Reklama

Čtenářka Tina5 je správná „selka“ v tom nejlepším slova smyslu. Má ráda čerstvé potraviny a nejraději by si doma mlela i vlastní mouku. Já vám Tino5 rozumím. Taky si občas udělám vlastní máslo a letos si chci zkusit i sýry. Ale nevím, zda bych tak dokázal žít každý den. Vám přeji splnění vašeho snu a děkuji za příspěvek.

Milá redakce, vzpomínám si na boom v roce 1990, když všechno ze západu bylo skvělé a nejlepší..
A teď? Když se rozhlédnu a zjistím, že Mochovská zelenina se dováží z Polska, Jihlavanka z Rakouska... co máme my? Co je naše?

Dřív jsem zemi původu nesledovala, ale manžel se mě pokaždé zeptal, odkud je ovoce či zelenina dovezená, tak jsem začala sledovat odkud co kupuju. A po té, co jsem si přečetla na netu, že Jihlavanka nemá s Jihlavou ani s naším státem nic společného krom místa prodeje, začala jsem sledovat i na ostatním výrobcích zemi původu.

Někdy je to EU, což moc neřekne.. každopádně ji mi z toho veliké smutno. Jednak si lámu hlavu nad tím, čím
se tu budeme živit, tolik podniků se zavírá, končí, vše se přesouvá jinam.. A pak se ptám, jaktože to nyní nejde?

Dřív to naši předci vybudovali z ničeho bez počítačů a složitých strojů a my nejsme schopni to ani udržet v chodu, ale raději se to zavře..
Loni brambory.... nadúroda. Já bych byla šťastná, kdyby se nám na tom našem pidi políčku urodilo hodně brambor, věřte, že s motykou, rýčem a vlastníma rukama, to je slušná dřina z té naší skoro horské hlíny něco
dostat. Ale neměmila bych. Taky si našich potravin velice vážím. Když jsem pocítila, co to dá práce než vyroste jeden brambor či ředkvička nebo mrkev, zbytečně jen tak nevyhazuju nic. I ty slupky a přírodní odpad vracím zpět přírodě.

Proč tím zaplňovat popelnici, když mohu mít na zahradě jámu, kam se toho vejde a příští rok si ještě přihnojím záhony..
Takže jsme loni první brambory koupili za 600Kč za metrák. tady od soukromého zemědělce. Ano, bylo to moc, ale vážíme si jeho práce, vážíme si čistých brambor, které nebylo třeba vézt přes půl světa.  Také od něj kupujeme hovězí maso. Hovězí dobytek se pase na zelené louce, na sluníčku, žádný stres, žádná chemie..

A s akčními cenami hovězího se to opravdu srovnávat nedá..
Také jsem někde četla, že člověk by mě jíst to, co má dá ta jeho krajina. I chléb dovezený z druhého konce republiky není pro nás nebo obilí na pečivo by mělo vyrůstat vestejném prostřejí jako jeho konzumenti. I proto peču chléb.

Ale zase domácí chléb z kupované mouky.
Jaké by to bylo mít vlastní zrna a mít skutečné domácí chlém ze své mouky ze svého obilí..
Mám sen, už jen sen, už to není ani přání, protože vím, že prostě je to jen sen.. mít statek, hospodářství, pole.. neříkám, že je to snadný život, ale je to živok krásný a smysluplný. Aspoň mě by to velice naplňovalo.
Tak říkám, že dělám domácí máslo, ale mléko na to máslo musím koupit. Kravičku tu moc lidí nemá, tak musím k plechové krávě do automatu.

Když jsme sháněli vlastní bydlení, prostředky nebyly neomezené, rodina není malá, museli jsme koupit větší dům. Statek by se nám s manželem líbil oběma a moc, ale buď nebyl obyvatelný( a kde vzít další statisíce
nebo miliony na to, aby se v něm dalo bydlet a jak a kdy to všechno opravit, když jsme už potřebovali bydlet..) tak jsem koupili dům, ve kterém se bydlet dá a pohodlně a bez mačkání, ovšem zahrádka je jako dlaň. Ale nevadí, nestěžuju si.
Byly doby, kdy jsem žila v paneláku a byla vděčná za každou kuličku rybízu, kterou jsem dostala, protože zahrada nebyla a kupované, to propstě není ono. Vím, že to jinak nejde, někdo nemá možnost si vypěstovat ani mrkev a když mi pak dědeček řekne, za kolik sehnal v hypersuper v akci ředkvičky, má je skoro levnější než já sáček semínek.
Ale mám naše a každý rok, když dozraje první jahoda, šetřím ji svému muži a večer, když usnou holčičky, mu ji nesu se slovy: „Naše první jahoda z naší zahrádky. „ A jsem na to opravdu hrdá, protože vím, jaká
je to dřina než vyleze ze země první lísteček..
Milý Jakube, přeji rychlé uzdravení. Dřív jsem používala vtip - mužská smrtelná nemoc na 7 - rýmička, ale po té, co mě v lednu taky taková rýmička skolila, už takové vtipy neříkám. I ta „obyčejná“ rýma dokáže
velmi nepříjemně potrápit. Kamarádky mi vždy radí, že rýma se musí vyplavit. Tak pokud možno potit se a prolévat čajem. Jako desinfekční prostředek je výborná slivovice. A taky napařit nohy v horké slané vodě.
Krásný den všem přeje Tina5
Text nebyl redakčně upraven


Kupujete raději české, nebo zahraniční potraviny?

  • Řešíte, zda je produkt dovezen z velké dálky, nebo zda je domácí?
  • Přijde vám normální jíst v zimě čerstvá rajčata, okurky a maliny a jahody?
  • Dáváte přednost sezónním potravinám, nebo nakupujete v supermarketech?
  • Když máte na výběr mezi cizím levnějším a českým dražší, čemu dáte přednost?
  • Rozhoduje o vašem nákupu kvalita a chuť, nebo cena?
  • Chápete tvorbu ceny potravin a souhlasíte s dotacemi do zemědělství?
  • Vadí vám česká „nesoběstačnost“ v produkci základních potravin?
  • Napadá vás k tomuhle tématu něco dalšího?

Pak mi to pošlete do redakčního mailu

redakce@zena-in.cz

a já jednu z vás odměním naloženým lanýžem. Protože právě on je potravinou, o které se dá říct, že je sem dovážena z ciziny, ačkoliv se dá nalézt i v našich lesích, ale nesmíme ho trhat, takže jinak než z dovozu se nedá sehnat. A jsem přesvědčen, že většina z nás o něm slyšela, ale v ruce ho nikdy nedržela a nikdy s ním nevařila…

Text nebyl redakčně upraven


Kupujete raději české, nebo zahraniční potraviny?

  • Řešíte, zda je produkt dovezen z velké dálky, nebo zda je domácí?
  • Přijde vám normální jíst v zimě čerstvá rajčata, okurky a maliny a jahody?
  • Dáváte přednost sezónním potravinám, nebo nakupujete v supermarketech?
  • Když máte na výběr mezi cizím levnějším a českým dražší, čemu dáte přednost?
  • Rozhoduje o vašem nákupu kvalita a chuť, nebo cena?
  • Chápete tvorbu ceny potravin a souhlasíte s dotacemi do zemědělství?
  • Vadí vám česká „nesoběstačnost“ v produkci základních potravin?
  • Napadá vás k tomuhle tématu něco dalšího?

Pak mi to pošlete do redakčního mailu

redakce@zena-in.cz

a já jednu z vás odměním naloženým lanýžem. Protože právě on je potravinou, o které se dá říct, že je sem dovážena z ciziny, ačkoliv se dá nalézt i v našich lesích, ale nesmíme ho trhat, takže jinak než z dovozu se nedá sehnat. A jsem přesvědčen, že většina z nás o něm slyšela, ale v ruce ho nikdy nedržela a nikdy s ním nevařila…