Novinky

Marmeládu z šípků vaří čtenářka Aesinka

Šípkový čaj známe asi všichni, ale dokážete si představit, že z šípků děláte i marmeládu? To musí být pěkná piplačka. Ale Aesinku to neodrazuje a možná vám i prozradí, jak se to dělá

Když jsem byla malá, chodívali jsme s rodiči na květy „koziček“, tedy bezu. Ty jsme pak sušili na hůře nebo z nich rodiče vyráběli výborné sirupy. Bohužel časem jsme s tím přestali, protože většina koziček byla obsypaná mšicemi, a na neustálé propírání a obírání jsme neměli trpělivost.

Na dětském táboře nás zase učili vařit si čaj s tím, co najdeme v přírodě, tedy z různých bylinek, listů jahodníku a ostružin, jitrocele, máty... Tyto čaje jsou pokaždé jiné a hlavně krásně voňavé. Protože se za mých dětských let musely do školy nosit nasušené byliny, musela jsem se je naučit poznávat - tedy alespoň několik základních. Teď už bylinky nesbírám a čaje z nich nevařím, ale na jedné dovolené jsem své zkušenosti z dětství přece jen využila. Neměli jsme s sebou žádný čaj ani sirup, nic podobného, ovšem bylo docela chladno, a tak jsme měli chuť na teplý čaj. Vzpomněla jsem si na bylinky, vyběhla do deště a nějaké nasbírala. Mlaďoši se na to koukali zprvu nevěřícně, že z takového listoví by mělo být něco dobrého, ale nakonec byli překvapení, jak voňavý čaj byl. A ještě zahřál.

Jinak se doma bylinkové čaje moc neuplatní, někomu nechutnají, mně a mamince z nich navíc bývá zle. Kupodivu některé bylinky opravdu nesnášíme. Mně tak bývá zle od žaludku z urologického čaje a také z oregana. Avšak existuje výjimka - v lékárně si občas koupím čaj proti nachlazení, a ten mi i pomáhá.

Letos poprvé jsem si doma na zahrádce udělala bylinkový záhonek. Pěstuju na něm bazalku, koriandr, petržel, pažitku, majoránku, bazalku, saturejku, rozmarýn a tymián. Čerstvé bylinky jsem začala používat při vaření a musím říci, že jsou aromatičtější a přitom lépe stravitelné, než kupované koření. Vzhledem k tomu, že se v rodině objevilo onemocnění žaludku, museli jsme omezit kořenění - ale čerstvé bylinky coby koření dotyčný nemocný snáší dobře.  Takže jsem je začala pěstovat právě včas. :)

Na zahradě se nám rozrostla i meduňka, nasušili jsme si jí, ale bohužel se moc nevyužívá. Letos k ní přibyly ještě i máta a šalvěj, všechny tyto rostlinky už nemocní letos ocenili, když jim pomáhaly bojovat s virozami a jinými potvorami nemocemi.

sipek

Každý rok také sbíráme šípky, většinou z nich vařím marmeládu, jednou jsem dělala i sirup (nejdříve mi nechutnal, avšak když se odležel, byl výtečný a dávala jsem si ho proto v zimě do čaje), občas je usuším na čaj. Ten ale kromě mě nikomu nechutná, ony šípky mají specifickou výraznou chuť. A kam na šípky chodíme? Na zahrádku přece! :) Nějakým záhadným způsobem se u nás prostě objevila šípková růžička a každým rokem nám dává velkou úrodu šípků. Na jaře nás vždy potěší záplavou něžných květů.

Tak ji přece nebudeme kácet, že?

Aesinka

Milá Aesinko, ten šípek je pěkně obalený, když si vzpomenu, kolik mi dalo práce natrhat malý košíček šípků v přírodě...Nemohla byste nám prozradit, jak děláte marmeládu?

Text nebyl redakčně upraven

Také používáte bylinky, milé ženy-in?

  • K jakému účelu? Pro parádu, zdraví, kvůli vůni?
  • Pěstujete si je sama? Na zahrádce nebo v květináči?
  • Využíváte divokých bylin v přírodě? Jaké sbíráte? Chodíte na bez, lipový květ, třezalku, nebo jiné bylinky, které pak sušíte?
  • Kupujete je raději v lékárnách?
  • Užíváte nějaký bylinkový čaj na konkrétní potíže? Pomáhají vám?
  • Kde čerpáte své znalosti? Z literatury, internetu, nebo od svých maminek či babiček?
  • Kterou bylinku máte nejraději a dala byste si ji do svého erbu?

Na vaše příspěvky a třeba i fotky se těším na adrese: redakce@zena-in.cz

Na co se můžete těšit za svůj příspěvek?

Čeká na vás krásná publikace s tipy na výlety po Čechách a tělové mléko Neutrogena

cena

   
31.10.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. avatar
    [17] gerda [*]

    Aesinka — #15 díky, píšeš natolik přesvědčivě, že pokud bych se dostala k pěkným šípkům, vyzkouším - nic za to nedámSml16

    superkarma: 0 01.11.2013, 07:08:49
  2. avatar
    [16] hubajda [*]

    Aesinka — #11 dekuji za recept uschovam

    superkarma: 0 31.10.2013, 21:28:25
  3. [15] Aesinka [*]

    gerda — #13 Vydlabávání je pracné a zbytečné, myslím si, že odpadu je méně při vaření v celku, pichlavého tam  nic nezůstane, všechno se rozvaří, přecedí nebo to stáhnou jabka. Dělám to takhle už několik let a nikdy ta marmeláda neškrábe, všem chutná. :)

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 31.10.2013, 18:50:04
  4. avatar
    [14] Odemětobě [*]

    Hanice — #10 Přece jen malá změna. Většinou dostávám maso ze selete. Tedy mladé maso, které ani není kancem příliš cítit.Není potřeba ho dávat do octového  mořidla, ocet je příliš drastický, ale naložím podle návodu do teplého másla s kořením,citronem a místo octa dám červené víno. Přikyselím citronem na závěr,pokud je třeba. Stejným postupem dělám i svíčkovou,i s vínem, jen vynechám marmeládu a přidám smetanu.

    superkarma: 0 31.10.2013, 18:07:17
  5. avatar
    [13] gerda [*]

    Aesinka — #11 tak to ne, když už bych se do toho dala, tak pěkně po jednom šípku, odříznout bubáka, rozpůlit, vydlabat, rozvařit...žádný takový vařit to s pichlavými semínky a cedit, to by byl velký odpad.

    1. na komentář reaguje Aesinka — #15
    superkarma: 0 31.10.2013, 17:39:55
  6. [12] Aesinka [*]

    Jo, ještě ta jabka se rozvaří úplně, takže pak jsou součástí té hmoty, co se přecezuje.

    superkarma: 0 31.10.2013, 15:10:55
  7. [11] Aesinka [*]

    Šípková marmeláda: Je pravda, že je to pořádná piplačka. Šípky se musí otrhat, přebrat, odřezávám z nich tu černou špičku. Pak dám šípky tak, jak jsou (v celku) uvařit, nejlépe i s několika jablíčky nakrájenými na kousky. (Mám totiž zkušenost, že ta jablíčka pomáhají bojovat s chloupky z šípků, které mnoha lidem vadí.) Vody by mělo být aspoň o třetinu více, než šípků.

    Šípky vařím do měkka, až se rozpadají a jsou mazlavé. Potom je ještě za horka pomixuju v té vodě, ve které se vařily. Vzniklou hmotu přecedím přes hrubší plátno (zachytí se semínka, slupky i chloupky. Kdyby byla hmota na přepasírovaní ještě moc hustá, ředím hodně horkou vodou. 

    No a to, co už je přecezené, se zpracovává jako normální marmeláda, tedy vařit s cukrem dle chuti, až marmeláda zhoustne. Dávám do ní i trošičku kyseliny citronové nebo trochu citronové šťávy. Lze použít i nějaký ten přípravek na přípravu marmelády, prostě jak je kdo zvyklý. :)

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    2. na komentář reaguje hubajda — #16
    superkarma: 0 31.10.2013, 15:10:05
  8. avatar
    [10] Hanice [*]

    Odemětobě — #8 Senzace, tak to zkusím, děkuji :-)!

    1. na komentář reaguje Odemětobě — #14
    superkarma: 0 31.10.2013, 13:51:40
  9. avatar
    [9] Odemětobě [*]

    Hanice — #6 zkus obchody se zdravou výživou

    superkarma: 0 31.10.2013, 13:44:00
  10. avatar
    [8] Odemětobě [*]

    Hanice — #3 na rohlík s máslem mi moc nechutná,ale šípková omáčka je božská. Dělám ji k jehněčímu,kančímu i hovězímu. Nejlepší recept najdeš na www.gurmanka.cz a je dobré dodržet postup.Sml16 Jen knedlík dělám obyčejný houskový, ona má hrníčkový. Dělám takové množství, že by mi nestačily hrnky.Sml16

    1. na komentář reaguje Hanice — #10
    superkarma: 0 31.10.2013, 13:43:36
  11. avatar
    [7] Odemětobě [*]

    Mě zase naučil před několika lety používat bylinky zeť, pěstuji jich spoustu.Pečené vepřové je stejně nejlepší s tymiánem, saturejkou a šalvějí. Listy šalvěje si utrhnu když jdu do práce, po cestě žvýkám a bráním se tak rýmě. Na meduňku pozor,uspává,ale je návyková.

    superkarma: 0 31.10.2013, 13:36:27
  12. avatar
    [6] Hanice [*]

    OlgaMarie — #4 Kde ji kupuješ? Vůbec mě to nenapdalo, že by ji někde prodávali.

    1. na komentář reaguje Odemětobě — #9
    superkarma: 0 31.10.2013, 13:31:58
  13. avatar
    [5] Eliana [*]

    Můj muž miluje Hagenbute marmeládu, ale vozíme ji jen z Německa, je výtečná

    superkarma: 0 31.10.2013, 13:27:09
  14. avatar
    [4] OlgaMarie [*]

    Kupuju si šípkovou marmeládu od německého výrobce. Patří tedy pochopitelně k těm dražším, ale mně chutná. K té tvé výrobě ti upřímně gratuluji! Vím proč.Sml16

    Sml59Sml59Sml59

    1. na komentář reaguje Hanice — #6
    superkarma: 0 31.10.2013, 13:20:28
  15. avatar
    [3] Hanice [*]

    Také bych ji zkusila, i tu proslulou šípkovou omáčkuSml16

    1. na komentář reaguje Odemětobě — #8
    superkarma: 0 31.10.2013, 12:53:46
  16. avatar
    [2] hubajda [*]

    ja mam doma jen susene sipky na caj ale marmeladu bych rada zkusila

    superkarma: 0 31.10.2013, 12:47:14
  17. avatar
    [1] gerda [*]

    a jak tu marmeládu děláš? Já ji mívala moc ráda, babička z ní dělávala i nepečené cukroví s ořechama. Ale když si vzpomenu na tu piplačku, každý šípek očistit, rozpůlit, vydlabat...tak na to nemám trpělivost.Sml80

    superkarma: 0 31.10.2013, 12:33:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme