Zdraví

Máslo, nebo margarín? Rozluštěte věčný boj

Nadbytečný příjem tuku ve stravě a zejména špatný poměr mezi jednotlivými druhy tuků je jednou z hlavních příčin řady nemocí. Nadváha, obezita, cukrovka 2. typu – na všem se podílejí nevhodné tuky. Karolína Hlavatá s Petrem Havlíčkem vám poradí, jak si vybrat správně.

tuky

Tuky střídejte

Asi nejlepší volbou je jednotlivé druhy tuků střídat – mít doma jak máslo, tak margarín a samozřejmě oleje, nejlépe olivový nebo řepkový. Důležité je však vědět, jak velké množství jednotlivých tuků konzumovat.

tuky

Máslo pro všechny… ale s mírou

Nevýhodou másla je jeho špatná roztíratelnost a tedy i riziko, že si namažete příliš velkou porci. Těžko ho však nahradíte při vaření, například při přípravě bramborové kaše. Máslo je především zdrojem nasycených mastných kyselin, které jsou jednou z příčin srdečně-cévních onemocnění, například infarktu nebo mozkové mrtvice. Proto by tyto mastné kyseliny, zpravidla obsažené v živočišných tucích (kromě ryb) měly tvořit jen třetinu ze všech přijímaných tuků. Kdo si je může dovolit, prozrazuje Petr Havlíček ve videu.

tuky

Dejte margarínu zelenou

Margaríny mají oproti máslu mnohem výhodnější složení mastných kyselin. Jsou totiž vyrobeny z rostlinných olejů, v jejichž složení převažují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Obsahují i esenciální mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro růst a vývoj organismu. Margaríny jsou také vhodné na mazání, do pomazánek nebo k omaštění pokrmů. Obecně bychom měli upřednostňovat rostlinné tuky, tedy oleje a margaríny, a živočišné tuky, jejichž zdrojem jsou vedle másla například mléčné výrobky nebo uzeniny, bychom měli hlídat.

tuky

Hledejte logo

Při výběru margarínů se nejlépe řiďte logem Vím, co jím, budete tak mít jistotu, že daný výrobek má optimální složení a neobsahuje škodlivé trans tuky, ani vysoký podíl soli.

   
20.08.2013 - Zdraví - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [12] 13042000 [*]

    chleba mažu máslem a smažím na sádle, margarínu nedám zelenou !

    superkarma: 0 06.09.2013, 13:56:46
  2. avatar
    [11] Suzanne [*]

    Nedám margarinu zelenou. Kupuju máslo a olivový olej (občas i sezamový, lněný nebo dýňový)

    kobližka — #6 Moje babička ho jedla jako čokoládu Sml30 Ukrajovala si máslo a jedla ho samotné. Nevím, co jí to udělalo se zdravím, ale odešla v osmdesáti devíti letech Sml22 No, mám to po ní Sml32

    superkarma: 0 21.08.2013, 07:48:47
  3. [10] MaVy [*]

    kromě smažení a běžné pečení používám másloSml16

    superkarma: 0 20.08.2013, 17:17:15
  4. [9] Diania [*]

    Já tohle jím velmi málo, ale když už, tak se to snažím střídat. Většinou máme doma tedy máslo, ale margarín koupím jednou za čas. Myslím, že není na škodu to občas prostřídat. Ovšem, když už margarín, tak fakt kvalitní značku ;)

    superkarma: 0 20.08.2013, 16:16:17
  5. [8] lucinka.bartosova [*]

    kobližka — #6 Moje máma to taky říká, že nebude jíst náhražky jako Kunerol. Ale fakt je, že postup výroby margarínů se od válečných dob výrazně změnil. Je rozdíl mezi margarínem a ztuženým tukem, protože margaríny se dnes tzv. částečnou hydrogenací (ztužováním) nevyrábějí. A právě to bylo na těch dřívějších margarínech největším úskalím. Takže já si dnes dám ráda máslo i margarín, ovšem jen ten kvalitní, tedy Ramu nebo Floru. Mimochodem oba mají logo Vím, co jím :-)

    superkarma: 0 20.08.2013, 15:31:03
  6. avatar
    [7] kobližka [*]

    kobližka — #6

    superkarma: 0 20.08.2013, 13:48:22
  7. avatar
    [6] kobližka [*]

    Moje babička říkávala magarínu "kunerol" a najedla se za války všelijakých náhražek až dost.Takže já dávám přednost poctivému máslu.Pochybuju,že si ho někdo natře na chleba na prst vysoko,nebo ho jí jako čokoládu,takže namazaný chleba mi asi těžko uškodí...

    Ale stejně by mě prostě zajímala pravda.Bez ohledu na komerci a obchod....ale to se asi nikdy nedozvíme.Tak musí zvítězit "zdravý selský rozum".

    1. na komentář reaguje kobližka — #7
    2. na komentář reaguje lucinka.bartosova — #8
    3. na komentář reaguje Suzanne — #11
    superkarma: 0 20.08.2013, 13:46:25
  8. avatar
    [5] Makynka [*]

    Jedině máslo a z Madety, je nejlepší.

    superkarma: 0 20.08.2013, 10:50:02
  9. avatar
    [4] fulfy [*]

    U nás pořád máslo,ramu mám jen na rychlovky - namazání poránu

    superkarma: 0 20.08.2013, 09:24:59
  10. avatar
    [3] lenig [*]

    jíme Floru a máslo (82% tuku) a používáme slunečnicové a olivové oleje Sml67

    superkarma: 0 20.08.2013, 08:29:04
  11. avatar
    [2] margot [*]

    margarín nebudu jíst fakt ani omylem

    superkarma: 2 20.08.2013, 07:40:09
  12. [1] lidicka [*]

    Máslo používám hlavně pro vnoučka - na kašičky a do bramborové kaše, my ostatní používáme na mazání margarín, a na vaření slunečnicový nebo řepkový olej.Sml22

    superkarma: 0 20.08.2013, 05:30:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme