masové koule

Když mám víc času na vaření a nechci rodinu jen „odbýt“, něčím dobrým a rychlým, tak si místo klasické sekané pohraji s masovými koulemi. Jídlo vypadá na talíři hezky, děti ho mají raději než „obyčejnou“ sekanou. Omáčky ke koulím střídám. Zkoušela jsem smetanovou „švédskou“ omáčku, často vařím klasickou rajskou a tentokrát jsem vyzkoušela omáčku z kořenové zeleniny.

Při vaření jsem improvizovala a vznikla dokonalá pochoutka. Maso mělo skvělou chuť, bylo šťavnaté a omáčka jemná a voňavá. Koulí jsem udělala hromadu, takže jsme si na nich pochutnávali dva dny. Jednou jsem uvařila jako přílohu rýži, podruhé bramborovou kaši. Obojí na jedničku!

Suroviny

masové koule
500 g mletého hovězího masa
500 g mletého vepřového masa
1 velká cibule
2 vejce
2 stroužky česneku
podle potřeby čerstvá strouhanka
sůl a čerstvě mletý pepř
tymián

omáčka
4 velké mrkve
3 velké petržele
kousek celeru
2 cibule
sůl a pepř
smetana
máslo
trocha hladké mouky na zahuštění
hovězí vývar

Postup

Najemno nasekanou cibuli smícháme s mletým masem. Je dobré si maso doma ještě projet mixérem, aby bylo úplně jemné. Přidáme česnek, vejce, okořeníme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Pokud naopak potřebujeme směs zředit, použijeme trochu vývaru.
Ukoulíme koule a ty naskládáme jednu vedle druhé na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, asi deset minut.

Mezitím si vyrobíme základ na omáčku. Cibuli nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu očistíme a nahrubo nasekáme. Ve velkém hrnci (vybíráme takový, který pak můžeme i s poklicí strčit do trouby) rozpustíme kus másla a na něm osmahneme nejdříve cibuli a potom přidáme i zeleninu. Lehce osmahneme a zalijeme hovězím vývarem.

Kuličky, které se deset minut opékaly v troubě, stáhneme do základu na omáčku a v hrnci, přikryté pokličkou, vrátíme do trouby. Pečeme při 180 °C dalších 30 až 40 minut.

Hotové kuličky vyjmeme ze zeleniny a tu rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Dáme ještě povařit na plotýnku, můžeme (ale nemusíme) přidat smetanu a můžeme (ale nemusíme) trošku zahustit hladkou moukou. Po zahuštění nezapomeneme ještě důkladně provařit.

Podáváme s libovolnou přílohou.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama