Novinky

marde: Jsem ve svém živlu

Čtenářka marde když může zavařovat a chystat zásoby na zimu, tak je ve svém živlu. Obsah jejího příspěvku je toho důkazem.

Hezký den,
není to tak dlouho, co jsem psala o zavařování, tak snad se nebudu opakovat. Dříve jsem zavařovala všechno možné i nemožné a velká kvanta. Dnes už zavařuji hlavně okurky, čalamádu, papriky a houby, pokud nějaké vyrostou. Letos jim počasí moc nepřálo. Do lesa se teprve chystám, tak snad nějaké budou. Z ovoce jsem letos zavařila zatím jen pár sklenic třešní a klevelu. Měli jsme obsypaný strom špendlíků, tak jsem udělala džemy a marmelády. Také josta se nám urodila i rybíz a trocha angreštu, takže přibylo pár skleniček míchané marmelády.

Kdysi jsme jezdívali na podnikovou dovolenu do kempu do Jesenice u Rakovníka. To byl ráj borůvek a hub. Tam jsem začala zavařovat houby s cibulí a mrkví. Velkou úrodu borůvek jsem tehdy zpracovávala na kompot do skleniček od přesnídávek a zamražené jsem si odkládala do mrazáku na recepci. Teď už borůvky, jahody a rybíz pouze zamrazuji. Jsou na další použití lepší než kompot a neztratí barvu.

Ještě budu dělat mátový sirup a výborný mátový likér. Višně jsem letos neměla, což mě mrzí, protože z nich je moc dobrá griotka. Jako poslední mě čeká zeleninová směs na polévku. Syn v sobotu rozstrouhá zeleninu, já ji promíchám s natí, uložím do sáčků a dám zamrazit. Z bylinek mám zatím zamrazený jen libeček a kopr. Ještě bych ráda udělala pár sklenic strouhaných jablek, pokud nějaká budou. Když se urodí hrušky solanky, dělávám z nich povidla. Jsou výborná na koláče. Z jablek a hrušek někdy připravuji i dřeně a jablečnou nutelu.

Když můžu zavařovat a chystat zásoby na zimu, jsem ve svém živlu.

Přeji bohatou úrodu.
marde

pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven

______________________

Tedy, klobouk dolů, jak bohatou úrodu máte vy doma. Při čtení se mi při některých řádcích až sbíhaly sliny.
Děkuji Vám, že jste se s námi podělila o své kulinářské schopnosti. Pěkný příspěvek.
Hezký den
Saša

Téma dnešního dne:  Zavařujete nebo zamrazujete?

  • Co nejčastěji?
  • Co máte nejraději?
  • Nebo volíte ještě jiný způsob skladování zeleniny a ovoce?

Pište na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz

Jendu ze čtenářek odměníme pěkným dárkem, kdy bude pro změnu nakupovat a vařit: Knihou nakl. Smart: Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí.

kuchknihdar

 

   
17.09.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [6] marde [*]

    Mátový sirup

    500 g cukru, 1/2 l vody, 50 g čerstvých mátových lístků (může být i víc)

    Do nádoby nalít vodu, přidat cukr. Za stálého míchání a odstraňování pěny svařit na hustý sirup. Vsypat pokrájené listy a nechat přejít varem. Odstavit, zakrýt a nechat 1 hod. stát. Pak přecedit do lahviček. Při nechutenství, špatném trávení a nachlezení užívat 3x denně 1 PL. Já s ním sladím i čaj.

    superkarma: 0 19.09.2013, 10:38:46
  2. avatar
    [5] marde [*]

    Napíšu ho sem zítraSml22

    superkarma: 0 18.09.2013, 13:27:46
  3. [4] V19 [*]

    mätový sirup som ešte nerobila, recept by nebol?

    superkarma: 0 17.09.2013, 16:28:18
  4. [3] Boros [*]

    Můj člověk.

    superkarma: 0 17.09.2013, 14:32:59
  5. [2] Pavla_b [*]

    Griotku jsme letos dělali - podařila se.Sml58

    superkarma: 0 17.09.2013, 14:26:11
  6. avatar
    [1] Hanula [*]

    Sml16hm - mátový sirup nezní špatněSml67

    superkarma: 0 17.09.2013, 14:08:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme