Bulvár

Mandzarik: Žemlovka byla nepředstíraná pohroma

Milá redakce, jako obvykle se mi nechce dlouho přemýšlet. Zřejmě potřebuji místo pokrmů z dětství spíš podpůrné doplňky k činnosti mozku – copak to tu máme dobrého ? Piracetam AL 800 po bývalém manželovi, skoro plný, škoda, kdyby ho bral pravidelně, mohli jsme být ještě spolu … no nic.

Už včera při přípravě večeře z těstovin Vitana – zde prosím, nahlédněte, že už v třetihorách se nezapomínalo na fyzickou i duševní svěžest,  Piracetam byl teprve v plenkách

- mi v chvatu letělo hlavou, co jsme to vlastně kdysi milovali a nenáviděli ve školních jídelnách. Na úvahu jsem neměla mnoho času, uznejte, prima cucina – sýr a slanina, jak se to rýmuje, smetanové omáčky s těstovinami, doba varu 8 minut, plus Apetito, hotová sýrová omáčka s bylinkami, 1 min, to se prostě nedá nic pořádně stihnout, nedej Bože vymyslet.

Jsem si jistá, že děti mají vyváženou stravu ve školce, a pokud ne, nebudu pátrat. Mělo by to tak být. Aspoň myslím. Nakonec – vždyť je to fuk. Jsou to holky veselé a veselá mysl půl zdraví, čistota druhá, takže proč se trápit nutričními hodnotami. Vždyť jsem jim včera koupila žvýkačky s Barbínou a jakou měly radost.  

Nelze však zapomenout na přísné soudružky na výstupní kontrole u okénka s vráceným nádobím, ke kterému jsme přistupovali se sevřeným žaludkem způsobeným ani ne kvalitou kuchyně, jako spíš nekompromisním – dojíst ! V tomto ohledu jsem opravdu vděčna, že mé děti nebudou zatíženy tímto prvotním školním stresem, vždyť jich bude ještě tolik, o mém genetickém vkladu k fyzice se rozepisovat nehodlám.

K věci. Měla jsem ráda hrachovou kaši. Tu našedlou hmotu s přiškvařeným salámem a krajícem chleba. Proč se nad ní má dominantní kamarádka tolik ošklíbala ? Nebyla jsem dost silná osobnost, abych obhajovala vlastní názor, a tak jsem se již v mladším školním věku učila podávat přesvědčivé herecké výkony, kroutit se nad talířem a vracet jej vytřený dočista dočista.

Zato žemlovka byla nepředstíraná pohroma, to kuchařčino máchnutí naběračkou v masitých pažích, v horším případě dvojím, nacucané hrozinky a rozmočený rohlík mi do očí vehnalo nehraný výraz zoufalství. Dojíst ! Nevzpomínám si, jak to dopadlo … tento okamžik mám obalen milosrdnou amnézií.

Tu kaši bych si dala i dnes. A žemlovku ? Ne. Ještě by spolu s Piracetamem vzkřísily mrtvé místo v mé paměti a já musela následné trauma rozklíčovat s psychoanalytikem. Nechám to tak. Ale do těch let bych se vrátila ráda. Bez žemlovky, prosím.

Pěkný den a příjemné vzpomínky přeje Mandzarik

Text nebyl redakcí upraven.

Nemůžu nepřihodit další spršku socialistických reklam:

Na která jídla vzpomínáte z dětství vy? Které jste milovala a které naopak nenáviděla? Pište nám na adresu

redakce@zena-in.cz

   
05.11.2010 - Společnost - autor: Eva Soukupová

Komentáře:

  1. [27] Figi [*]

    Žemlovku od moje panímámy milují,klidně sporcují ten největší pekáč v kterém jí udělá.Když se ted zamyslím tak ona i tá žemlovka už dneska není pro chudáky,když se veme cena všech indegriency v supermarketu,tak to vyjde jako docelá drahé jídlo.Že jo

    superkarma: 0 07.11.2010, 14:37:58
  2. [26] Anime Otaku [*]

    Joj, žemlovka je kardinální hnus!

    superkarma: 0 06.11.2010, 07:02:14
  3. [25] Rikina [*]

    Jj, není žemlovka jako žemlovka. Když je pěkně do křupava vypečená, a nešetří se jablky a rozinkami, se špetkou skořicového cukru, šlehačku bych si odpustila, to už je jen takový načančání a spíš na škodu, tak nic proti žemlovce. Ve školní jídelně si ji nepamatuju, tam se realizovali v dukátových buchtičkách, to byl masakrSml57 zejména ten krém na nich. Sml68 

    superkarma: 0 05.11.2010, 20:50:45
  4. avatar
    [24] mio [*]

    Sml30Sml67

    žemlovku moc nemusím, ale když už, tak spíš křupavější, nesnášela jsem v ní ty rozblemcané rohlíkySml23

    Ve školní jídelně nastal zlom nějak po revoluci, kdy před okýnko pro špinavé nádobí přibyl plastový kýbl a do něj jsme z talířů zhrnovali zbytkySml67 - to před revolucí nebylo a bylo nutno dojídatSml22

    superkarma: 0 05.11.2010, 14:18:10
  5. avatar
    [23] DanaD [*]

    holky a kdyz vas honi mlsna, udelejte si sladke sendvice...(mozna uz jsem tonekam psala)

    vemte toustovej chleba..lehce maznete maslem.. jen tak zalepit dirky, dejte na nej  2 kopecky povidli, priklopte druhym toustovym chlebem a sup s tim do senndvicovace.. zapecte, vyndejte, pocukrujte... mnam je to lepsi nez kdejaka buchta davam to navstevam ke kafi, kamaradka kdyz za mnou jde, nosi si vlastni toustovej chleba a nuti me delat ji senvice cele odpoledne

    superkarma: 0 05.11.2010, 13:50:50
  6. avatar
    [22] enka1 [*]

    DanaD — #21 Sml22tvaroh je na jiné věci

    superkarma: 0 05.11.2010, 13:43:59
  7. avatar
    [21] DanaD [*]

    enka1 — #20 me nechutnala ta tvarohova zemlovka.. to me dusilo.. ale  zemlovku jen z rohliku jablek a hrozinek mam rada.. neni to rozblemcane a chutna to skoro jako strudlik

    1. na komentář reaguje enka1 — #22
    superkarma: 0 05.11.2010, 13:33:27
  8. avatar
    [20] enka1 [*]

    Sml16My říkali semlbába a jím ji až teď,když ji dělám sama, ikdyž jen v případě krajní nouze

    1. na komentář reaguje DanaD — #21
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:53:36
  9. avatar
    [19] Eliana [*]

    Ble, žemlovka i po letech ve mě budí žaludeční nevolnost....a vůbec sladký jídlo k obědu jako vdolky s bílou kávou, rýžový nákup přelitý mastnou barevnou vodou ve školní jídelně, mastné lívance...zanechalo to na mě následky a fakt k obědu nikdá...rýžový nákyp ještě ujde, když se udělá dobře a mňamózně, ale ostatní nikoliv....

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:42:16
  10. avatar
    [18] mandzarik [*]

    ToraToraTora — #17 všechno chodí ve vlnách. před pár lety jsem si dávala v bufetu zásadně dvakrát polívku. už mě znali. a najednou - je to pryč. může být ... kdo ví Sml22

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:35:44
  11. avatar
    [17] ToraToraTora [*]

    mandzarik — #10 jojo, klidně ji udělej jinak, nebo až ti někde zachutná, řekni si o recept. já si svůj také vychytala a nikdy nemám dost. mohla bych ji klidně jednou týdně

    1. na komentář reaguje mandzarik — #18
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:32:07
  12. avatar
    [16] mandzarik [*]

    Tanzánie — #15 Bude. I když si říkám, že snad nic novýho vynalézt nejde. Ale to si jistě říkali i rodiče před, ehm, třiceti lety. Jdu pro holky, copak asi měly dobrého na oběd ? A jedeme do Šumperka - vaří babičky. Krásný víkend Sml53

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:31:39
  13. avatar
    [15] Tanzi [*]

    mandzarik — #14 dnešní omladina také bude nostalgicky na své mládí vzpomínat..i přes ty techn. vymoženosti.Sml16

    To vzpomínání prostě na tenhle věk patříSml67

    1. na komentář reaguje mandzarik — #16
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:26:55
  14. avatar
    [14] mandzarik [*]

    Tanzánie — #13 no jo, na ty jsem zapomněla Sml22 někdy mi je té doby líto (jasně, pominu-li to nejpodstatnější), ale třeba ty klasický schůzky - v pátek v osm před kulturákem ... bez mobilů, často telefonů ... a platilo Sml22

    1. na komentář reaguje Tanzánie — #15
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:15:35
  15. avatar
    [13] Tanzi [*]

    Sml30 mandzarik — #1 Sml22já milovala i přestávkySml57hlavně ty s kotatama

    1. na komentář reaguje mandzarik — #14
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:11:37
  16. avatar
    [12] mandzarik [*]

    kuty — #6 Ty dětské chutě se mění. Já jsem nesnášela šlehačku. Proč ? A boršč, oni ho neuměli, to bylo odbyté. Mámka ho někdy dělá, ze tří druhů masa, snad dvě hodiny, ale jako JO ! Právě s tou šlehačkou nahoře. Je možný, že jako stará babka budu sbírat jabka - na žemlovku Sml16

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:05:06
  17. avatar
    [11] mandzarik [*]

    malvina — #9 To nezní špatně. Zvlášť ty nudle. Možná cestou pomalých krůčků ... k žemlovce ... no, uvidíme Sml16

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:03:24
  18. avatar
    [10] mandzarik [*]

    ToraToraTora — #8 Tak už mi to jednou hlavou proletělo. To je znamení. Zraje to. Jednou ... možná ...

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #17
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:02:14
  19. avatar
    [9] malvina [*]

    Sml16já jsem  nedávno s kamarádkou zavítala  do  italské  restaurace   na Praze  1. V  jídelním  lísku  mně i  kamarádku překvapila  nabídka překládané   nudle s tvarohem   za 98 kč, porce a  pak pravá italská  žemlovka.  Dala jsem   si  žemlovku....    s  velkými kusy jablek,   rozinek,a s 10 cm pěnou šlehaných bílku  na povrchu.  Žemlovka  byla   výborná , chutná....

    1. na komentář reaguje mandzarik — #11
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:58:45
  20. avatar
    [8] ToraToraTora [*]

    žemlovku jsem ve škole spíš nenáviděla. udělala jsem ji před třemi lety z podobného důvodu jako Olga. Teď tvrdím, že dělám tu nej nej nej a byla bych nejradši, aby nikomu nechutnala a zbyla jenom pro mě. Proto niukdy nads žádným jídlem neříkám nikdy....k něčemu člověk musí dospět

    1. na komentář reaguje mandzarik — #10
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:57:55
  21. [7] jastura [*]

    kareta — #4 hmmm, kolínko mám doma, že bych si upekla? Sml32

    superkarma: 0 05.11.2010, 10:56:25
  22. avatar
    [6] kuty [*]

    žemlovka  ze školní kuchyněSml6 .nejim ji dodnes a myslím že ji nebudu jíst do konce života.

    a ještě si pamatuji jednu lahůdku,červená polévka,snad borščSml80Sml43.to kdyby mě tam dozorující soudružka bila bičem tak bych ji nepozřelaSml23.

    1. na komentář reaguje mandzarik — #12
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:55:38
  23. avatar
    [5] mandzarik [*]

    kareta — #4 no, to byla právě ta UHO Sml22

    superkarma: 0 05.11.2010, 10:49:16
  24. avatar
    [4] kareta [*]

    kolínka s omáčkou...mňáááámSml20

    1. na komentář reaguje mandzarik — #5
    2. na komentář reaguje jastura — #7
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:45:01
  25. avatar
    [3] mandzarik [*]

    OlgaMarie — #2 Já spíš pomýšlela na calvados než na žemlovku Sml30 Odradilo mě zjištění, že je do sudu třeba dávat jablka nenahnilá, nejlépe zbavená jádra. Takže kompost.

    superkarma: 0 05.11.2010, 10:39:43
  26. avatar
    [2] OlgaMarie [*]

    Sml52Já si teď uvědomila, že jsem žemlovku tvrdě odmítala i vařit, také pro jídlo z MŠ. Začala jsem ji dělat před 3 lety pro přemíru úrody jablek a dělám ji z loupáčků a kupodivu mi i chutná.

    1. na komentář reaguje mandzarik — #3
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:37:03
  27. avatar
    [1] mandzarik [*]

    Sml52Sml52Sml52 nám stačilo tak málo ! jak já to vajíčko milovala !

    1. na komentář reaguje Tanzánie — #13
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:33:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme