Reklama

I vy doma si můžete udělat výbornou variaci na tradiční indický nápoj, respektive desert z jogurtu. Mangové lassi vám utkví v paměti a budete ho chtít stále znova a znova, jako vy víte co.

Vy, které jste měly to štěstí a navštívily Indii, nejspíše potvrdíte, že s nápojem lassi jste se potkaly často.  V původní podobě se jedná o jogurt naředěný vodou a ochucený kořením, který v letních dnech nádherně osvěží.

mango

Já vám však chci představit luxusní a přitom velmi jednoduchý desert, který jeho autor Stephen Senewiratne – uznávaný kuchař ze Srí Lanky, který prošel mnoha skvělými restauracemi a nyní působí v pražském hotelu Mandarin, nazval Mangové lassi.

Co budete potřebovat pro 4 osoby:

  • Mangové pyré  600ml
  • 600g bílého jogurtu řeckého typu
  • 2 zralá, sladká, šťavnatá manga
  • Citrónovou šťávu
  • Olivový extra panenský olej (čím kvalitnější, tím lepší)
  • Maldonská sůl
  • Máta na ozdobení
  • Šlehačkovač na bombičky – nejlépe jednorázové

mango

Mangové pyré se dá sehnat například v Makru – bez konzervantů, cena za litr je cca 280 Kč. Máte pravdu, je to hodně, ale jedná se o opravdu husté a neskutečně dobré pyré. Těch 600 ml je pro čtyři opravdu hodně a spíše ho spotřebujete méně. Na jogurtu také nešetřete a ať vás ani nenapadne nahradit maldonskou sůl obyčejnou mořskou.

mango

Postup:

Smícháte bílý jogurt s citronem. Záleží na vaší chuti, nemusíte se však příliš bát, chuťově je protiváhou sladkému mangu a pyré. Jogurt s citrónem vložíte do šlehačkovače a natlakujete ho. Mango si nakrájíte na plátky, nebo jak chcete, klidně i na kostky, záleží jen na vaší fantazii, jak to chcete servírovat. A jde se na to. Do hlubokého talíře nalijete pyré, na něj položíte nakrájené kostky manga, přidáte jogurtovou pěnu ze šlehačkovače, tu lehce zastříknete kvalitním olivovým olejem, trochu osolíte maldonskou solí a podáváte.

mango

Zdá se vám ta kombinace sladkého, kyselého, olivového leje a soli divoká? Mně, když jsem to viděl poprvé, také, ale zkuste si to vše smíchat v puse. Je to bomba, chuťový orgasmus, nezapomenutelný zážitek… Dobrou chuť!

Můžete si také přečíst a připravit