Jazuzinka – naše čtenářka má svou rodinu závislou na sladkých buchtách a závinech. Její nejlepší kamarádkou se tak stala domácí pekárna…

Dobrý den,
moje „bestie“ je nejlepší držet v pohodě a pořádně nakrmené. Manžel i děti milují sladké a pokud možno kynuté. Tudíž buchty jsou u nás minimálně jednou týdně, štrůdl (lístkový s jablky) téměř ob den a klasický kynutý závin s mákem peču většinou v sobotu. Když to vezmu kolem a kolem, tak zrovna teď moje nejlepší kamarádka pekárna míchá a hněte těsto na vdolečky. Vlastně, moje pekárna se proměnila v míchárnu, hnětárnu a kynárnu. Chleba pekla asi dvakrát, ovšem jinak je v chodu téměř denně. Nikdy jsem neměla tak lehounké kynuté těsto jako posledních pět let. Děkuji ti drahoušku pekárno!
jazuzinka

včerejší buchty s tvarohem:


buchty


už nejsou, poslední padla k snídani.

Recept:
0,25 l mléka
1 vejce
0,5 kg polohrubé mouky
5 dkg másla (hery)
tři polévkové líce cukru
1 balíček sušeného droždí nebo půlku kostky droždí

Suroviny šoupnu do pekárny, nastavím program Těsto a nechám pekárnu pracovat. Přibližně po dvou hodinách je těsto hotové, záleží na typu pekárny. No a pak už buchty plním dle chuti buď tvarohem, mákem, povidly, grankem, mletými oříšky,.... Na pořádně vymazaný plech je hezky vyskládám vedle sebe a peču ve vyhřáté troubě na 175°C asi 45 min. Zase záleží na troubě, jak hodně peče.

Dobrou chuť!
Text nebyl redakčně upraven


Díky jazuzinko, vy potvoro, já tu srkám kapučíno a vy do mne s takovouhle fotkou. Když jsem to uviděl, zaplnila se mi huba slinama, cítil jsem se jako omráčený palicí a měl jsem chuť si narvat monitor do žaludku. Já bych je pekl s tvarohem, to mi chutná nejvíce… A víte co, večer jdu do toho…

Tak díky za recept…

Dnes máme vztahové téma o jídle a našich vztazích

A tak se vás ptám:

  • Jakou roli plní jídlo ve vašich vztazích?
  • Vykrmila jste si svého muže?
  • Nebo on vás?
  • Umíte tím, co uvaříte, dát najevo, co k němu cítíte?
  • Rozpadl se vám vztah, protože jste nevařila jako jeho maminka?
  • Přeučila jste ho z prasáren na zdravou stravu?

Vaše příspěvky k dnešnímu tématu posílejte na redakční e-mail:

redakce@zena-in.cz

a jednu z vás dnes odpoledne kolem 16. hodiny odměním knihami

Bio Abecedář a Chléb v hlavní roli.

Reklama