Vaření

Masové koule

masové koule

Výborné masové kuličky byly u nás doma oblíbené už dlouho předtím, než jsme je poprvé ochutnali v nejmenovaném švédském obchodě s nábytkem. :-) Stačilo připravit směs, z jaké dělám sekanou, dobře ochutit, osmahnout, připravit k nim skvělou bramborovou kaši a smetanovou nebo rajskou omáčku.

Trocha práce a výsledek naprosto výborný!

Suroviny

500 g vepřového masa
2 vejce
1 červená cibule
sůl a čerstvě mletý pepř
koření a bylinky dle naší chuti
80 ml mléka
strouhanka podle potřeby
kousek másla
oleje nebo sádlo

Postup

Vepřové maso na sekanou, plněné papriky i masové koule si nechávám namlít v obchodě, protože doma nemám mlýnek na maso. Chodím ke spolehlivému řezníkovi a maso tam má výbornou kvalitu. Kdo má chuť, může si maso namíchat napůl s hovězím. Ale pouze vepřové mi přijde chutnější.

I když mám maso namleté, doma ho ještě někdy projedu v mixéru, je pak úžasně jemné. Ale také to nedělám vždycky. Na fotce zrovna vidíte koule „nahrubo“. Dělala jsem je z dvou kilo masa, pro celkem velkou skupinu lidí, a nebyl čas na nějaké hračičky. :-)

Pokud se rozhodnete pro verzi s mixérem, tak vám doporučuji postupně po umixování masa přidávat i další suroviny, a směs tak bez námahy rozmícháte. Po vyklopení z mixéru už jen doladíte hustotu směsi, strouhankou nebo naopak trochou mléka.

Cibuli před vsypáním do masové směsi nakrájíme najemno a osmahneme na kousku másla dozlatova.

Z hotové, dochucené masové směsi tvarujeme kuličky. Jde to výborně rukama namočenýma do studené vody.

Kuličky ihned vhazujeme (nebo raději opatrně pokládáme) do rozpáleného oleje. Já raději smažím ve směsi oleje a sádla, vyzkoušejte. Je to chuťově lepší.

Kuličky smažíme pěkně do světle hněda, ze všech stran. Poté je vsypeme do pekáče, zalijeme tukem, ve kterém se smažily, přidáme maličko vody (asi 1 deci) a přiklopené dáme dopéct do trouby, na 160 °C, půl hodinky.

Výpek z kuliček můžeme použít jako základ pro omáčku. Do smetanové stačí přidat trochu jíšky na zahuštění a smetanu, důkladně, asi 20 minut provařit. Do rajské stejně, ale namísto smetany rajský protlak. Kdo chce omáčky více, může přidat ještě trochu vývaru.

Podáváme s bramborovou kaší.

Dobrou chuť přeje elly.

   
13.03.2013 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] moncaji [*]

    Dělávám je taky a když je nechám ještě jen tak bokem v misce chodí je přítel uzobávat i studené, dokud v misce něco jeSml30

    superkarma: 0 05.04.2013, 10:05:17
  2. avatar
    [33] LudPa [*]

    masové koule a rajská, to dělávám

    superkarma: 0 20.03.2013, 21:57:41
  3. [32] kubabi [*]

    Takové kuličky dělám k makaronům a rajčatové omáčce.

    superkarma: 0 20.03.2013, 19:43:47
  4. [31] denisa23 [*]

    Masové koule dělám a k tomu rajsou omáčku nebo jen tak pečené k bramborám.

    superkarma: 0 20.03.2013, 16:38:28

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Trefa [*]

    Trefa:podobne masove koule jsme davali do rajske omacky.

    superkarma: 0 14.03.2013, 21:29:02
  2. [29] free [*]

    Dobrý nápad na oběd,  když ale musím nahradit strouhanku něčím jiným a to nikdy není ono.

    superkarma: 0 13.03.2013, 22:49:56
  3. avatar
    [28] nelysek [*]

    Mňam, hned bych si je dala Sml22, občas je děláme jen tak a někdy s rajskou a knedlíkem.

    superkarma: 0 13.03.2013, 19:45:00
  4. [27] brnky [*]

    Také je děláme s rajskou omáčkou... už vím, co budu vařit v sobotu Sml22

    superkarma: 0 13.03.2013, 17:45:37
  5. [26] FAXÍK [*]

    masové koule dělám do rajské omáčky Sml59

    superkarma: 0 13.03.2013, 17:14:41
  6. [25] V19 [*]

    dnes som robila k obedu s rajčinovou omáčkou

    superkarma: 0 13.03.2013, 17:03:06
  7. avatar
    [24] bonda [*]

    Dělám je s rajskou a špagetama, ale strouhanku nedávám vůbec.

    superkarma: 0 13.03.2013, 15:59:06
  8. [23] DCOlga [*]

    Vypadá to dobře.

    superkarma: 0 13.03.2013, 15:30:24
  9. avatar
    [22] hubajda [*]

    take je delam ale k rajske kdyz nemam papriky

    superkarma: 0 13.03.2013, 14:48:54
  10. avatar
    [21] denkas [*]

    Vypadá to hezkySml59

    superkarma: 0 13.03.2013, 14:40:38
  11. [20] anina4 [*]

    u nás jsou oblíbené,děláme celkem často

    superkarma: 0 13.03.2013, 12:13:31
  12. [19] holčice [*]

    Já je taky peču v troubě Sml16

    superkarma: 0 13.03.2013, 11:58:25
  13. [18] dadma [*]

    Masové koule dělám, ale nesmažím je ,dávám je rovnou do trouby,jako sekanou.Je to dobrý nápad mám zase jeden oběd.Nejhorší je to vymýšlení co každý den uvařit.

    superkarma: 0 13.03.2013, 11:42:25
  14. avatar
    [17] Florencie [*]

    Asi je udělám v sobotu k brkaši. Aspoň nemusím přemýšlet, co uvařím.

    superkarma: 0 13.03.2013, 11:00:41
  15. avatar
    [16] blesksoft [*]

    dělám dětem jsou nadšený že nemusejí žvýkat maso

    superkarma: 0 13.03.2013, 10:59:40
  16. avatar
    [15] ladouch [*]

    Určitě je vyzkouším,  vypadají moc dobře.Sml67

    superkarma: 0 13.03.2013, 10:23:16
  17. [14] jahody [*]

    Ano, taky je dělávám, někdy dochucuji i česnekem. Dají se i zamrazit a pak jsou kdykoli po ruce k rychlé přípravě oběda.

    superkarma: 0 13.03.2013, 10:09:02
  18. [13] magic11 [*]

    nesmažím, hodím je všechny najednou do trouby na plech, je to rychlejší, vypeče se ještě trochu, super Sml67

    superkarma: 0 13.03.2013, 10:03:59
  19. [12] jithule [*]

    Danulka K. — #5 a proč né, konina je výborná.

    superkarma: 0 13.03.2013, 09:14:06
  20. [11] telelot [*]

    už se mi sbíhají sliny..Sml16

    superkarma: 0 13.03.2013, 09:04:49
  21. avatar
    [10] Jindriska8 [*]

    Masové koule děláma často.Sml22Někdy přidám houby a jindy zase sýr.

    superkarma: 0 13.03.2013, 08:52:19
  22. avatar
    [9] ToraToraTora [*]

    Danulka K. — #5 I nemrchtej, ona ta konina zas tak chuťově špatná není. Rozhodně je výraznější než vepřové, takže se nedivím, že ty Ikea koule všem jely. Sml30

    superkarma: 0 13.03.2013, 08:32:28
  23. [8] honzule8 [*]

    jedním slovem mňamSml30

    superkarma: 0 13.03.2013, 08:27:25
  24. avatar
    [7] marde [*]

    To určitě vyzkoušímSml16

    superkarma: 0 13.03.2013, 08:24:33
  25. avatar
    [6] Věrulinka [*]

    Danulka K. — #5 Sml30Sml30Sml30Sml30 jenom to ne Sml23Sml30

    superkarma: 0 13.03.2013, 08:23:35
  26. [5] Danulka K. [*]

    Pozor! Nepřidávat koňské maso!!

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #6
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #9
    3. na komentář reaguje jithule — #12
    superkarma: 0 13.03.2013, 08:17:30
  27. [4] simaj [*]

    Občas je děláme Sml22, zrovna teď (po shlédnutí fotky) jsem na ně dostal chuť Sml30

    superkarma: 0 13.03.2013, 08:14:50
  28. [3] lidicka [*]

    Mleté maso  v naší rodině moc nejede. Sml23

    superkarma: 1 13.03.2013, 08:13:42
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    dobrá klasika.Sml67

    superkarma: 0 13.03.2013, 07:51:09
  30. avatar
    [1] Milea [*]

    Mám docela chuť, dlouho jsem je nedělala. Akorát je z pánve nechám na papírové utěrce okapat od oleje a pak už konzumujeme, do trouby nedávám. Omáčku z rajské dělám pouze když dělám papriky s masem.Sml73

    superkarma: 0 13.03.2013, 01:28:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme