Novinky

Martínkové víno moc neseženete, je to ale skvělé mlsání

Taktéž čtenářka Pajda zaslala dnes příspěvek, který se probojoval do finále. Pobavila mě její úvodní obava, protože Radek se dnes odpoledne tématu zúčastní, uvidíme, zda se vyjádří, nebo ne...

V první chvíli jsem se vyděsila, že téma „Pivo nebo víno“ má Radek Kříž, aby se mohl oficiálně prohlásit za abstinenta. Naštěstí tomu tak není. Asi by to byla škoda.


Pokud jde o mě, tak momentálně ani to, ani ono - už víc jak dva roky abstinuji. Ne, že bych o to nějak extra stála, ale prostě nemám chuť a ani touhu pít alkohol. Proč, to nevím. Za sebe můžu říct, že víno zbožňuju, dokud je v bobulích. Mlsám na zahradě neustále. Burčák už zase až tak nemusím, ale dám si - raději mám ale až zlomený, který není tak příšerně sladký. Víno jako takové mi nic moc neříká. Měla jsem možnost vyzkoušet nejrůznější vína, nejen domácí, ale i zahraniční a k tomu různé speciality. Asi nejzvláštnější bylo víno, kterému se říká Martínkové - to jsou malinké hrozny, které keř nasadí jako druhou úrodu. Je sladké a chutná trošku jako zředěný med. Je hodně vzácné a v obchodě ho asi nepotkáte, aspoň já nevím o tom, že by se komerčně prodávalo. Jenže to už patří spíš než do kategorie „víno“ tak do kategorie „mlsání“. Stejně tak vína slámová, ledová a jiná podobná, která ale jsou přece jen o něco dostupnější. Víno ocením jenom tehdy, když je perfektně sladěné s jídlem, pak se mu nic nevyrovná. Při správné kombinaci je víno doplňkem jídla a obráceně.

Pivo je naopak ideální na žízeň. Když je horko, tak si určitě dám spíš dobře vychlazené pivo, než sebelepší víno - jedině vinný střik je podobně osvěžující. A u piva hodně záleží na tom, kdo ho dělá. Před pár lety jsme si pivo dělali sami - mikropivovary nejsou nijak drahé a směsi na výrobu piva umožní docela si s konečným produktem vyhrát co do síly a chuti. Jediné, co je nepříjemné, je fakt, že pivo nějakou dobu zraje, takže člověk to chystá, čichá, rozlívá všude možně po kuchyni, nadává na to a pak musí čekat a čekat, než je pivo použitelné. Výsledek je ale vynikající, a to jak světlé, tak i tmavé. Nealko pivo se doma ale nevyrábí. proč, to nevím.

Takže abych to nějak uzavřela: pokud si musím vybírat, sáhnu po pivu, protože dobré víno se dá zkazit i jen tím, že mi do něj kuřák foukne kouř. Pivo není tak choulostivé, zažene žízeň a dá se kombinovat s kdečím. A víno si vyberu tehdy, když si jsem na 100% jistá, že mi poskytne to, co by víno poskytovat mělo: výborný kulinářský zážitek.

Pajda

Pozn. red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 5. září 2013: Pivo, nebo víno

K tématu příspěvky již neposílejte. Tento příspěvek je jedním ze čtyř, které prošly redakčním sítem, nebo chcete-li předvýběrem.

Na vás bude rozhodout, který z uvěřejněných příspěvků (uveřejníme je v časovém rozmezí od 13.30 do 15.00) získá slíbený dárek, totiž šest piv Gambrinus s příchutěmi a dvě krásné skeleničky na šampaňské. Anketu, ve které rozhodnete, uveřejníme v 15.10. Na hlasování budete mít přesně hodinu, tedy anketa skončí v 16.10.

vyhra

   
05.09.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Jakub D. Kočí

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme