Reklama

Čtenářka Jala ráda hřeší a tak si vozí ze světa skvělé chuťové zážitky. O jeden, který se váže i na bavorskou pověst se s vámi chce podělit.

Milá redakce a všechny ženy-in!

Rádi s manželem cestujeme. A tak si na našich cestách občas také zahřešíme. Je úžasné nasát náladu v budapešťské cukrárně Gerbaud či  ve Vídni u Sachera.

Ale to by bylo na dlouhé povídání. Dnes vám přiblížím zákusek z kouzelného bavorského městečka Deggendorf. Je známé pověstí, kterak se díky správnému hodu jedné měšťanky knedlíkem na obléhající vojsko (prý snad Přemysla Otakara II., čemuž mimochodem nevěřím) město ubránilo.

O této pověsti jsem četla před naší loňskou návštěvou a dozvěděla jsem se, že existuje nejen přílohový deggendorfský knedlík, ale i jeho sladká podoba. Cukrárnu na náměstí jsme lehce našli díky ochotné paní z Infocentra.

Okamžitě jsme věděli,  co si máme ke kávičce objednat. Po příjezdu z Bavorska jsem nelenila a napsala do Infocentra žádost o recept na tuto sladkost. V kavárně mi totiž bylo jasné, že své rodinné stříbro nedají jen tak někomu „napotkání“.

Degendorfský knedlík

Abych to zkrátila. Po dlouhé době recept přišel, byl v němčině a sloužil mi opravdu jen jako inspirace, protože neobsahoval všechny ingredience, jejichž chuť  jsem stále cítila v puse. Navíc se mi zdál příliš složitý.

Předkládám tedy recept svůj, který zvládnou i začátečníci/začátečnice:

Ingredience:

plech s piškotovým těstem

rum - neměřím

2 čerstvé smetany ke šlehání – nejlépe 40%

1-2 ztužovače

vanilkový cukr

2 banány

 2 menší mandarinky

hrozinky – nejlépe sultánky

na obalení:  namleté ořechy (mandle či pistácie, ale možno i kokos – ten já nemusím)

Postup:

Piškotové těsto (pokud by chtěl někdo recept, mohu přiložit, ale je to naprosto zbytečné při vašich zkušenostech a jak se dovíte dále, je to i zbytečné) natrháme na kousky – tady lze s úspěchem použít zbytky při pečení na Vánoce. Já jsem si to ovšem ještě trochu zjednodušila.  Nahradila jsem to 1 a půl balíkem piškotů.

Takže piškoty či těsto natrháme nebo nalámeme na menší kousky, dáme do větší misky a pokapeme rumem. Přidáme hrozinky, které se už chvíli předtím v rumu „močily“.  Na kousíčky nakrájíme banány, mandarinky a lehce je přimícháme. V jiné míse ušleháme 2 šlehačky s 1-2 ztužovači + vanilkovým cukrem (ten není nutný). Zamícháme a děláme knedlíčky, které obalujeme v tom, co máme rádi. Dáváme to papírových košíčků. Velmi jednoduché a rychlé.

Zdraví Jala

P.S.  Německý originál na přání zašlu.
Text nebyl redakčně upraven


Zítra si budeme posílat PFka s Danou Svobodovou

  • Napište ji, kde čerpáte inspiraci, kam chodíte na nápady, kdo vám pomáhá s realizací.
  • Proč vám péefky připadají lepší než esemesky a maily?
  • Která péefka a od koho vás nejvíc potěšila?
  • Nebo posíláte raději pohlednice a přáníčka?
  • Kde je nakupujete?
  • Kolik jich rozesíláte?

Na vaše příspěvky textové, ale i obrazové se bude Dana Svobodová moc těšit na adrese:

redakce@zena-in.cz

A na jaký dárek za příspěvek se můžete pro změnu těšit vy? Jak by se vám zamlouval tento kosmetiký balíček vlasové péče značky Alterra? Najdete v něm šampon, vlasovou kůru a hydratační masku

cena