Věděli jste?

  • Každá dýně, což je lidový název, patří pod jediné označení - tykev obecná (Cucurbita pepo) – od té jsou pak odvozeny její jednotlivé variety. Patří sem třeba i patisony nebo cukety.
  • Všechny tykve jsou jedlé, i ty s popiskem „okrasné“.  Jejich problémem ale bývá příliš tvrdá kůra, nebo malé množství dužiny – často však obojí.
  • Tykve jsou velmi zdravé. Obsahují spoustu minerálů, hlavně sodík, draslík, hořčík a železo, ale také plno vitaminů. Navíc jsou nízkokalorické a lehce stravitelné.

Halloweenské dýně

Pod tímto označením se skrývá celá řada klasických, oranžových krasavic, které nemohou chybět při oslavách amerického Halloweenu. Své místo si však už našly i v řadě českých domácností v období Dušiček. Interiér či zahrady zdobí dýně v celku, nebo vyřezané se svíčkou uprostřed. Díky šlechtitelům si můžete pořídit plod velikosti fotbalového míče, nebo obra vážícího několik desítek kilogramů.

Jejím domovem je střední Amerika, kde ji původní obyvatelé pěstovali už tisíce let před naším letopočtem. Je tak jednou z nejstarších kulturních plodin.

Tyto dýně ale rozhodně neslouží jen k dekoraci. Lze z nich zavařovat kompoty, dělat džemy nebo přílohy k nejrůznějším pokrmům. Počítejte ale s tím, že nemají tak hutnou dužinu, a to díky vyššímu obsahu vody. Proto také nejsou vhodné k delšímu skladování.

Máslová dýně

Až pro tuto dýni původem z Ameriky půjdete do obchodu, nemůžete se splést. Má tvar hrušky a tuhou, světle žlutou kůru, pod níž skrývá sytě žlutou až oranžovou, jemnou dužinu. Ta nádherně voní i chutná po másle, proto také ten název. Co do váhy, je to celkem drobeček. Váží kolem jednoho kilogramu.

Pochutnáte si na ní na spoustu způsobů – ne nadarmo je jednou z nejoblíbenějších dýní pro kuchyňské využití. Můžete z ní připravit lahodnou polévku, zapéct ji, ogrilovat, dusit, fritovat, zavařovat nebo ji použít do salátů či marmelád. Je velmi dobře stravitelná!

Její nespornou výhodou je fakt, že má minimum semen, takže z ní není skoro žádný odpad.

Skladovat ji navíc můžete několik měsíců.

Dýně Hokkaido

Další oblíbenou a nejčastěji prodávanou tykví je ta původem z Japonska. Váží 1 až 2 kilogramy a nejspíš ji budete znát v její křiklavě oranžovo-červené, kulaté varietě. Existuje však i její zelená sestřička, která je o něco málo větší, trochu zploštělá a mírně žebrovaná. V ničem jiném se ty dvě ale neliší. Oranžová dužina i její chuť (medově sladká a jemně kaštanová) jsou stejné.

Obrovskou výhodou této tykve je její kůra – nemusíte ji loupat! Po tepelném zpracování je stejně měkká jako dužina.

Hokkaido se výborně hodí do polévek, ale také jako příloha, například grilovaná nebo ve formě pyré. Lze z ní vyrábět kompoty, nebo připravovat koláče.

Skladovat ji můžete třeba půl roku.

Špagetová dýně

Vyšlechtěna byla v Americe, dnes už je ale běžně pěstována i u nás. Podlouhlá (někdy i zakulacená) tykev vážící 1 až 3 kilogramy má tvrdou slupku a bývá nejčastěji zbarvena do krémova, nebo žluta až oranžova. Stále častěji se u nás objevuje i druh se zelenými proužky (Stripetti F1). Ten má tvrdší kůru, a tím i delší životnost. Svůj název získala tato tykev podle dužiny, která se přirozeně dělí na vlákna – zeleninové špagety. Ty dokáží skvěle nahradit skutečné těstoviny a chutnají skoro každému.

Příprava je přitom velmi snadná, stačí propíchaný plod upéct či uvařit (větší překrojený napůl s odstraněnými jádry) a vyškrabat vidličkou.

Díky tvrdé kůře můžete tuto dýni konzumovat i po půlročním skladování, jako dekorace poslouží ještě déle.

Muškátová dýně

Odrůda Muscade de Provence byla vyšlechtěna ve Francii a váží od 7 do 40 kilogramů. Poznáte ji podle zploštělého tvaru, tmavě zelené (ve zralosti krémově hnědé) barvy, výrazného žebrování a sytě oranžové dužiny. Ta nejen že krásně voní a vyniká svou hutností, ale má chutnat podobně jako meloun Galia.

Kromě toho, že si na ní můžete pochutnat zasyrova, tak se skvěle hodí i k zavařování a k výrobě marmelády, do polévek, koláčů, zkrátka na jakékoli gastronomické upotřebení.

Díky tvrdé kůře ji můžete skladovat třeba i 7 měsíců.

Marina di Chioggia

Ve šlechtitelství tykví se blýskli i Italové. Právě odtud pochází až 6 kilogramů vážící dýně temně zelené (v plné zralosti šedozelené), hrubé kůry s výrazným žebrováním. Její oranžová dužina svou nasládlou chutí připomíná mrkev. Než se k ní ale propracujete, dá vám to zabrat. Proto je lepší kůru neloupat zasyrova, ale nejprve ji alespoň trochu tepelně zpracovat.

Její pevnou a hladkou dužinu oceníte nejen při zavařování, ale také při přípravě polévek nebo koláčů. Italové z ní připravují také vynikající gnocchi nebo rizota.

Skladovat ji lze až 8 měsíců.

Čtěte také:

Reklama