Těsto:
·         200 g kvalitní hladké mouky
·         80-100 ml vlažného mléka
·         50 g másla
·         1 vejce
·         1 lžička octa
·         špetka soli

Náplň:
·         2 hrsti strouhanky
·         200 g mletého máku
·         4 hrsti Korunního cukru na pečení
·         4 hrsti tmavého vína od vinaře (ideálně Modrého Portugalu)
·         Vepřové sádlo nebo olej na pomazání štrúdlu

Z uvedených surovin vypravujeme těsto. Hněteme ho aspoň 15 minut, protože teplota rukou je žádaná. Pak jej necháme odležet aspoň na 6 hodin, ale klidně i 2 dny, ve chladném prostředí. Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme je na tenké plátky. Potřeme olejem, poprášíme strouhankou a posypeme mákem, cukrem a zrnky vína. Zavineme, potřeme sádlem nebo olejem a pečeme na 195 °C asi 25 minut.

Tip: S tímto štrúdlem se můžete setkat v oblasti Malých Karpat, kde se dozrávají hrozny Modrého Portugalu. Proto velké kupované bobulky nenahradí jejich chuť. Zkuste hrozny sehnat od vinaře.

Zkuste třeba také:

Reklama