Vaření

Manžel i děti milují sladké

Jazuzinka – naše čtenářka má svou rodinu závislou na sladkých buchtách a závinech. Její nejlepší kamarádkou se tak stala domácí pekárna…

Dobrý den,
moje „bestie“ je nejlepší držet v pohodě a pořádně nakrmené. Manžel i děti milují sladké a pokud možno kynuté. Tudíž buchty jsou u nás minimálně jednou týdně, štrůdl (lístkový s jablky) téměř ob den a klasický kynutý závin s mákem peču většinou v sobotu. Když to vezmu kolem a kolem, tak zrovna teď moje nejlepší kamarádka pekárna míchá a hněte těsto na vdolečky. Vlastně, moje pekárna se proměnila v míchárnu, hnětárnu a kynárnu. Chleba pekla asi dvakrát, ovšem jinak je v chodu téměř denně. Nikdy jsem neměla tak lehounké kynuté těsto jako posledních pět let. Děkuji ti drahoušku pekárno!
jazuzinka

včerejší buchty s tvarohem:


buchty


už nejsou, poslední padla k snídani.

Recept:
0,25 l mléka
1 vejce
0,5 kg polohrubé mouky
5 dkg másla (hery)
tři polévkové líce cukru
1 balíček sušeného droždí nebo půlku kostky droždí

Suroviny šoupnu do pekárny, nastavím program Těsto a nechám pekárnu pracovat. Přibližně po dvou hodinách je těsto hotové, záleží na typu pekárny. No a pak už buchty plním dle chuti buď tvarohem, mákem, povidly, grankem, mletými oříšky,.... Na pořádně vymazaný plech je hezky vyskládám vedle sebe a peču ve vyhřáté troubě na 175°C asi 45 min. Zase záleží na troubě, jak hodně peče.

Dobrou chuť!
Text nebyl redakčně upraven


Díky jazuzinko, vy potvoro, já tu srkám kapučíno a vy do mne s takovouhle fotkou. Když jsem to uviděl, zaplnila se mi huba slinama, cítil jsem se jako omráčený palicí a měl jsem chuť si narvat monitor do žaludku. Já bych je pekl s tvarohem, to mi chutná nejvíce… A víte co, večer jdu do toho…

Tak díky za recept…

Dnes máme vztahové téma o jídle a našich vztazích

A tak se vás ptám:

  • Jakou roli plní jídlo ve vašich vztazích?
  • Vykrmila jste si svého muže?
  • Nebo on vás?
  • Umíte tím, co uvaříte, dát najevo, co k němu cítíte?
  • Rozpadl se vám vztah, protože jste nevařila jako jeho maminka?
  • Přeučila jste ho z prasáren na zdravou stravu?

Vaše příspěvky k dnešnímu tématu posílejte na redakční e-mail:

redakce@zena-in.cz

a jednu z vás dnes odpoledne kolem 16. hodiny odměním knihami

Bio Abecedář a Chléb v hlavní roli.

   
27.10.2011 - Příběhy - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. [15] MagdalenaKar [*]

    buchty vynikajícíSml30

    superkarma: 0 15.12.2011, 00:40:36
  2. avatar
    [14] babicka11 [*]

    buchty taky můžu Sml22

    superkarma: 0 01.12.2011, 22:36:48
  3. avatar
    [13] ladouch [*]

    u nás bohužel sladkožravci i masožravci, buchtičky vypadají lákavě

    superkarma: 0 28.11.2011, 16:55:20
  4. avatar
    [12] marcela-1 [*]

    u nás moc na sladké nejsme-jsme masožravci Sml30

    superkarma: 0 27.11.2011, 07:28:53
  5. avatar
    [11] MAFIRA [*]

    Kynuté těsto z pekárny je nejlepší.Ručně ho tak neuděláte.Bolí ruce.To koukala i moje dcera jaké je to těstíčko.Pekla jsem loupáčky no super.Dala bych sem i fotku po upečení,ale nevím jak.Nějak to nejde.

    superkarma: 0 23.11.2011, 08:51:17
  6. avatar
    [10] denkas [*]

    Tak pro mě makový buchty!!Sml59Pekárnu mám taky.Já s mejma rukama bych to už neumíchala.I knedliky tam šoupnu-pohoda!

    superkarma: 0 27.10.2011, 13:53:55
  7. avatar
    [9] jazuzinka [*]

    jazuzinka — #5  vlastně ještě jednu: myčku nádobí!

    superkarma: 0 27.10.2011, 12:01:24
  8. avatar
    [8] femme [*]

    FAXÍK — #1  klidně, ale nejlepší kynuté těsto umí právě pekárna  Sml58 Sml67

    superkarma: 0 27.10.2011, 11:51:52
  9. [7] dadma [*]

    Jak tak pročítám vaše příspěvky ,tak si tu pekárnu asi také pořídím.Pějete chválu, tak je to asi dobrá věc.

    superkarma: 0 27.10.2011, 11:38:36
  10. [6] dadma [*]

    Tak to bys mě kápla do noty.Já jsem také na sladké,každý den musím mít něco ke kávě.(i mimo kávu) I když bych neměla,ale mám slabou vůli.S kouřením jsem přestala před více než dvaceti lety, ale sladkého se neumím vzdát.

    superkarma: 0 27.10.2011, 11:36:58
  11. avatar
    [5] jazuzinka [*]

    enka1 — #3 že jo, prostě už mám tři nejlepší kámošky: pračku, žehličku a pekárnu. promiň Martino...

    1. na komentář reaguje jazuzinka — #9
    superkarma: 0 27.10.2011, 10:19:43
  12. avatar
    [4] jazuzinka [*]

    Radek Kříž — #2 přesně tak. jinak se klidně stavte, buchty budou v neděli, zítra mám v plánu netýnku se švestkami a perníkem + drobenkou. Sml58

    superkarma: 0 27.10.2011, 10:18:48
  13. avatar
    [3] enka1 [*]

    Buchty nemusíme, ale co se týče pekárny, s tebou souhlasímSml22

    1. na komentář reaguje jazuzinka — #5
    superkarma: 0 27.10.2011, 10:17:44
  14. avatar
    [2] Radek Kříž [*]

    FAXÍK — #1 jasně že ano, pekárna jen dobře udělá těsto a vytvoří ideální podmínky pro vykynutí....

    Bez ní je třeba dobře těsto propracovat a pak nechat v teple vykynout...

    1. na komentář reaguje jazuzinka — #4
    superkarma: 0 27.10.2011, 09:46:48
  15. [1] FAXÍK [*]

    vypadají krásně, k nakousnutí Sml59

    můžu je udělat i bez pekárny? je výsledek stejný??

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #2
    2. na komentář reaguje femme — #8
    superkarma: 0 27.10.2011, 09:43:26

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme