Vaření

Makronky od Ivety

 

makronky

Iveta Fabešová mě okouzlila již při kuchařském pořadu Na nože!, ve kterém jako jediná žena zazářila mezi mužskými šéfkuchaři. Na první pohled obyčejná holka s vášní pro vaření, ale především pro cukrařinu. A i když nakonec soutěž nevyhrála, je o ní slyšet nejvíce. Vydala již dvě knihy, které vřele všem doporučuji, a pravidelně účinkuje v televizi.

Knihu Slavnostní pečení s Ivetou jsem využila hodně při předvánočních přípravách a také při pečení makronek. Do těch jsem se zamilovala, už když jsem je poprvé ochutnala u kamarádky Lenky. Jemné, lehce křupavé a rozplývající se na jazyku, s lahodným krémem z bílé čokolády. Spojila jsem proto recept od Ivety a rady od Lenky a pustila se do pečení.

Přiznávám bez mučení, že první pokus byl totálním zklamáním. Pravděpodobně jsem měla málo hustý sníh a málo uvařený cukrový rozvar. Z těsta na makronky nakonec vznikl zelený bílkový chlebíček. Ale prý byl taky dobrý. :-) Na druhý pokus vyšly téměř skvěle. Jen nebyly tak moc nadýchané jako makronky od Lenky. Až je budu zkoušet potřetí, snad už budou dokonalé!

Co jsou vlastně makronky?

Francouzskou pochoutku macarons, po našem makronky, proslavil především pařížský cukrář Pierre Hermé. Ten vlastní síť speciálních sladkých butiků, kde cukrovinky vypadají jako šperky vystavené v tom nejluxusnějším zlatnictví.

Jsou to vlastně pusinky ze sněhu a mletých mandlí, které mají lahodnou náplň, která se samotnou pusinkou buďto ladí, nebo kontrastuje. Mají nejrůznější barvy a příchutě a každý si je velice lehce zamiluje. Jejich příprava je poměrně náročná, a dokonalá makronka by měla být na povrchu křupavá, uvnitř jemná a vláčná a měla by se úplně rozplynout na jazyku. Její povrch by měl být hladký, nepopraskaný, a dole by měla mít malou „nožičku“.

Třeba se vám doma vzhledově dokonalá makronka nepovede, třeba ani nebude úplně nadýchaná, stejně jako ty moje. Ale určitě to zkuste a trénujte! Stojí za tu námahu.

Suroviny

250 g cukr krupice
70 ml vody
3 a 3 bílky
potravinářská barva – světle modrá
250 g moučkového cukru
250 g mandlové mouky nebo jemně mletých loupaných mandlí

krém
100 g smetany ke šlehání
150 g bílé čokolády
150 g másla

Postup

Při přípravě makronek si mi osvědčilo mít k ruce pomocníka. Jinak jsem nestíhala. Protože když jeden šlehá tuhý sníh, druhý by měl hlídat cukrový rozvar. Prostě jedny ruce navíc se hodí, a mně tentokrát pomohl můj hodný muž. Kdyby ho to náhodou nebavilo, musela bych ho přesvědčit, aby mi koupil nějakého úžasného stolního robota pro cukrářky, který šlehá sníh sám :-) Pokud ho máte, chlapa v kuchyni nepotřebujete!

Takže použijeme manžela, dítě či stolní robot a šleháme velice tuhý sníh ze tří bílků. Obarvíme ho potravinářskou barvou.

sníh obarvený potravinářskou barvou

Mezitím si v další míse smícháme zbylé tři bílky, rozemleté mandle (nebo mandlovou mouku, pokud seženeme) a prosátý cukr moučka.

mandle, cukr a bílky

Na plotýnku si do hrnce dáme připravit cukrový rozvar. Cukr krupice a vodu vaříme, až se cukr rozpustí a rozvar má 118 °C. Měřit bychom měli cukrářským teploměrem, pokud nemáme, tak já jsem třeba použila vidličku na měření teploty v mase. Pohledem poznáte hotový rozvar tak, že se na něm dělají bublinky. Ale pozor, neměl by se převařit.

cukrový rozvar

Rozvar pomalu přiléváme k velice tuhému sněhu a pořád šleháme. A šleháme dál až do vychladnutí.

Tuhý sníh s rozvarem potom vmícháme do směsi s mandlemi a důkladně promícháme. Směs dáme do cukrářského sáčku.

směs na makronky

Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme kolečka, o průměru asi 4 cm. Necháme je asi hodinu zaschnout, aby nám potom v troubě nepopraskal povrch.

makronky před vložením do trouby

Pečeme 11 minut, na 160 °C.

Vychladlé makronky plníme připraveným krémem. Ten si připravíme během odpočívání makronek na plechu.

V hrnci zahřejeme smetanu. Do misky nalámeme bílou čokoládu, kterou zalijeme horkou smetanou. Mícháme až do úplného rozpuštění čokolády. Necháme vychladnout.

rozpuštěná čokoláda

Po vychladnutí do čokolády se smetanou všleháme změklé máslo. Opět necháme trochu vychladit a plníme makronky.

hotový krém do makronek

Hotové a naplněné makronky je vhodné nechat uležet do druhého dne. Ale my jsme to nevydrželi :-)

Dobrou chuť přeje elly.

   
20.01.2012 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [15] simaj [*]

    Makronky znám od vidění, doma jsme je zatím nezkoušeli a v obchodech jsou drahé. Prý jsou dost sladké a to já zase nemusím.

    superkarma: 0 20.03.2013, 22:33:03
  2. avatar
    [14] tajnostii [*]

    jo,dobrý

    superkarma: 0 03.03.2012, 22:10:22
  3. [13] jithule [*]

    už jste to někdo zkusil? Jaké jsou?

    superkarma: 0 03.03.2012, 15:52:03
  4. avatar
    [12] kobližka [*]

    Turkmichaela — #11 Prosím tě,proč píšeš takový blbiny?Jaký šmoulově modrý?To děláš kvůili bodám.To se na to radši vyprdni.

    superkarma: 0 03.03.2012, 11:05:26
  5. [11] Turkmichaela [*]

    Sml16 Šmoulově modré makronky

    1. na komentář reaguje kobližka — #12
    superkarma: 0 02.03.2012, 18:29:24
  6. [10] Saritka [*]

    Tak použiju chlapa a hurá na pečení.Sml30

    superkarma: 0 02.03.2012, 08:57:00
  7. [9] FAXÍK [*]

    vypadají moc zajimavě a recept by se dal zvládnout Sml59

    superkarma: 0 02.02.2012, 15:30:59
  8. avatar
    [8] kobližka [*]

    Jala — #7 Taky jsem na tom tak byla Sml22

    superkarma: 0 20.01.2012, 19:09:51
  9. [7] Jala [*]

    kobližka — #6 Ano, přesně tytéž pocity jsem měla i já! Bohužel jsem ty pořady objevila až uprostřed týdne, takže jsem je všechny neviděla. Ale snad jsou na netu.Sml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #8
    superkarma: 0 20.01.2012, 17:29:05
  10. avatar
    [6] kobližka [*]

    Jala — #5 Tak tos dala opravdu nádherný dárek!Mě se na tom líbilo,že ten pořad byl udělaný úplně jinak,než ostatní pořady o vaření.Já se asi nevyslovím správně,ale byla z toho cítit pohoda,krása "obyčejné" práce v kuchyni,radost z toho všeho,nádherné dekorace,poctivé nádobí,žádné umělotiny....prostě,mě to vždycky pohladilo.

    1. na komentář reaguje Jala — #7
    superkarma: 0 20.01.2012, 15:59:26
  11. [5] Jala [*]

    Mně se Iveta Fabešová také moc líbí.Sml16 Naštěstí jsem ji neviděla v pořadu s Pohlreichem, tento pořad zásadně  nesleduji. Slovník Z. Pohlreicha je mi totiž na hony vzdálený, i když ho všichni uznávají. Jiné pořady o vaření mám ale docela ráda.

    Iveta mě - stejně jako kobližku - zaujala v prosincovém pečení na Primě, i když jsem o její francouzské kuchařce četla už dříve. Obdivovala jsem, s jakou lehkostí dělala i složité recepty. Je to šikulka! Mladá, hezká, inteligentní!Sml16

    Obě její knihy jsem okamžitě zakoupila a darovala dívce svého syna k Vánocům.

    1. na komentář reaguje kobližka — #6
    superkarma: 0 20.01.2012, 15:55:07
  12. avatar
    [4] kobližka [*]

    Mě zcela uchvátil televizní pořad,kratičký,který běžel v prosinci,kde ukazovala pečení vánočního cukroví.Jestli teda mluvím o té samé paní.Nádhera jako celek,nejen to pečení!

    superkarma: 0 20.01.2012, 13:27:39
  13. avatar
    [3] elly [*]

    luneta — #1 myslím, že když jako laik obstála v takové konkurenci profi kuchařů, tak se spíš vytáhla než ztrapnila Sml24

    superkarma: 1 20.01.2012, 09:07:15
  14. avatar
    [2] *modrá [*]

    jé já četla makaronky tak sem letím a ono je to sladkýýýý blééé po vánocích už to nechci ani vidět

    superkarma: 0 20.01.2012, 08:29:33
  15. avatar
    [1] luneta [*]

    mě v pořadu na nože taky zaujala.Jak se ztrapnila s rybama a akorát si udělala ostudu.Asi je pravda,že chlap je lepší kuchař

    1. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 20.01.2012, 08:18:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme