Vaření

Majoránka - voňavá klasika

Majoránka zahradní (Majorana hortensis) je velice známá aromatická bylinka, kterou používá snad každý z nás. Už od pradávna byla považována za léčivou bylinu, dříve také byla součástí "nápojů lásky". V Orientu a starém Řecku a Římě ji používali jako lék proti nachlazení.
Do střední Evropy se dostala někdy ve středověku a sloužila tehdy především jako dekorativní rostlina, ze které se vařily čaje proti melancholii.

Chuť a aroma
Silně kořeněná chuť a nahořklé aroma.

Pěstování
Je to jednoletá rostlina (někdy může být i dvouletá), kterou si můžete sami vyset na záhon nebo do květináče. Aby vám pěkně rostla, potřebuje dostatek slunce, půdu má raději chudší. Dejte pozor na chlad, je na něj velice citlivá a jarní noční mrazíky ji můžou zničit.
Dorůstá do výšky 10 - 50 cm, záleží na tom, jak vhodné podmínky k růstu má.
Sklízí se dvakrát do roka, vždy na počátku kvetení (červenec, konec září). Takto sklizenou ji dobře usušíme a skladujeme bez tvrdých lodyh - květy a listy z lodyh "drhneme". Pokud ji chceme používat čerstvou, řežeme ji průběžně, podle potřeby.

Použití
Hodí se především při přípravě tučnějšího masa, do těžkých pečínek, ke zvěřině a vnitřnostem, do polévek, luštěninových pokrmů i do směsí léčivých čajů. Nepostradatelná je při přípravě bramboráků, sekaných, česnekových polévek či do zabíjačkových pochoutek.
Vaří se spolu s jídlem, používá se jak čerstvá, tak sušená.

Účinky
Urychluje trávení, působí proti neurozám a nadýmání, pomáhá při zahlenění průdušek. Má zklidňující účinky, zklidňuje střeva, pokud z ní uvaříte čaj, působí proti kinetózám. Pomůže vám také proti nespavosti, rozšiřuje cévy a mírně snižuje krevní tlak.

Játra na majoránce
Suroviny: játra pro 4 osoby, anglická slanina, 2 cibule, majoránka (čerstvá nebo sušená), máslo, drcený černý nebo zelený pepř, sůl.

Postup: Ma másle opečeme zprudka z obou stran játra. Přidáme cibuli nasekanou na drobné kostičky, necháme zesklovatět a přidáme majoránku, pepř a úplně na konec sůl. Ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou brambory, rýže nebo těstoviny.

Bramborová hnízdečka
Suroviny: 8 stejně velkých brambor (nejlépe nové), sůl, 2 vejce, 150 g eidamu nebo jiného tvrdého sýra, 3 lžíce smetany, drcený pepř, majoránka, máslo, strouhanka.

Postup: Brambory důkladně očistíme a uvaříme ve slupce. Až jsou hotové, tak je podélně rozřízneme napůl a vydlabeme střed. Ten rozmačkáme a smícháme s nastrouhaným sýrem, žloutkem, smetanou, kořením a solí. Nakonec jemně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Směsí naplníme vydlabané brambory, urovnáme do misky, kterou jsme vymazali máslem a posypeme strouhankou. Pokapeme trochou rozpuštěného másla a zapečeme v horké troubě.
Tip: Do náplně můžeme přidat pro obměnu i na kostičky nakrájenou šunku, opraženou anglickou slaninu, zbytky kuřecího masa či ryb, sekaná vařená vejce, apod.
Vhodnou přílohou je zeleninový salát.

Další recepty, ve kterých využijete majoránku
Bramborový guláš
Babiččiny brambory

Selská polévka
Přes bidlo
Masová směs v bramboráku

Některé údaje byly převzaty z knížky Zelené koření - Dagmar Lánská.

Do kterých jídel používáte majoránku vy?
Pěstujete si ji sami nebo se spokojíte s majoránkou sušenou z obchodu?

 

   
10.07.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [20] jithule [*]

    majoránka je pro mě dost důležitá

    superkarma: 0 25.12.2012, 18:58:18
  2. avatar
    [19] ivory [*]

    femme — #12 Sml22

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:46:42
  3. avatar
    [18] hubajda [*]

    femme — #12 to je fakt

    superkarma: 0 08.11.2012, 23:58:13
  4. avatar
    [12] femme [*]

    sunnynka: ale bramborák je něco úplně jiného, než bramborová placka

    1. na komentář reaguje hubajda — #18
    2. na komentář reaguje ivory — #19
    superkarma: 0 11.07.2006, 09:05:02
  5. avatar
    [10] Midsummer [*]

    U nás jsou bramboráky z brambor syrových, placky z brambor vařených. Jako kdyby to nebylo fuck, hlavně když jsou dobrý ....

    superkarma: 0 10.07.2006, 13:12:21
  6. avatar
    [9] sunnynka [*]

    u nás se říká bramboráky i bramborové placky. A obojí je ve výsledku to, čemu vy říkáte bramboráky

    superkarma: 0 10.07.2006, 12:52:08
  7. avatar
    [8] Evča [*]

    a proč by tomu nemohla Arjev říkat bramborové placky , v časopise jsem našla ze syrových brambor dost receptů, které se jmenovaly bramborové placky

    superkarma: 0 10.07.2006, 12:36:48
  8. [6] Matelka [*]

    Meander: Zrovna jsem chtěla napsat, že u nás se tomu říká vošouchy.

    superkarma: 0 10.07.2006, 10:18:31
  9. avatar
    [5] Meander [*]

    Bramborové placky jsou z těsta jako na knedlíky, ne? To, co popisuje arjev, jsou přece vošouchy

    superkarma: 0 10.07.2006, 10:13:42
  10. avatar
    [3] mirrea [*]

    arjev: bramborové placky???? u nás tomu říkáme bramboráky, cmunda, kramfleky, ale bramborové placky je něco ouplně jiného

    superkarma: 0 10.07.2006, 09:51:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme