Bulvár

Mám ráda jen lovy beze zbraní

Čtenářka Gerda miluje les a chtěla si vzít myslivce. Naštěstí pro něj k tomu nedošlo. Děkuji Vám Gerdo za příspěvek. Inu, žádný zkušený z nebe nespadl, škoda, že Vám babička ten svůj recept nesvěřila a nenaučila Vás to. Mohla jste nám ho dnes poslat…

Srdečný pozdrav z krásné Moravy! Dnešní téma mi připomnělo mou celoživotní lásku - les.

Odmalinka les miluju, naši mě do něj vozili na sedátku na kole, takže rozkvetlá louka (patrně základ celoživotní alergie na pyly:) a vůně jehličí se staly důležitou součástí mého života. A tak jsem si kdysi i romanticky představovala svůj budoucí život někde blízko lesů, nejlíp přímo na hájovně. Srnky na palouku, panáčkující zajíci... prostě idylka.

Naštěstí jsem na švarného myslivce nenarazila, a to bylo jeho i moje štěstí. Protože postupem času jsem přišla na to, že nedokážu nic zabít ani přijmout nic zastřeleného či zabitého jinak. Zřejmě by ten myslivec zabil mě, až by po medových týdnech odhalil, co jsem za kopyto.

Zvěřinu zkrátka neumím a umět nechci.  A nejen to, když vidím bažanta s peřím a ještě otevřenýma očima nebo zastřelenou lovnou zvěř, možná bych byla schopna leda tak vetknout jí smrkovou větvičku do čumáku (vím, říká se tomu jinak). A pak bych v slzách prchala namazat si chleba s máslem, pokud by mě vůbec nadlouho chuť nepřešla.

Nechápu lidi, co dokážou po něčem v lese vystřelit při honu. Mám ráda jen lovy beze zbraní, foťákem. Maso jíme, ne že ne, ale když už je od řezníka, jako materiál na vaření. Ne celé zvíře.

Jen jednou v životě jsem dostala zajíce, už dávno. Proto ani nevím, kdo ho tehdy stahoval. Matně jsem si pamatovala, že se má před úpravou v hrnci jaksi v čemsi mořit. Mořila jsem se s mořidlem sestaveným podle receptu. I dál jsem postupovala podle kuchařky. Snažila jsem se přiblížit chuti, kterou jsem si pamatovala od babičky - její zajíc na smetaně byl nepřekonatelný.  Představte si, u vědomí mimořádného jídla, jsem měla dokonce odvahu (či drzost) babičku k tomu osudnému obědu pozvat.

A výsledek? „Až budeš chtět zas jednó skazit zajica, dé mě vědět“:(... Od té doby se držím kuřat a podobných všedních věcí, nemusím přece umět všecko!
Gerda
Text nebyl redakčně upraven


Jaký je váš vztah ke zvěřině a myslivectví…

  • Jaké zvěřinové jídlo máte nejraději?
  • Nebo byste něco takového do pusy nikdy nevzala?
  • Máte nějaký skvělý recept?
  • Kdo vám zvěřinu dodává?
  • Ulovila jste vy někdy něco sama?
  • Umíte vyvrhnout a stáhnout z kůže nějaké zvíře?
  • Vběhla vám pod auto srna, nebo divoké prase?
  • Neb na vás nějaké roztomilé zvířátko zaútočilo?

Na vaše příběhy, recepty, úvahy na výše uvedené téma se těším na redakčním mailu

redakce@zena-in.cz

A jednu z vás dnes v 16 hodin za příspěvek odměním. A čím? To bude překvapení!

Krásný den!

   
15.11.2012 - Blog redakce - autor: Radek Kříž

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [37] saruz [*]

    Zvěřinu mám ráda, ale doma ji dělám jen vyjímečně, chodíme si ji dávat do restaurace.

    superkarma: 0 15.11.2012, 21:33:54
  2. [36] Evuš [*]

    Já bych taky nemohla nějaké zvíře zastřelit, lovy beze zbraní to ano. To beru.

    superkarma: 0 15.11.2012, 21:05:03
  3. avatar
    [35] arminka [*]

    tajnostii — #32 já všechno masoo Sml30

    superkarma: 0 15.11.2012, 19:55:15
  4. avatar
    [34] ekleinovka [*]

    Já jsem s masem na štíru.....Sml80

    superkarma: 0 15.11.2012, 19:08:01
  5. avatar
    [33] daska59 [*]

    Někteří lidé nechtějí jíst zvěřinu, protože chudák srnečka Sml15. Ale ono i to kuře se musí zabít - a mnohdy mnohem krutěji Sml80

    superkarma: 0 15.11.2012, 17:45:47
  6. avatar
    [32] tajnostii [*]

    Zvěřinu mám rádaSml30

    1. na komentář reaguje arminka — #35
    superkarma: 0 15.11.2012, 16:20:18
  7. [31] babočka12 [*]

    kobližka — #30 Mám naprosto stejné myšlení Sml67Sml22

    superkarma: 0 15.11.2012, 15:18:59

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] kobližka [*]

    Tak to jsi můj člověk.Je mi úplně proti srsti,chodit po lese,střelit zvíře a pak ho sníst.Můj táta kdysi dávno šel se známým na srnku,zamířil...a podíval se na její krásnou hlavu....sklonil pušku,vyndal patronu a už nikdy nešel do lesa.Když známý tu srnku přinesl domů,táta mi vyprávěl,že měla v oku slzu,že plakala.....nevím,jestli je to pravda,ale kvůli mě by mohla zvířata žít,až zemřou přirozeně stářím.

    1. na komentář reaguje Juričková — #31
    superkarma: 1 15.11.2012, 15:02:19
  2. avatar
    [29] rusalka2008 [*]

    to bylo tak nedobré?

    superkarma: 0 15.11.2012, 14:47:54
  3. [28] magic11 [*]

    už jsem si dočetla diskuzi - tak pardon, to je jen materiál Sml30Sml30Sml67

    To náš synek už od mala ukazoval na zvířátka a říkal - to taky spapáme? Sml30Sml30 (včetně koček, veverek a vran...)

    superkarma: 0 15.11.2012, 14:07:04
  4. [27] magic11 [*]

    Takže ty jsi vegetarián? I prase nebo kuře se musí zabít, aby z nich bylo maso Sml22Sml22

    superkarma: 0 15.11.2012, 14:02:45
  5. avatar
    [26] Žofie [*]

    Taky bych nezabila nic. I když jednou jsem vlastnoručně zabila myš. ale to dnes není na pořadu dneSml30

    superkarma: 0 15.11.2012, 13:58:27
  6. avatar
    [25] xx-b [*]

    tak zajíce jsem tedy ještě nikdy nejedla Sml23 snad jednou v životě - kdysi dávno - kousek králíka Sml30

    superkarma: 0 15.11.2012, 13:04:12
  7. avatar
    [24] lenig [*]

    JASNĚ, já taky neumím udělat zvěřinu, ale jde o to, že jsem to nikdy nezkoušela Sml23

    superkarma: 0 15.11.2012, 12:31:03
  8. [23] step1 [*]

    Zvěřinu mám ráda, ale stáhnout a vykuchat bych to taky nedokázala sama.

    superkarma: 0 15.11.2012, 11:45:21
  9. avatar
    [22] DanaD [*]

    gerda — #19 jo jo... my jsme ji vzdycky pekli s kousky slaniny a k tomu ryze a kompot.. byla to opravdu lahudka...

    superkarma: 0 15.11.2012, 11:21:23
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    Jitullinka — #4 klidně mi tykej - na vykání jsem ještě mladáSml30

    superkarma: 0 15.11.2012, 11:13:32
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    átéčko — #1 vždyť píšu - vidím v tom materiál. Jasně že vím, odkud pochází.Sml58

    superkarma: 0 15.11.2012, 11:12:34
  12. avatar
    [19] gerda [*]

    DanaD — #10 nutrie jsem kupovala za 20 korun stažené a vykuchané a byly vynikající! Chuť něco mezi králíkem a kuřetem. Ale musely se dokonale odblanit a zbavit tuku.

    1. na komentář reaguje DanaD — #22
    superkarma: 0 15.11.2012, 11:11:47
  13. avatar
    [18] Jindriska8 [*]

    Trefa — #17 Taky jsem to v televizi poslouchalaSml22

    superkarma: 0 15.11.2012, 11:00:38
  14. [17] Trefa [*]

    Trefa:tento tyden jsem slysela jak se premnozili divoka prasata,nedivme se ze myslivci je musi strilet.mam rada kazdorocni hony myslivcu.

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #18
    superkarma: 0 15.11.2012, 10:09:36
  15. avatar
    [16] hubajda [*]

    ivory — #11 ani ja ne

    superkarma: 0 15.11.2012, 09:58:38
  16. [15] kukátko [*]

    Babička měla místo kritiky poradit, jak na to jít příště.

    superkarma: 0 15.11.2012, 09:52:37
  17. avatar
    [14] ladouch [*]

    Kdyby se zvěř nestřílela, tím nechci říct, že mě to nevadí, tak se tak přemnoží, že jí budete mít doma na zahrádkách, jako my teď na chatě, divočáci nám to tak zryli, že můžeme sázet brambory.Sml58

    superkarma: 0 15.11.2012, 09:52:05
  18. avatar
    [13] Hanula [*]

    DanaD — #10 Sml16tak to se mi eklovalo - ale proč ne - králík nebo nutrie? Vždyť je to jedno....

    superkarma: 0 15.11.2012, 09:51:12
  19. avatar
    [12] Kytinkak [*]

    black.bird.third — #9 to i já, ale ten foťák také občas vezmuSml16

    superkarma: 0 15.11.2012, 09:48:45
  20. avatar
    [11] ivory [*]

    tak to jsme na tom stejně...celé zvíře bych nedokázala zpracovat...Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #16
    superkarma: 0 15.11.2012, 09:47:20
  21. avatar
    [10] DanaD [*]

    Ja milovala nutrie - driv se bezne  dostly v masne - byl to  vlastne "odpad" z kozesin.. ale masicko bylo  dobre, stavnate,krehke...  az se mi sbihaji sliny jen si na to vzpomenuSml16

    1. na komentář reaguje Hanula — #13
    2. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 15.11.2012, 09:47:17
  22. avatar
    [9] black.bird.third [*]

    V lese lovím tak maximálně s nožíkem a košíkem. V houbařské sezoně.

    1. na komentář reaguje Kytinkak — #12
    superkarma: 0 15.11.2012, 09:46:59
  23. avatar
    [8] margot [*]

    přesně stejné pocity mám taky, takže sice v nouzi bych uměla, ale mezitím to jistí maso od řezníka

    superkarma: 0 15.11.2012, 09:46:03
  24. avatar
    [7] vmarta [*]

    moc pěkne napsané Sml59Sml59

    superkarma: 0 15.11.2012, 09:41:43
  25. avatar
    [6] blesksoft [*]

    moje mamka umí perfektní srnčí na smetaně já strašně ráda tu omáčku s knedlíkama(domácíma) a brusinkama, maso klidně přenechám spolustolovníkům

    superkarma: 0 15.11.2012, 09:40:13
  26. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    Sml67 tak to s tebou moc souhlasím, ano beze zbraní a jenom s foťákem. Když jsem v lese, vše mi uteče, než vůbec foták nastavím Sml30Sml30

    superkarma: 0 15.11.2012, 09:39:52
  27. avatar
    [4] Jitullinka [*]

    Gerdo, pěkně jste to napsala Sml59Sml59

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 15.11.2012, 09:36:41
  28. avatar
    [3] Jitullinka [*]

    Hanula — #2 i moje...také ji mám v knihovničce

    superkarma: 0 15.11.2012, 09:35:33
  29. avatar
    [2] Hanula [*]

    Sml16jé to je moje oblíbená knížka z děství - Lovy beze zbraní od Jaromíra Tomečka....

    1. na komentář reaguje Jitullinka — #3
    superkarma: 0 15.11.2012, 09:32:14
  30. avatar
    [1] átéčko [*]

    Maso z masny ti nevadí? To jsou taky mrtvá zvířata.

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 15.11.2012, 09:31:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme