tuto variantu.Sml58

    superkarma: 0 22.02.2012, 11:52:42
  13. avatar
    [18] Lukáš Čejka [*]

    dobry to muze byt taky s krenovou omackou Sml16

    superkarma: 0 22.02.2012, 11:42:32
  14. avatar
    [17] saruz [*]

    Dělám masové koule s rajskou omáčkou,tak tohle zkusím jako změnu.

    superkarma: 0 22.02.2012, 10:14:49
  15. avatar
    [16] carmi [*]

    Takže vlastně sekaná se svíčkovou. A představovala bych si k tomu spíš knedlíky nebo těstoviny - třeba farfále.

    superkarma: 0 22.02.2012, 10:07:45
  16. avatar
    [15] zsuzsika [*]

    Věrulinka — #9 no ale takové kysané zelí,jako v segedyňáku,dá  mletému masu ten pravý šmakSml22

    1. na komentář reaguje PBD — #24
    superkarma: 0 22.02.2012, 09:53:06
  17. [14] cilani [*]

    vmarta — #11 Sml22 já dělám šišky naplněné sýrem a salámem, mívá to úspěch

    superkarma: 0 22.02.2012, 09:51:46
  18. [13] cilani [*]

    ta omáčka mi přijde jako rychlá smetanová. Já ji dělám s 12 % a zakysanou smetanou, a nakonec do toho natrhám maso, které jsem pekla se základem (tou zelenitou), ale nijak ji předtím nepředsmažuji. Zelenina a maso pustí dost šťávy, takže vývarem rozředuji už hotový rozmix. základ.

    Máme to jako levný oběd (dělám toho víc, takže to máme tak na 2-3 dny) - nebo spíš večeři, když jsme přes den v práci.

    superkarma: 0 22.02.2012, 09:50:53
  19. avatar
    [12] PBD [*]

    Věrulinka — #9 no u nás "jede" v rajské :) V jiné by se nechytalo:)

    superkarma: 0 22.02.2012, 09:36:54
  20. avatar
    [11] vmarta [*]

    hm, dělám kouličky ale věčší a plním  ....

    1. na komentář reaguje cilani — #14
    superkarma: 0 22.02.2012, 09:25:22
  21. avatar
    [10] delfi.na [*]

    Florencie — #8 zrovna včera jsem ji dělala Sml30

    superkarma: 0 22.02.2012, 09:20:05
  22. avatar
    [9] Věrulinka [*]

    Mletý maso, raději sekanou a karboše.Nějak mi moc mletý v omáčce nejede Sml23Sml30

    1. na komentář reaguje PBD — #12
    2. na komentář reaguje zsuzsika — #15
    3. na komentář reaguje ekleinovka — #23
    superkarma: 0 22.02.2012, 08:54:11
  23. avatar
    [8] Florencie [*]

    To je taková falešná svíčková Sml16 Jen si to moc nedovedu představit s brkaší.

    1. na komentář reaguje delfi.na — #10
    superkarma: 0 22.02.2012, 08:44:43
  24. avatar
    [7] Žofie [*]

    Ten recept nevypadá špatněSml16

    superkarma: 0 22.02.2012, 08:24:42
  25. [6] funnka [*]

    mletýSml23,kromě svíčkové jím omáčky bez masa

    superkarma: 0 22.02.2012, 07:57:23
  26. avatar
    [5] PBD [*]

    zsuzsika — #3 taky dělám rajskou z mletým:) recept by seděl.. jen česneku dávám méně a tymian vůbec..

    superkarma: 0 22.02.2012, 07:39:05
  27. [4] jithule [*]

    dělám něco podobného

    superkarma: 0 22.02.2012, 07:31:11
  28. avatar
    [3] zsuzsika [*]

    já takové masové koule dávám  do rajské,nebo taky do podobného základu,jako segediňák,ale tato omáčka vypadá velmi lákavěSml22

    1. na komentář reaguje PBD — #5
    superkarma: 0 22.02.2012, 07:20:52
  29. avatar
    [2] ekleinovka [*]

    Dělávám podobnou,přidávám víno a 2 lžíce marmelády,opravdu výborná konečná chuť

    superkarma: 0 22.02.2012, 00:58:16
  30. [1] dadma [*]

    Zrovna vymýšlým co vařit a tohle vypadá vcelku chutně.Díky.

    superkarma: 0 22.02.2012, 00:45:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme