Děkuji Mamino73 za vaše recepty, je jich hromada a tak pod ně již nic přidávat nebudu, ale chutí jste nadělala dost.

Dobrý den,

u nás doma je aktuální téma „Vánoční cukroví“ od začátku října, kdy se začínají ozývat s objednávkami zákaznice. Pečeme doma na objednávku, pečení nás celou rodinu moc baví a nejvíc mám radost, že cukroví chutná. Od poloviny listopadu průběžně pečeme, většinou máme na každý druh 2 dny na upečení. Děti si vytvořily tabulky, kam objednávky zapisují, poté z toho počítají kolik čeho nakoupit. Jsou skvělé při připravování těst, vykrajování. Synovi je 11 let, dceři 13 let a každý den tráví tím, že mi pomáhají s cukrovím a hlavně velmi spolehlivě degustují snad z každ&eacut e; dávky. Obrovskou radost mají hlavně z nepovedených kousků, které každý den spolehlivě zmizí z mističky.

Hned v úvodu posílám recept na rychlé rumové pralinky, které sice doma nepečeme, ale návod se mi velmi líbí.

Rychlé rumové pralinky

Ideální na Vánoce...

Na „rychlé rumové pralinky“ potřebujete: 1 litr rumu a 2 kg dutých čokoládových figurek.

Postup: Čokoládových figurkám ukousneme hlavy. Vzniklým otvorem naplníme zbytek figurky rumem a celé vložíme do úst.

Rychlé, jednoduché, chutné :-D

Dál posílám pár vyzkoušených receptů oblíbených kousků cukroví.


Kokosové lístečky

Suroviny 

100 g hladké mouky • 100 g másla • 100 g strouhaného kokosu • 80 g moučkového cukru • 1 žloutek

Na ozdobení - 70 g barevného sypání, bílek

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu minimálně 3 hodiny odležet. Pak těsto vyválíme na silnější plát a vykrajujeme lístečky, které potíráme rozšlehaným bílkem a sypeme barevným máčkem. Pečeme při 200 °C.

Rozpočet: 1 dávka = 80-100 kusů lístečků, tj. 360 gramů                                                                        


Kokosové sirky - kokosové činky

Suroviny 

60 g hladké mouky • 60 g másla • 100 g strouhaného kokosu • 80 g moučkového cukru • 1 žloutek

Na ozdobení – čokoláda na vaření, 100% tuk (Omega)

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme minimálně 3 hodiny v chladu odležet. Z těsta vyválíme silnější placku, ze které vykrajujeme rádýlkem tyčinky cca 2 cm x 4 cm. Pečeme při 200 °C. Vychladlé tyčinky můžeme potírat buď z jedné stany čokoládovou polevou (1 čokoláda na vaření se rozpustí ve vodní lázni s polévkovou lžící 100 % tuku) a vznikají nám sirky, nebo je můžeme potírat ze dvou stran a vznikají nám činky.

Rozpočet: 1 dávka = 50-60 kusů, tj. 210 gramů                        


Ořechové kaštany 

Suroviny 

70 g mletých ořechů • 7 g kakaa • 70 g hladké mouky • 70 g moučkového cukru • 70 g másla

Na ozdobení – oříšky, mandle, rozinky, 1 čokoláda na vaření, 100% tuk (Omega), 40 košíčků na pečení

Postup: Všechny suroviny smícháme v mixéru (nebo v misce), vznikne nám těsto, ze kterého tvoříme malé kuličky, které vkládáme malých do pečících košíčků a dáme upéct na 220 °C (pečeme cca 10 minut). Kuličky se při pečení v košíčcích rozpadnou a pokryjí dno košíčku. Po vychladnutí dáváme do košíčků rozinku, nebo oříšek, nebo mandli a zalijeme rozpuštěnou čokoládou (1 čokoláda na vaření se rozpustí ve vodní lázni s po lévkovou lžící 100 % tuku).

Rozpočet: 1 dávka = 35-40 košíčků, tj. 280 gramů                   


Vánoční hvězdičky 

Suroviny 

200 g hladké mouky • 140 g másla • 70 g moučkového cukru • 1 žloutek • 1 lžička citronového aroma (nebo citronové kůry) • 1 balíček vanilkového cukru

Na ozdobení – 200 g mletých oříšků, marmeláda

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu minimálně 3 hodiny odležet. Poté vypichujeme hvězdičky. Polovinu hvězdiček potíráme oslazenou vodou a sypeme mletými oříšky, druhou polovinu hvězdiček upečeme bez posypání. Pečeme na 200 °C. Po vychladnutí slepujeme hvězdičky marmeládou.

Rozpočet:1 dávka = 25-30 ks slepených hvězdiček, tj. 500 gramů


Linecké 

Suroviny 

250 g hladké mouky • 150 g másla • 100 g moučkového cukru • 1 žloutek • 1 balíček vanilkového cukru •

1 kávová lžička citronového aroma (nebo citronové kůry)

Na ozdobení – marmeláda, moučkový cukr, vanilkový cukr

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu minimálně 3 hodiny odležet. Z těsta vypichujeme různé tvary, na jeden tvar vždy vypíchneme střed, druhý necháme plný. Pozor na nesouměrná vykrajovátka, těsto se pak vypichuje jednou z ostré strany, jednou z tupé strany, aby šlo slepovat k sobě. Pečeme na 200 °C, po vychladnutí stranu s vypíchnutým středem obalíme v moučkovém cukru smíchaném s jedním balíčkem vanilkového cukru a slepujeme marmeládou.

Rozpočet: 1 dávka = 30-40 kusů slepených tvarů, tj. 420 gramů


Vanilkové rohlíčky ořechové

Suroviny 

200 g hladké mouky • 120 g másla • 80 g mletých oříšků • 30 g moučkového cukru

Na ozdobení – moučkový cukr, 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme minimálně 3 hodiny v chladu odležet. Z těsta vytváříme rohlíčky (z těsta vyjde cca 60 rohlíčků, záleží na velikosti). Rohlíčky pečeme na 200 °C. Po vychladnutí je obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s 1 balíčkem vanilkového cukru.

Rozpočet: 1 dávka = 50-60 kusů, tj. 350 gramů


Vanilkové rohlíčky kokosové

Suroviny 

200 g hladké mouky • 120 g másla • 80 g strouhaného kokosu • 30 g moučkového cukru

Na ozdobení – 100% tuk (Omega), čokoláda na vaření

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme minimálně 3 hodiny v chladu odležet. Z těsta vytváříme rohlíčky (z těsta vyjde cca 60 rohlíčků, záleží na velikosti). Rohlíčky pečeme na 200 °C. Po vychladnutí růžky namáčíme do čokolády (1 čokoláda na vaření se rozpustí ve vodní lázni s polévkovou lžící 100 % tuku) a obalujeme v kokosu.

Rozpočet: 1 dávka = 50-60 kusů, tj. 350 gramů


Vanilkové rohlíčky mandlové

Suroviny 

200 g hladké mouky • 120 g másla • 80 g mletých mandlí • 30 g moučkového cukru

Na ozdobení – 100% tuk (Omega), čokoláda na vaření

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme minimálně 3 hodiny v chladu odležet. Z těsta vytváříme rohlíčky (z těsta vyjde cca 60 rohlíčků, záleží na velikosti). Rohlíčky pečeme na 200 °C. Po vychladnutí růžky namáčíme do čokolády (1 čokoláda na vaření se rozpustí ve vodní lázni s polévkovou lžící 100 % tuku).

Rozpočet: 1 dávka = 50-60 kusů, tj. 350 gramů


Medvědí tlapky

Suroviny 

300 g hladké mouky • 200 g másla • 200 g mletých oříšků • 100 g práškového cukru • 2 lžíce kakaa •          1 celé vejce

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme minimálně 3 hodiny v chladu odležet. Poté jej plníme formiček (nemusí se vymazávat). Pečeme na 200 °C, cca 10 minut. Po upečení ještě horké vyklopíme z formiček a necháme vychladnout. Vychladlé můžeme obalit v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem (obalovat se nemusí).

Rozpočet: 1 dávka = 80-100 kusů, tj. 800 gramů


Rumové kuličky

Suroviny 

150 g rozinek • 1 dl rumu • 150 g strouhaných ořechů • 150 g cukru • 30 g kakaa (nemusí být)

Na ozdobení – kokos, strouhané ořechy

Postup: Rozinky na noc namočíme do rumu. Druhý den rum, který se nevstřebá do rozinek, odcedíme. Pak rozsekáme rozinky v mixéru, přidáme ostatní přísady a necháme promíchat. Pokud je směs příliš řídká, přidáme ještě strouhané ořechy. Z těsta tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu nebo oříšcích. Z těsta uděláme kolem 70 kuliček, záleží na jejich velikosti.

Rozpočet: 1 dávka =  70  kusů, tj. 400  gramů


Špagetky

Suroviny 

250 g hladké mouky • 100 g másla• 100 g moučkového cukru • 1 celé vejce • 1 balíček vanilkového cukru •       1 sáček čokoládového pudinku • 1 lžička mleté skořice

Na ozdobení – bílek, barevné zdobení, mleté oříšky, strouhaný kokos

Postup: Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ze kterého tvoříme kuličky, které protlačujeme lisem na česnek. Po vytlačení oddělíme nožem těsto od lisu a vložíme na plech. Potíráme rozšlehaným bílkem a sypeme buď barevným máčkem, nebo mletými oříšky, nebo strouhaným kokosem.

Možné varianty – čokoládový pudink jde vyměnit za jakoukoliv jinou příchuť, pak už nepoužíváme skořici. Například – banánový pudink + čokoládové zdobení, karamelový pudink + sypané oříšky, jahodový pudink + sypané červeným kokosem, ananasový pudink + sypané barevným máčkem

Rozpočet: 1 dávka = 70-80 kusů, tj. 600 gramů


Skořicové slzičky

Suroviny 

240 g hladké mouky • 140 g másla• 200 g moučkového cukru • 1 celé vejce • ½ lžičky skořice  •  z ½ citronu šťáva i kůra

Na ozdobení – 30 gramů loupaných mandlí, 1 celé vejce

Postup: Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme minimálně 3 hodiny v chladu odležet. Poté jej vyválíme na silnější plát. Z něj vypichujeme slzičky, které potíráme rozšlehaným vejcem a do slzičky vmáčkneme celou mandli.

Rozpočet: 1 dávka = 120-130 kusů, tj. 650 gramů


Vanilkové věnečky

Suroviny 

400 g hladké mouky • 250 g másla • 180 g moučkového cukru • 2 žloutky • ¼ lžičky citronové kůry

Na ozdobení – 100 % tuk (Omega), čokoláda na vaření

Postup: Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme minimálně 3 hodiny v chladu odležet. Poté jej protlačujeme přes masový strojek s nástavcem hvězdičky. Na plechu tvoříme kolečka (věnečky), které po upečení postříkáme rozpuštěnou čokoládou (1 čokoláda na vaření se rozpustí ve vodní lázni s polévkovou lžící 100 % tuku).

Rozpočet: 1 dávka = 45-48 věnečků, tj. 650 gramů


Ořechové věnečky

Suroviny 

160 g hladké mouky • 140 g ořechů • 100 g másla •    50 g moučkového cukru • 1 celé vejce • ½ lžičky pomerančové kůry

Na ozdobení – 100 % tuk (Omega), bílá čokoláda

Postup: Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme minimálně 3 hodiny v chladu odležet. Poté jej protlačujeme přes masový strojek s nástavcem hvězdičky. Na plechu tvoříme kolečka (věnečky), které po upečení postříkáme rozpuštěnou čokoládou (1 čokoláda  se rozpustí ve vodní lázni s polévkovou lžící 100 % tuku).

Rozpočet: 1 dávka = 33-36 věnečků, tj. 500 gramů


Ořechy

Suroviny 

250 g hladké mouky • 250 g másla • 130 g moučkového cukru • 60 g mletých ořechů

Na náplň – 1 žloutek • 125 g másla • 80 g moučkového cukru • 80 g mletých ořechů • 2 lžičky kakaa

Na ozdobení - 100 % tuk (Omega), čokoláda na vaření

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme minimálně 3 hodiny v chladu odležet. Poté jej plníme do formiček. Pečeme na 180 °C. Po upečení ještě horké vyklopíme z formiček a necháme vychladnout. Vychladlé spojujeme náplní.

Možné varianty – světlé těsto + kakaová náplň

                          kakaové těsto + světlá náplň

Ořechy můžeme nechat tak, obalovat v cukru, světlé z poloviny namáčet v čokoládě (1 čokoláda  se rozpustí ve vodní lázni s polévkovou lžící 100 % tuku), tmavé namáčet v bílé čokoládě, polévat citronovou polevou, sypat barevným sypáním …….

Rozpočet: 1 dávka = 50-56 slepených velkých oříšků, tj. 900 g.

 

Přeji krásnou vánoční pohodu, žádný stres a radostné očekávání Štědrého dne 

Mamina 73
Text nebyl redakčně upraven


Dnešní téma je:

  • Budete letos péct na Vánoce cukroví?
  • Nebo na to kašlete a vše koupíte?
  • Jak vzpomínáte na dětství a vůni pečeného cukroví?
  • Máte nejlepší recept na vanilkové rohlíčky, pusinky, rumové kuličky, pracny nebo jiné vánoční cukroví?

Sem s nimi. Pokud bude přetlak příspěvků, přednost dostanou nejvtipnější příspěvky, příspěvky s recepty a návody a příspěvky slibující vzorky donesené do redakce.

A kam máte tyto sladké příspěvky posílat?

redakce@zena-in.cz

A ani tentokrát nezůstane jeden příspěvek bez odměny.

Mám pro vás dvě knihy.

První je: Vánoční pečení - Sladkosti pro nejkrásnější svátky v roce

vanocnoi peceni

A druhou na povánoční období je:  Hubněte ve spánku - Využijte svůj biorytmus k hubnutí

hubnete ve spanku

Těším se na vaše příspěvky a příběhy!

Reklama