Vaření

Maso s trnkovou omáčkou

meat

Záměrně v názvu receptu není uveden konkrétní druh masa. Teď budu trochu jako Babica. :-) Když nemáte vepřovou panenku, použijte kuřecí prsíčka. Když nemá kuřecí prsíčka, použijte plátky libového uzeného masa. :-)

Tohle jídlo jsem poprvé ochutnala na veletrhu Regiontour v Brně. Libové plátky uzeného masa, křupavé bramboráčky a skvělá omáčka se švestkami (nebo chcete-li trnkami). A když jsem několik dní potom přemýšlela, jak upravit kuřecí prsa, napadl mě právě tenhle recept.

Bohužel (nebo bohudík) nebyl čas „gůglovat“ nějaký recept, a tak jsem se nechala unášet vlastní fantazií a chuťovými buňkami.

Suroviny

maso - kuřecí prsíčka, vepřová panenka, plátky uzeného masa...
dvě hrsti sušených švestek
dvě lžíce povidel
půl lžíce medu
lžíci hrozinek
sůl a čerstvě mletý černý pepř
trošička oleje
a možná smetana :-)

Postup

V hlubší pánvi rozehřejete trošku oleje, na kterém zprudka orestujete kuřecí prsíčka, předem osolená a opepřená. Nekrájíme je, necháme v celku. Po orestování ze všech možných stran přidáme sušené švestky (vcelku), promícháme a zalijeme vodou, aby se nám prsíčka podusily.
Dusíme až do měkkého masa, můžeme podlévat vodou. Ke konci dušení přidáme povidla a hrozinky. Omáčka je celkem dost hustá, můžeme ji trochu rozředit smetanou či vodou. Dochutíme solí a pepřem.

Podáváme třeba s bramboráčky. My jsme měli doma jen těstoviny, a i tato kombinace byla výborná.

Dobrou chuť přeje elly.

   
19.01.2011 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [13] hubajda [*]

    daddyska — #12 proc ja to mam zas rada

    superkarma: 0 16.11.2012, 21:14:17
  2. avatar
    [12] daddyska [*]

    něco podobného vařila moje babičky, byl horor to pozřít Sml31

    1. na komentář reaguje hubajda — #13
    superkarma: 0 05.02.2011, 20:18:31
  3. [11] Jala [*]

    bonda — #10 Nepsala jsem o "omáčce" u ilustračního fota, ale mám zkopírovanou tu od Myškomedvíčka  (č. 1) - tu milovala moje maminka a ta mi připadá zajímaváSml16!!!

    Zřejmě jsi to nepřečtla do konce.

    superkarma: 0 03.02.2011, 17:52:18
  4. avatar
    [10] bonda [*]

    Jala — #7 na fotce jsou sušené spařené trnky naplněné mandlemi a obalované slaninou a opečené na párátku, je to jako jednohubka dobré k pivu nebo k vínu

    1. na komentář reaguje Jala — #11
    superkarma: 0 01.02.2011, 22:04:44
  5. avatar
    [9] abaka [*]

    to může být moc dobrý

    superkarma: 0 23.01.2011, 18:03:59
  6. [8] Nikitka1910 [*]

    To vypadá dobře Sml16

    superkarma: 0 22.01.2011, 22:28:14
  7. [7] Jala [*]

    Myškomedvídek — #1

    Tak na tuto omáčku z dětství vzpomínala vždy o Vánocích  moje maminka a pokaždé si umiňovala, že ji určitě příští rok udělá! Byla prý úžasná.

    Bohužel k realizaci nikdy nedošlo. Sml16

    Recept jsem zkopírovala, líbí se mi víc než ten nahoře s matoucím ilustračním fotem.

    1. na komentář reaguje bonda — #10
    superkarma: 0 19.01.2011, 19:16:52
  8. avatar
    [6] Myškomedvídek [*]

    bonda — #2 Souhlasím,ale pravá česka černá omáčka má mít hodně chutí a oříšků,pak je to to pravé,dělávalo se to o vánocích,mě osobně to moc nechutnáSml80

    superkarma: 0 19.01.2011, 17:25:30
  9. avatar
    [5] El Greco [*]

    U nás jsou tedy trnky a švestky dvoje různé ovoce (trnky rostou na keřích, jsou to takové modré kuličky a chutnají sladce s trpkým dozvukem - latinsky Prunus spinosa). Ale jinak recept vypadá zajímavě...

    superkarma: 0 19.01.2011, 15:13:46
  10. [4] leonab [*]

    moje mamka vařívala obdobu - rozvařila povidla, takže vznikla omáčka, a k tomu většinou bylo libové uzené a knedlík... chutnalo mi to, a jsem ráda, že jsem si to tady připomněla, taky to občas uvařím Sml22

    superkarma: 0 19.01.2011, 14:07:50
  11. avatar
    [3] Heather [*]

    Redakci se opět povedlo foto k receptu Sml80

    superkarma: 0 19.01.2011, 13:39:52
  12. avatar
    [2] bonda [*]

    Myškomedvídek — #1 No tohle mi přijde až moc složité, příliš chutí dohromady. Opravdu stačí rozvařené trnky, ale ten strouhaný perník na zahuštění dodělá tu celkovou chuť.

    1. na komentář reaguje Myškomedvídek — #6
    superkarma: 0 19.01.2011, 10:34:05
  13. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    Černá omáčka je staročeská vánoční specialita, která se jí k dušené

    rybě, hovězímu, nebo vepřovému.

    Přílohou by měl být tmavý chléb nebo houskový knedlík.

    Co potřebujeme

    30 dkg sušených švestek

    30 dkg kořenové zeleniny (vyvařit)

    půl balíčku fíků

    půl balení mandlí (spařit, oloupat, nakrájet)¨

    půl balíčku lískových oříšků (nakrájet, uvařit)

    20 dkg vlašských ořechů (vařit krátce)

    1 balícek hrozinek (vařit krátce)

    polovina meruňkové zavařeniny

    25 dkg medu

    25 dkg cukru

    trošku soli

    3 perníky na strouhání

    2 citrony bez jader

    2 černá piva

    Jak vaříme

    Odvar ze zeleniny a švestek smícháme a přidáme dobře uvařené švestky.

    Směs rozkvedláme, přidáme fíky, krátce povaříme, přidáme zavařeninu,

    ořechy a mandle (každé musí být uvařeny zvlášť) a hrozinky. Osladíme

    cukrem a medem, osolíme (asi půl malé lžičky). Zahustíme nastrouhaným

    perníkem rozmíchaným v pivu, krátce povaříme a dochutíme citronem.

    1. na komentář reaguje bonda — #2
    2. na komentář reaguje Jala — #7
    superkarma: 0 19.01.2011, 00:34:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme