Domácnost

Malinová záplava - poradíte Veronice?

Čtenářka Veronika nám dnes napsala na adresu redakce:

"Neznáte zaručeně dobrý recept na malinové víno? Na zahradě se mi urodilo mraky malin a já nevím, co s nimi..."
 
Já jsem ale městské dítě a žádný takový recept neznám.
 
Co vy, milé ženy-in? Nemáte některá tip, co si má Veronika počít s malinami?
   
17.07.2006 - Dům a byt - autor: Anna Plasová

Komentáře:

  1. [26] gobi [*]

    Já radím něco jiného - sirupovat! Letos se mi taky urodilo hodně malin, tak jsem propadla sirupu - a malinový je rychle hotový a nepotřebuje tolik cukru. Mám takový "spešl" starý hrnec - třídílný, nad párou ovoce pouští šťávu, která vytéká z hrnce ven. Pak se svaří a přidá cukr, horké se sklenice zavírají (nejlépe pokud jsou tmavé - třeba od ferneta), pokládají se na bok a nechávají nejlépe ve tmě. Vydrží dlouho. Myslím, že to jde zvládnout i bez toho hrnce, postup je stejný, jenom se musí přecedit přes sítko, aby zrníčka nezlobia mezi zuby.

    superkarma: 0 17.07.2006, 19:32:22
  2. avatar
    [23] Meander [*]

    alko: Máti dělala víno celá léta a nikdy nepoužila nic jiného, než normální kvasnice

    superkarma: 0 17.07.2006, 17:33:36
  3. avatar
    [22] alko [*]

    V drogerii prodávají vinné kvasinky a většinou je u nich papírek se základníma radama kolik čeho (ovocné šťávy, cukru). Jo a ještě si k tomu koupit Živnou sůl (taky v drogerii). Dají se sehnat i tekuté kvasinky, ty jsou nejlepší. Demižon být nemusí, stačí okurkové láhve. Místo bublátka dávám propíchaný mikroténový sáček.

    superkarma: 0 17.07.2006, 15:25:17
  4. avatar
    [19] Meander [*]

    Nám se maliny rozlezly po celé zahradě. Když už to nešlo dál, likvidovali jsme je ohněm

    superkarma: 0 17.07.2006, 14:34:13
  5. avatar
    [18] marketa.brenikova [*]

    já bych si taky dala - horké se zmrzlinou a s kopcem šlehačky

    superkarma: 0 17.07.2006, 14:31:55
  6. avatar
    [17] Kayty [*]

    Maliny můžu kdykoli a jakkoli. Z našeho malinkatého záhonečku už mám dvě dávky marmelády a možná bude i něco do mražáku či do koláče.
    Jinak horké maliny na vanilkové zmrzlině

    superkarma: 0 17.07.2006, 14:28:31
  7. [16] papáček [*]

    díky za rady,pro mne vypadá nejednodušeji ten pytlík.mám doma takový ty skleněný trubičky co se cpou asi do zátky,nebo co,tak doufám že to nějak půjde použít:-)jsem z trutnova ale klidně si prážáci přijeďte natrhat:-))

    superkarma: 0 17.07.2006, 14:22:42
  8. avatar
    [15] Ryta [*]

    Meander: to mi bylo jasné taky jsem jen vysvětlovala jak jsem k tomu přišla

    superkarma: 0 17.07.2006, 13:49:30
  9. avatar
    [14] AnoliV [*]

    mňam já bych si dala maliny ...

    superkarma: 0 17.07.2006, 13:45:19
  10. avatar
    [13] svetluszka [*]

    Meander: ..aha, třeba je to na nic...já tehdy měla na starost ovoce nacpat do nádob, a pak až stáčení a pití.... ...ten proces kvašení hlídal kamarád....
    A nej bylo ostružinový....

    superkarma: 0 17.07.2006, 13:44:17
  11. avatar
    [12] Meander [*]

    Ryta: Vždyť jenom radím a upřesňuju, nekritizuju.
    Taky bych se nezlobila za horké maliny na zmrzlině

    superkarma: 0 17.07.2006, 13:42:18
  12. avatar
    [11] Vivian [*]

    Co s nimi? Já bych se cpala malinama od rána do večera

    superkarma: 0 17.07.2006, 13:41:59
  13. avatar
    [10] Ryta [*]

    Meander: našla jsem to na internetu a prdla sem - do podrobna jsem to nečetla maliny bych si dala horké na zmrzlině

    superkarma: 0 17.07.2006, 13:41:21
  14. avatar
    [9] Meander [*]

    svetluszka: Ta se sousedovi nějak ucpala. Taková ta s probubláváním vodou. Fuj, to bylo nepěkné...

    superkarma: 0 17.07.2006, 13:40:49
  15. avatar
    [8] svetluszka [*]

    ony jsou na to i špecl zátky...gumový se skleněnejma trubičkama...
    http://web.quick.cz/spergl.1/vino-recept.html

    superkarma: 0 17.07.2006, 13:36:33
  16. avatar
    [7] Meander [*]

    Ryta: Lepší je přikrýt to hustým plátýnkem. Skrz propíchaný papír se protáhnout ty hnusné mušky a je po víně.

    superkarma: 0 17.07.2006, 13:28:52
  17. avatar
    [6] Ryta [*]

    Malinové víno
    kategorie: výroba alkoholu a destilátů

    recept je určen pro 0 osob(y)


    Ingredience:
    1 1/4 kg pískového cukru,
    2,5 l vody,
    1 l malin,
    špetka kvasnic.

    Příprava:
    Cukr svaříme s vodou na sirup. Přebrané a čisté maliny nasypeme do demižonu nebo velké láhve a zalijeme cukrovým sirupem, přidáme špetku kvasnic (víno potřebuje prostor, a tak naplníme láhev pouze do větší poloviny). Převážeme papírem, který propícháme jehlou, a necháme asi 6 týdnů kvasit v teple (například na okně na půdě).

    Po šesti týdnech víno stočíme přes husté sítko do lahví. Láhve zazátkujeme.


    superkarma: 0 17.07.2006, 13:27:23
  18. avatar
    [5] Ryta [*]

    Malinové víno anglické

    Asi 20 litrů dobře zralých a přebraných lesních malin poleje se 20 litry vařící měkké vody, nádoba (káď dřevěná) se přikreje a nechá se to státi do následujícího dne, kdy se maliny sítem protřou a tekutina opět 4—;5 hodin klidně nechá státi, aby vš;e pevněji ke dnu se usadilo. Usazená tekutina se od sedliny čistě sleje do sudu a vmíchá se do ní pozvolna 6kg jemně tlučeného cukru; litr tekutiny se rozmíchá s 3 lž;icemi čerstvého drož;dí (béřou pivní kvasnice z piva „;a l e“;) i vmíchá se to do ostatní tekutiny; díra zátková přikryje se pak kouskem papíru a taš;kou střeš;ní i nechá se víno kvasiti. Když; bouřlivé kvaš;ení ustalo, zazátkuje se otvor a po 4 nedělích stáhne se víno do jiného čistého sudu, při čemž; dle potřeby od ssedliny opatrně a čistě se sfiltruje; víno zčeří se 20 g vyziny a alkoholisuje litrem jemného koňaku, načež; dobře zazátkované nechá se rok lež;eti v chladném sklepě; pak se stáhne do lahví, které se zapečetí a nejlépe ješ;tě na rok do sklepa ulož;í. Víno je výborné.

    Malinové víno obyčejné

    připravuje se rychleji. Zralé, pečlivě přebrané maliny rozmačkají se dřevěnou kopisti neb měchačkou a vpraví do kameninového hrnce; na kaž;dý litr malin přileje se litr studené, měkké vody; následujícího dne se tekutina sleje, maliny se lněným š;atem vylisují a na kaž;dý litr tekutiny přidá se l/2 kg cukru; vš;e důkladně se promíchá, vleje do sudu a i v tom se kaž;dého dne po dobu kvaš;ení tím jednou zamíchá Když; víno vy kvasilo, přileje se na kaž;dé 4 litry ½; litru dobrého bílého vína a sud se zazátkuje; víno nechá se lež;eti 3 měsíce, načež; se stáhne do lahví a můž;e upotřebiti.

    superkarma: 0 17.07.2006, 13:24:54
  19. avatar
    [4] svetluszka [*]

    prodávají se v drogerii takový sáčky.... ....jako "víno v prášku"....maliny nacpeš do demižonu a přidáš směs... ...postup je na těch pytlících....
    Dělala jsem jednou takhle s kámošem víno z kde čeho a bylo to ....bože, to bylo tehdy krásný léto....

    superkarma: 0 17.07.2006, 13:23:09
  20. avatar
    [3] AnoliV [*]

    jestli jsi z okolí Prahy, tak já bych si nějaký maliny klidně zakoupila .... ale recept na víno nemam

    superkarma: 0 17.07.2006, 13:22:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme