Reklama

mascarpone dort s ovocem

Těšili jste se na sladké a voňavé čerstvé ovoce? V obchodech se pomalu začaly objevovat lahodné jahody, borůvky i maliny. A za chvíli je tady léto, kdy si je natrháte v lese nebo na zahradě. Mrkněte se na náš tip, jaký snadný dort s ovocem můžete připravit.

Není potřeba žádných složitých korpusů. Tentokrát si vystačíte s lineckým těstem. A aby byl dort opravdu hotový za chvilku, použijte klidně kupované rozválené těsto. Ovoce použijte podle chutí vás a vaší rodiny. Dort může být klidně jen jahodový. Nebo klidně banánový. Na ozdobu pak můžete použít místo ovoce hoblinky kvalitní čokolády.

Tenhle dort patří mezi ty svěží, které není nutné příliš sladit. Proto neudávám ani množství cukru. Mascarpone po oslazení ochutnejte a přidejte tolik cukru, aby byl přesně tak akorát sladký pro vás.

Suroviny

  • 1 kg mascarpone
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžičky jedlé želatiny
  • cukr podle chuti
  • 1 hotové rozválené linecké těsto
  • 6 lžic jahodové nebo malinové marmelády
  • 500 g jahod
  • 300 g borůvek
  • 300 g malin

mascarpone dort s ovocem

Postup

Rozválené linecké těsto rozbalte na plech. Už je připravené na pečícím papíru. Připravte si formu, ve které budete připravovat dort. Ideální je rozevírací dortová forma o průměru cca 26 cm. Horním okrajem zavřené formy vykrojte z těsta kolo. Zbytek těsta rozkrájejte nožem na čtverečky a kousky. Lépe se vám tak propeče.

Dejte péct do trouby, podle návodu na obalu. Pečte dozlatova.

Upečené linecké těsto nechejte vychladnout. Kolo z těsta dejte na dno dortové formy a pomažte marmeládou. Okraje formy obložte nastříhanými pruhy pečícího papíru.

V hrnci na plotně si ohřejte smetanu. Až je horká, odstavte z plotny. Do smetany vsypejte jedlou želatinu a pořádně prošlehejte metličkou. Ve smetaně nesmí být hrudky.

Mascarpone dejte do mísy robota a lehce prošlehejte šlehací metlou. Přidejte asi 6 lžic cukru moučka nebo jiného sladila. Výborný bude třeba agávový nebo rýžový sirup. Pomalu, za stálého šlehání, přilévejte smetanu se želatinou. Až je všechna smetana v míse, zvyšte otáčky robota a vyšlehejte. Krém bude hladký. Ochutnejte, případně doslaďte.

První třetinu krému dejte do dortové formy, na kolečko z lineckého těsta. Zaskládejte ovocem. Jahody nakrájejte na menší kousky. Přikryjte druhou třetinou krému. Opět ovoce a poslední vrstva krému.

Odřezky z lineckého těsta rozsekejte nožem nebo rozmixujte v mixéru. Posypejte jimi povrch dortu a dozdobte zbylým ovocem.

Nechejte ztuhnout do druhého dne v lednici.

Dobrou chuť přeje Elly.

Mascarpone je geniální surovina na mnoho skvělých dezertů

tartaletky s limetou

grilovaný ananas

tartaletky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková