Zdraví

Magická houba aneb všemocná kombucha

Už vám někdy kamarádka doporučila k pěstování prapodivně a nevzhledně vyhlížející hmotu v oranžové tekutině? Mně ano – a je to báječná věc… Ta slizká masa je totiž houba, jejíž pomocí se vytváří chutný a hlavně velmi zdravý kvašený nápoj kombucha. Jeho původ bychom hledali s největší pravděpodobností kdesi ve vzdálených asijských končinách. Tam se kombucha začala používat jako léčebný prostředek už v pradávných dobách. Z Asie pak její obliba pronikla přes Rusko do západní Evropy. Zejména v desetiletích před druhou světovou válkou byla hojně využívaná jako lék také v Československu, Rakousku a Německu. Pro své někdy až zázračné léčebné účinky si vysloužila přívlastek magická houba.

 

Co to tedy vlastně je

 

Kombucha je nápoj, který vzniká fermentací čili kvašením několika druhů bakterií a kvasinek v čajovém nálevu. Na tom, jak dlouho kombuchová kultura v čaji kvasí, závisí konečná chuť i barva nápoje. Chuťově jde v závislosti na čase o stupňování sladkokyselé příchuti a barevně o spektrum od světlé žluto-oranžové až po tmavě hnědou. Jak jsme si řekli, tak kultura je pevné houbovité povahy, bíle průsvitná a sama o sobě není nijak cítit, ani byste si na ní nepochutnali. Základem je mikrobiální celulóza bakterie druhu Acetobacter Xylinum. Jedná se vlastně o druh octových bakterií. Samozřejmě další nezbytnou součástí jsou zmiňované kvasinky.

 

Během fermentace kombuchová kultura spotřebovává živiny z čaje, cukr a kyslík a díky tomuto procesu vzniká řada organických kyselin (L–mléčná (+), glukuronová, glukonová, octová, šťavelová, usninová, listová (B4), uhličitá, máselná, nukleová, citrónová, jablečná) a některé aminokyseliny s pH v rozmezí 2,6-3,2. Pozadu nezůstává ani tvorba vitamínů, z nichž jsou nejvíce zastoupeny B1, B2, B3, B6, B12 a vitamín C. Z dalších produktů kvašení můžeme uvést enzymy, proteiny (přibližně 15 g na litr tekutiny), oxid uhličitý a také alkohol v maximálním množství do 1 %. Nakonec nesmíme zapomenout na minerály, třísloviny a kofein obsažené v samotném čaji a nespotřebované množství cukru (asi 30 %).

 

Kobucha jako všelék

 

Pro své univerzální účinky lze užívat kombuchu v podstatě proti všem neduhům. Její komplexní působení je navíc výborným prostředkem prevence a zlepšení fyzické kondice. Jako nejčastější prospěšné vlivy se kromě podpory obranyschopnosti organismu uvádí detoxikační účinky, neboť má schopnost z těla odstraňovat jedovaté látky, těžké kovy, nikotin a odbourává i alkohol. Dále působí při regeneraci organismu tím, že je prospěšná při znovuobnovování buněčných stěn. Napomáhá látkové přeměně, reguluje střevní mikroflóru a podporuje trávení. Trpíte-li neurózami, stresem a nespavostí, pomůže vám opět oranžový nakyslý nápoj. Její využití je skutečně široké, a tak můžeme medikaci kombuchou zaznamenat při léčbě obezity, alergií, rakoviny, vysokého krevního tlaku,  žláz a vylučovacího ústrojí, kloubů nebo v podobě obkladů při kožních onemocněních.

 

Příprava nápoje

 

Výroba nálevu není nijak složitá, i když má své zásady a do začátku se musíme vybavit nutnými pomůckami a ingrediencemi. Určitě nejdůležitější je pořídit mateční násadu kultury, kterou můžete sehnat i pod názvem SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Pokud takovou možnost nemáte, může k založení kultury posloužit i sklenka čerstvého nápoje. Převařte litr vody (nebo libovolné množství, podle kterého budete řídit i poměr přísad) a udělejte čaj. Doporučuje se sypaný zelený a černý v poměru 1:1 nebo oolong. Naopak nevhodné je použití ochucených čajů. Čaj nalijte do větší zavařovací sklenice a přidejte asi 80 g cukru, nejlépe sacharózy, kterou pak kombuchová kultura rozštěpí na fruktózu a glukózu. Až bude čaj zchladlý, přidejte násadu kombuchy a hrdlo sklenice překryjte čistou látkou, sterilizovanou přežehlením. Tu zafixujte gumičkou a kvašení může začít. Pro sklenici vyberte raději tmavější místo s pokojovou teplotou. Co se týká doby fermentace, tak ideální je přibližně týden. Po deseti dnech už je nálev více kyselý a vhodný spíše k ředění. Necháte-li kombuchu kvasit déle, vzniká kombuchový ocet. Trvání fermentace má vliv i na množství kyselin obsažených v nápoji. Platí, že čím více kyselin, tím méně cukru.

 

 

Všeho s mírou

 

V podstatě ideální je pít kombuchu třikrát denně v množství nepřesahujícím 1 litr. Ráno působí velmi příznivě nalačno, poté už ji pijte raději po jídle. Je třeba si hlídat pitný režim, protože kombucha odvodňuje organismus, čímž se připravte i na zvýšenou potřebu vylučování. Rozhodně je lepší zpočátku užívat menší množství a postupně ho zvyšovat, až organismus novým látkám přivykne. Aby zase naopak nepřivyknul příliš, je dobré jednou za čas na týden vysadit.

 

Máte nějaké zkušenosti s kombuchou? Chutná vám anebo nechutná? Podělte se o zkušenosti s jejími účinky.

 

   
09.01.2008 - Zdraví - autor: Michal Chalupa

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [59] Garwa [*]

    Kombucha je opravdu účinná, to mohu potvrdit, nejprve jsem z ní měla strach a štítila jsem se jí, pak mi i zachutnala

    superkarma: 0 01.03.2016, 00:05:58
  2. [57] srdecnice [*]

    Kombuchu znám,sama ji užívám i si ji louhuji.Je víborná dávám si ji 3 krát denně a je mi fajn.

    superkarma: 0 10.01.2008, 20:42:06
  3. avatar
    [56] tomdajsová [*]

    Vubec to neznám

    superkarma: 0 10.01.2008, 13:07:58
  4. [55] Josef [*]

    neměla jsem ji nikdy ani nevim kde bych ji sháněla-poradí mi někdo?

    superkarma: 0 10.01.2008, 08:07:10
  5. [54] neta22 [*]

    Tak to já můžu čas od času...vyzkoušela jsem i ochucené- meduňka,měsíček,šípek.Jen kdyby v lékárnách nebyla tak drahá Domácí jsem nezkoušela,dobrý tip

    superkarma: 0 10.01.2008, 05:33:35
  6. avatar
    [53] shb [*]

    pamatuju si že to byla velká bomba nějak po revoluci, od té doby jsem o ní neslyšela ale nemusím

    superkarma: 0 09.01.2008, 22:40:44
  7. [52] Milena1111 [*]

    Kombucha - to je výborný nápoj, dělám si ji už hodně let a je supr. Doporučuji všem!!!

    superkarma: 0 09.01.2008, 22:16:32
  8. avatar
    [51] idiska [*]

    kombucha je fakt dobrá...doporučuju, ale domaácí jsem ještě nedělala
    Juana: to jako fakt pěstujete

    superkarma: 0 09.01.2008, 22:12:44
  9. avatar
    [50] MEK [*]

    nemusím

    superkarma: 0 09.01.2008, 22:06:36
  10. [49] snehul [*]

    My sléváme kombuchu po 4 dnech , to ještě není tak kyselá a s chutí ji pije i 2letá dcerka. Když jsem jí začala pít, vyskákaly mi beďary - jak se tělo čistilo, teď už je to v pohodě.

    superkarma: 0 09.01.2008, 20:47:25
  11. avatar
    [48] Juana [*]

    Kombuchu jsem koupila tady:
    http://www.caj-kava.cz/zbozik.asp?intCatalogID=31&strCatalog_NAME=31+%2D+Kombucha%2C+ledov%E9+%E8aje%2C+alkohol

    Manžel ji pěstuje už asi dva roky, čaj dělá jak černý, tak ovocný. To jestli bude nakonec nápoj kyselý, záleží na tom, jak dlouho se kombucha nechá růst, na tom, kolik cukru se do čaje dá a je to závislé i na teplotě, v které kombucha roste. Chce to vyzkoušet, každému chutná něco jiného. Čím déle se houba nechá, tím je pak nápoj kyselejší, máme doma i takové, co jsou skoro podobné octu a dá se to použít i do salátu na zálivku. Dokonce se manželovi jednou podařilo vyrobit něco, co připomínalo balzamikový ocet

    superkarma: 0 09.01.2008, 19:44:40
  12. [47] terenniberuska [*]

    Meander: díky ,mě to vůbec nevadí,já si ráda něco zajímavého přečtu a co ty mějs se ok

    superkarma: 0 09.01.2008, 19:28:57
  13. avatar
    [46] Meander [*]

    terenniberuska: Příspěvky už se nebodují.

    superkarma: 0 09.01.2008, 18:36:25
  14. [45] terenniberuska [*]

    kombuchu -něco mě to říká ,už jsem jí snad i zkoušela,chutově nic moc ,ale uvidíme

    superkarma: 0 09.01.2008, 17:11:38
  15. avatar
    [44] Canadian [*]

    Jednou, jeste na koleji, jsem k tomu cichla (kamaradka z patra to pestovala). Zaludek mi dal jasne najevo, co si o o tom mysli

    superkarma: 0 09.01.2008, 15:27:13
  16. avatar
    [43] Bambína [*]

    femme: Ne, nepiji. Z mléčných výrobků jen sýry, všechny co existují a potom můžu šlehačku.

    superkarma: 0 09.01.2008, 14:58:07
  17. avatar
    [42] RenataP [*]

    nevíte někdo, jestli se může pít v těhotenství?
    Asi ne, je trochu detox, že? A taky trošilinku alkoholická

    superkarma: 0 09.01.2008, 14:42:29
  18. avatar
    [41] Meander [*]

    ova9: To by mě taky zajímalo. Moje krkavá teta nedá. Prej se to nemá.

    superkarma: 0 09.01.2008, 14:34:16
  19. [40] peskovka [*]

    Já kumbuchu nemusím moc mi to nechutná

    superkarma: 0 09.01.2008, 14:32:32
  20. [39] ova9 [*]

    Piji a uchovavam mlecnou kombuchu,kdo poradi, kde bych mohla sehnat matecni nasadu kultury SCOBY na tu cajovou???

    superkarma: 0 09.01.2008, 14:23:23
  21. avatar
    [38] RenataP [*]

    chutná moc -kombuchu miluju

    superkarma: 0 09.01.2008, 14:12:55
  22. avatar
    [37] femme [*]

    Bambína: z toho mléka se ale působením té houby stane kefír, ani ten nepiješ?

    superkarma: 0 09.01.2008, 12:17:01
  23. avatar
    [36] femme [*]

    Bambína: není zač zkus to, je to daleko chutnější, než Kombucha, teda aspoň pro mě

    superkarma: 0 09.01.2008, 12:16:14
  24. avatar
    [35] Bambína [*]

    femme:Právě jsem to dočetla, horší pro mě že nepiji mléko.

    superkarma: 0 09.01.2008, 12:15:35
  25. avatar
    [34] femme [*]

    Modré z nebe: pozdravovala bych ho, ale neznám ho

    superkarma: 0 09.01.2008, 12:15:31
  26. avatar
    [33] Bambína [*]

    tornado-lou: Nic nezkazíš, je to mírně nakyslé, osvěžující. Přes zimu občas to piji, ale v létě pořád. Přes zimu si ji víceméně udržuji.

    superkarma: 0 09.01.2008, 12:13:29
  27. avatar
    [32] Bambína [*]

    femme: Díky, hned se jdu podívat. Tu opravdu neznám, slyším poprvé.

    superkarma: 0 09.01.2008, 12:09:23
  28. avatar
    [31] Modré z nebe [*]

    femme: pozdravuj Tibeťana!

    superkarma: 0 09.01.2008, 11:44:07

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] tornado-lou [*]

    ve sve momentalni posedlosti zdravou vyzivou mam chut to vyzkouset. jen se bojim, ze ve svatem nadseni neco zdrbu a bude to k nicemu.

    superkarma: 0 09.01.2008, 11:23:32
  2. avatar
    [29] femme [*]

    Modré z nebe: aha, tak toho jsem si nevšimla opravím to teda za toho Tibeťana: "kÚra se musí opakovat....."

    superkarma: 0 09.01.2008, 11:19:37
  3. avatar
    [28] Visnery [*]

    my ji taky mame z Ukrajiny, tady ani nevim, kde se da sehnat :)
    takhle delame doma i kefir, proste jsem si privezla zivou kulturu a ted ho porad delam a pijeme :)

    superkarma: 0 09.01.2008, 11:19:31
  4. avatar
    [27] Modré z nebe [*]

    femme: Nojo, když oni tam píšou, že "kůra se musí opakovat ..." Asi to psal nějakej Tibeťan

    superkarma: 0 09.01.2008, 11:14:56
  5. avatar
    [26] femme [*]

    Bambína: http://hrochousek.wz.cz/bas/Tibetska%20houba.htm

    superkarma: 0 09.01.2008, 11:12:41
  6. avatar
    [25] Japina [*]

    Moje babi říkala kombuše "Kambodža", a protože to u nás nechtěl nikdo pít, dávala občas sklenku do pití koze.

    superkarma: 0 09.01.2008, 11:11:58
  7. avatar
    [24] Bambína [*]

    Kombuchu piji již pátý rok, je to osvěžijící nápoj, přes léto není nic lepšího. Každý čtvrtý den dělám novou. Houba se sama množí a tak ji dávám známým. Po sedmi dnech mě už nechutná, je kyselejší. Je pravda, že se cítím zdravější. Tibetskou neznám, femme napiš.

    superkarma: 0 09.01.2008, 11:09:56
  8. avatar
    [23] Meander [*]

    Modré z nebe: Nikdo vám to nebere. Jenom by se tomu nemuselo říkat kombucha, když to má s kombuchou společného asi tolik jako Tuzemák s rumem.
    termal: Moje ukrajinská teta si ji pěstuje. Kde se dá jinak sehnat, to netuším. Ona si ji dovezla z Oděsy.

    superkarma: 0 09.01.2008, 11:09:40
  9. avatar
    [22] Modré z nebe [*]

    Meander: My pijeme ty "sračky", jak říkáš a chutnají nám

    superkarma: 0 09.01.2008, 11:07:03
  10. [21] termal [*]

    Meander: Také si myslím, že kupovaná může spíš uškodit. Kdo ví jak dlouho leží v regále. A je-li pravda, že se má po 24 hodinách voda, nebo čaj vyměnit, tak je to jistě trestuhodné. Jinak nevíte, kde bych tuto houbu sehnala? Jsem na vozíku a tak nemám moc možností. Dík.

    superkarma: 0 09.01.2008, 11:01:06
  11. avatar
    [20] femme [*]

    andulka.ch: jj, tibetská houba je docela chutná

    superkarma: 0 09.01.2008, 10:57:53
  12. avatar
    [19] Meander [*]

    Kdyby někdo chtěl upravickou kombuchu, nechť proboha nepije ty sračky v plastových lahvích, které se pod tím jménem prodávají. Pravá kombucha je docela silná káva a užívá se po malých sklenkách.

    superkarma: 0 09.01.2008, 10:55:25
  13. avatar
    [18] Aloren [*]

    Kombuchu si občas koupím v prodejnách zdravé výživy, chutná mě, používám ji několikrát do roka, jako pitnou kůru k regeneraci organismu...

    superkarma: 0 09.01.2008, 10:40:49
  14. [17] andulka.ch [*]

    já sem si jí jednou koupila a vůbec mi nechutnala.ale doma mám tibetskou houbu,která je vynikající..

    superkarma: 0 09.01.2008, 10:26:47
  15. avatar
    [16] Modré z nebe [*]

    Kombuchu pije můj manžel. Trpí Crohnovou nemocí a kdosi kdysi mu to poradil. A je moc spokojený!!! I já si s ním občas dám a není to špatné. Doporučuju ochutnat - v Globusu prodávají již hotový nápoj.

    superkarma: 0 09.01.2008, 10:18:36
  16. avatar
    [15] Eliza [*]

    reditelka: Hlíva je fajn, ale kombucha je principielně něco úplně jiného. Sice tomu říkají houba, ale je to houba asi tak jako je sojové maso masem.

    superkarma: 0 09.01.2008, 10:05:03
  17. avatar
    [14] Eliza [*]

    Kolegové ji pili celé léto, ale já to nějak nemůžu. Prostě se mi z té kyselosti zvedá žaludek. Proč to nevím, ale od dětství nemůžu kyselé vodičky a vypít octový nálev ze salátu je pro mě za trest. Zvláštní je, že kysané zelí a okurky můžu v množství téměř neomezeném . Ale jak mi potvrdili zmínení kolegové, je to velmi osvěžující a zdravé to je rozhodně. Bohužel jsou tu omezení zejména pro diabetiky a bohužel i osoby léčící se z alkoholizmu, protože troška etanolu tam prece jen zůstává.
    Oceňuji článek, nenašla jsem v něm chyby zásadního charakteru, což bohužel v poslední době nebývá pravidlem.

    superkarma: 0 09.01.2008, 10:02:54
  18. avatar
    [13] femme [*]

    ano
    ze začátku docela ano
    nepila jsem ji tak dlouho, abych na sobě začala nějaké účinky pociťovat

    superkarma: 0 09.01.2008, 09:42:33
  19. avatar
    [12] femme [*]

    Besinka: to možná byla tibetská houba, ta se dává do mléka

    superkarma: 0 09.01.2008, 09:41:09
  20. [11] Besinka [*]

    Zkušenosti s kombuchou osobně nemám,ale vím že rodiče ji měli naloženou v mléce,byla s tím hrozná práce.Otec ji užíval na žaludek,chválil si,měla chuť jako podmáslí.

    superkarma: 0 09.01.2008, 09:30:45
  21. avatar
    [10] Žábina [*]

    já bych se toho asi nenapila

    superkarma: 0 09.01.2008, 09:27:59
  22. [9] Leena [*]

    Kombuchu jsme doma měli a dělalo se mi špatně už když jsem se nad tu láhev naklonila... brzy takhle zdravost skončila v záchodě

    superkarma: 0 09.01.2008, 08:56:25
  23. avatar
    [8] Amálie [*]

    Nápoj z kombuchy kdysi dělala máma, pamatuju si, že mi to chutnalo.

    superkarma: 0 09.01.2008, 08:47:13
  24. avatar
    [7] janasev [*]

    houbu doma mám, měla jsem i tibi houbu - ta se dává do mléka, ale jaksi už pošla, kombucha je dobrá i když jí ted pravidelně nepiju, většinou když se chci pročistit :-)je dobrý , že si jí můžete namíchat dle své chuti, bud z černýho nebo zelenýho čaje, nebo z obou, zkoušela jsem i do černýho dát ovocný, ale bylo to moc kyselé

    superkarma: 0 09.01.2008, 08:36:35
  25. [6] dkd [*]

    nechutná

    superkarma: 0 09.01.2008, 08:18:52
  26. avatar
    [5] reditelka [*]

    Já užívám na podporu iminity jinou houbu - hlívu ústřičnou. S kombuchou zkušenost nemám.

    superkarma: 0 09.01.2008, 07:52:45
  27. avatar
    [4] OlgaMarie [*]

    Asi před 25 lety jsme tímto nápojem nalačno léčili hemeroidy.Úspěšně.

    superkarma: 0 09.01.2008, 07:46:19
  28. avatar
    [3] Evikus [*]

    ZP: Prodávají ji v prodejnách se zdravou výživou. Já ji párkrát ochutnala, ale už si nějak nepamatuju tu chuť.

    superkarma: 0 09.01.2008, 06:56:32
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    ZP: mají ji určitě v prodejnách se zdravou výživou nebo se zkus podívat do inzerce, lidi si často kulturu nabízejí.

    superkarma: 0 09.01.2008, 06:45:20
  30. avatar
    [1] ZP [*]

    žádne zkušenosti s kombuchou nemám,chtěla bych to vyzkoušet,ale nevím kde bych jí mphla koupit mohli jste to napsat kde se da sehnat

    superkarma: 0 09.01.2008, 01:14:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme