Vaření

Madlenky - francouzké voňavé cukroví

Madlenky, francouzská pochoutka, na kterou se chystám už také dost dlouho. První zkoušení receptu jsem si naplánovala na vánoční pečení a dobře jsem udělala. Ve francouzském obchůdku jsem si objednala formu na madlenky a mohla jsem se pustit do práce.

madlenky

Recept jsem vyzkoušela od Dagmar Derré, kde jsem kupovala i formu. Patří do něj i voda z pomerančových květů, kterou jsem naštěstí měla od kamarádky Lenky. V některých receptech jsem ji nenašla, takže se zkuste obejít bez ní. Vyzkouším to v dalším receptu, protože mě zajímá, jak velký chuťový rozdíl bude. Protože mám pocit, že aroma pomerančové vody je velice výrazné.

V jiném receptu jsem zase našla použití jen polovičního množství cukru a namísto druhé poloviny levandulový med. Úžasný nápad. Ten mám ještě z naší dovolené v Provence, takže také zkusím. Madlenky jsou totiž láska na první kousnutí. Dokonalé čajové pečivo.

Suroviny

2 vejce
100 g cukru krystal
špetka soli
strouhaný citronová kůra
100 g hladké mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
100 g másla
1 lžíce pomerančové vody

Postup

Vejce s cukrem a špetkou soli ušleháme elektrickým šlehačem do hladké světle žluté pěny.
Přidáme citronovou kůru a hladkou mouku, kterou jsme předtím v míse smíchali s práškem do pečiva.

Mezitím co mícháme těsto, rozpustíme na sporáku máslo, které do těsta také přidáme.
Nakonec dochutíme vodou z pomerančových květů, která těstu dodá úžasnou vůni. Vymícháme celkem hutné těsto, které dáme odpočinou na dvě hodiny do lednice.

Připravíme si formu na madlenky. Kdo ji nemá a kvůli experimentům si ji nechce kupovat, může těsto upéct ve formičkách na pracny. Formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Do každého důlku dáme trochu těsta (vyšlo mi to asi půl velké lžíce), aby důlek nebyl úplně plný.

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Teď stopneme asi 5 minut. Na konci této doby by nám uprostřed každé madlenky měl vyskočit hrb. Každá správná madlenka by prý takový měla mít. Tak se neděste. V tuto chvíli ztlumíme teplotu na 150 °C a dopečeme dalších 5 minut.

madlenky

Ihned vyklepneme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Pocukrujeme a pochutnáváme si. Jsou opravdu dokonalé!!!

Krásné vánoce přeje elly.

   
19.12.2012 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [46] Krupová [*]

    snad o vánocích vyzkouším

    superkarma: 0 20.03.2013, 23:15:14
  2. [45] simaj [*]

    Znám ten název, ale nikdy jsem je neměl, vypadají dobře, možná je vyzkoušíme.

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:02:01
  3. [44] marienka-m1 [*]

    zajímalo by mě, kde bych mohla u nás koupit levandulový med nebo pomerančovou vodu

    superkarma: 0 19.02.2013, 13:06:13
  4. avatar
    [43] kapkamore [*]

    vypadají krásně

    superkarma: 0 21.12.2012, 16:02:39
  5. avatar
    [42] jamara [*]

    vypadají dobře , zkusíme

    superkarma: 0 21.12.2012, 14:16:51
  6. [41] anina4 [*]

    letos mi zbývá už jen udělat nepečené a končím,ale toto vypadá skvěle, slyším o madlenkách poprvé,nejspíš si recpet schovám a někdy příště vyzkouším

    superkarma: 0 19.12.2012, 23:29:17
  7. avatar
    [40] saruz [*]

    jé, tohle vůbec neznám, vypadají madlenky dost jedle Sml22

    superkarma: 0 19.12.2012, 23:26:35
  8. [39] Evuš [*]

    Recept si schovám, zkusím někd příště, leto už mám napečenol

    superkarma: 0 19.12.2012, 22:59:17
  9. avatar
    [38] elly [*]

    Jala — #30 vodfon — #26 Holky, z jedné várky je 24 kousků madlenek. Těch z formy od Dagmar Derré.

    superkarma: 0 19.12.2012, 22:25:28
  10. avatar
    [37] hubajda [*]

    daska59 — #32 take jsem videla Kuryr tez me to zajimalo co to je

    superkarma: 0 19.12.2012, 22:07:12
  11. avatar
    [36] Suzanne [*]

    Jů, to vyzkouším v sobotu, vypadá to hezky, chutně a jednoduše. Jelikož mám v prosinci absolutně nejnabitější pracovní období, zatím jsem nic nestihla Sml30 Naštěstí základ peče sestra, já jen přicmrndávám Sml16

    superkarma: 0 19.12.2012, 20:45:19
  12. [35] jithule [*]

    neznám, ale vypadají dobře

    superkarma: 0 19.12.2012, 19:38:12
  13. avatar
    [34] vmarta [*]

    mám kafe..tak sem s tím Sml30

    superkarma: 0 19.12.2012, 18:34:50
  14. avatar
    [33] ekleinovka [*]

    já budu ještě dopékat v sobotu

    superkarma: 0 19.12.2012, 18:33:25
  15. avatar
    [32] daska59 [*]

    Vzpomněla jsem si na film Kurýr. Tam slečna upekla Madlenky a mě v tu chvíli z celého filmu nejvíc zajímalo, co to je Sml30

    1. na komentář reaguje hubajda — #37
    superkarma: 0 19.12.2012, 18:04:36
  16. [31] Roland [*]

    Hned bych si dala ke kávičce.

    superkarma: 0 19.12.2012, 15:57:53

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Jala [*]

    Elly,  kolik kusů se udělá z výše popisované dávky?

    Pro orientaci. DíkSml16!

    1. na komentář reaguje elly — #38
    superkarma: 0 19.12.2012, 15:39:11
  2. avatar
    [29] JITA72 [*]

    taky už nepeču stačíSml59

    superkarma: 0 19.12.2012, 15:11:27
  3. [28] Saritka [*]

    Už nic nedělámSml23

    superkarma: 0 19.12.2012, 14:33:05
  4. [27] V19 [*]

    tieto nepoznámSml23

    superkarma: 0 19.12.2012, 14:23:19
  5. avatar
    [26] vodfon, kolie [*]

    elly — #22 Tve cukroví mě vždycky zaujmeSml16Sml16Sml16Sml16Můžu i já s nemocnou slinivkouSml59Sml59Koupila jsem si vanilkový extrakt na to tvé včerejší a za chvíli se do toho pustím. Pečeš ty včerejší cukrové sušenky z celé dávky? Toho bude asi trochu více, ale nevadí, já jsem závislákSml16Sml16Sml16Jsem horší než dětiSml59Sml59Sml59Kradu i před vánoceniSml23Sml23Sml23

    1. na komentář reaguje elly — #38
    superkarma: 0 19.12.2012, 13:08:43
  6. [25] magic11 [*]

    tohle nám nechutná Sml80

    superkarma: 0 19.12.2012, 12:58:38
  7. avatar
    [24] peetrax [*]

    Tohle ale vůbec nevypadá marně!

    superkarma: 0 19.12.2012, 12:12:24
  8. [23] free [*]

    Jak dojde cukroví, dám se do nich.

    superkarma: 0 19.12.2012, 11:40:21
  9. avatar
    [22] elly [*]

    Spousta lidí ještě napečeno nemá. Proto poslední recepty jsou takové "na poslední chvíli". Nic, co se musí rozležet nebo změknout. V dnešní době už ne každý peče hodně dlouho dopředu...

    1. na komentář reaguje vodfon — #26
    superkarma: 1 19.12.2012, 11:38:14
  10. avatar
    [21] Judo [*]

    Už nepeču,je hotovoSml16

    superkarma: 0 19.12.2012, 11:25:29
  11. avatar
    [20] Hanula [*]

    Sml16tak o tomhle cukroví slyším poprvé

    superkarma: 0 19.12.2012, 10:38:27
  12. avatar
    [19] ladouch [*]

    Vypadají dobře, nikdy jsem je nedělala.Sml58

    superkarma: 0 19.12.2012, 10:37:15
  13. [18] IVECO [*]

    ty vypadají nádherně  Sml59Sml59

    superkarma: 0 19.12.2012, 10:18:41
  14. [17] jerenika [*]

    Madlenky peče tchyně, jsou moc dobré :)

    superkarma: 0 19.12.2012, 10:03:17
  15. [16] Trefa [*]

    Trefa:muze to byt bobre ,urcite bych to chtela zkusit.diky za recept.

    superkarma: 0 19.12.2012, 09:53:58
  16. [15] honzule8 [*]

    neznám, ale vypadají ňamSml16

    superkarma: 0 19.12.2012, 09:19:07
  17. avatar
    [14] blesksoft [*]

    madlenky děti rádi i ty kupované

    superkarma: 0 19.12.2012, 08:54:45
  18. [13] babca [*]

    Dávno je napečeno

    superkarma: 0 19.12.2012, 08:54:07
  19. avatar
    [12] ToraToraTora [*]

    Myslím, že máme všechny napečeno. Možná by to chtělo tip na nějaký dobrý drink, jednohubky, nebo originální úpravu kapra pro ty, kteří nemusí trojobal.Sml67

    superkarma: 0 19.12.2012, 08:17:03
  20. [11] step1 [*]

    Místo pomerančové vody by se pro vůni mohla přidat pomerančová esence. Sml80

    superkarma: 0 19.12.2012, 08:11:29
  21. avatar
    [10] Kytinkak [*]

    Žofie — #7 tak nějak Sml67

    superkarma: 0 19.12.2012, 08:05:18
  22. avatar
    [9] lenig [*]

    už budu dělat jen vánočky, jinak nic Sml23

    superkarma: 0 19.12.2012, 07:42:11
  23. avatar
    [8] tajnostii [*]

    Mám už všeSml22

    superkarma: 0 19.12.2012, 07:14:28
  24. avatar
    [7] Žofie [*]

    Už mám hotovo, ale může to být dobré Sml22

    1. na komentář reaguje Kytinkak — #10
    superkarma: 0 19.12.2012, 06:59:32
  25. avatar
    [6] LudPa [*]

    no, takové pomerančové piškoty

    superkarma: 0 19.12.2012, 06:34:33
  26. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    Sml30 lidicka — #4 moje první myšlenka byla stejná, jako u tebe Sml30

    superkarma: 0 19.12.2012, 06:30:48
  27. [4] lidicka [*]

    Připadá mi to jako vyboulené piškoty, určitě jsou chutnéSml22

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #5
    superkarma: 0 19.12.2012, 05:55:06
  28. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Už mám napečeno,ale vypadá to dobře!Sml22

    superkarma: 0 19.12.2012, 01:55:52
  29. avatar
    [2] Jitullinka [*]

    asi to nebude špatné čajové pečivo, ale coby vánoční cukroví je péct také nebudu Sml23

    superkarma: 1 19.12.2012, 00:53:03
  30. avatar
    [1] hubajda [*]

    pect uz nebudu jen v sobotu vanocky

    superkarma: 0 19.12.2012, 00:24:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme