mandlový koláč s karamelovými hruškami

Kdo by odolal nabídce sladkých hruštiček na trhu? Nebo ještě lépe z vlastní zahrady. Červené, zelené, žluté, malé i velké. Šťavnaté a osvěžují za čerstva, skvělé v dezertech a také ve slaných pokrmech.
Dnešní koláč, pokud jej zkombinujete s vanilkovou zmrzlinou (nejlépe domácí) a kopečkem poctivé šlehačky, nadchne malé i velké strávníky.

Suroviny

na karamelové hrušky
3 hrušky, oloupané, rozčtvrcené s vykrojenými jádry
25 g másla
1 lžíce cukru krupice nebo krystal

na těsto
150 g změklého másla
125 g cukru krupice
2 vejce
75 g celozrnné mouky
75 g mletých mandlí
špetka skořice

Postup

Troubu si předehřejeme na 170 °C. Připravíme si rozevírací kulatou formu o průměru 20 cm a vyložíme ji pečícím papírem.
Jako první si připravíme karamelové hrušky. Ve vyšší pánvi rozpustíme máslo, do kterého vsypeme cukr a necháme rozpustit. Stále mícháme. Přidáme hrušky, které také promícháváme a „honíme“ po celé pánvi, až jsou pěkně obalené ze všech stran. Hotovo budeme mít asi za 5 až 10 minut. Hrušky necháme stranou vychladnout.
Do mísy na těsto dáme máslo a cukr a šleháme, až se nám spojí do sladkého krému. Přidáme vejce a postupně i mouku. Nakonec vsypeme mleté mandle a ochutíme špetkou skořice.
Připravené těsto vlijeme do formy a nahoru naskládáme čtvrtky karamelových hrušek. Pokud vám zbylo trochu cukrové směsi z pánvičky, nalijte ji na povrch.
Pečeme asi 40 až 50 minut. Malinko vychladnutý koláč vytáhneme z formy.

Podáváme teplé nebo studené. Výborný doplněk teplého koláček je kopeček vanilkové zmrzliny a šlehačky.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama