Reklama

Madlenky, francouzská pochoutka, na kterou se chystám už také dost dlouho. První zkoušení receptu jsem si naplánovala na vánoční pečení a dobře jsem udělala. Ve francouzském obchůdku jsem si objednala formu na madlenky a mohla jsem se pustit do práce.

madlenky

Recept jsem vyzkoušela od Dagmar Derré, kde jsem kupovala i formu. Patří do něj i voda z pomerančových květů, kterou jsem naštěstí měla od kamarádky Lenky. V některých receptech jsem ji nenašla, takže se zkuste obejít bez ní. Vyzkouším to v dalším receptu, protože mě zajímá, jak velký chuťový rozdíl bude. Protože mám pocit, že aroma pomerančové vody je velice výrazné.

V jiném receptu jsem zase našla použití jen polovičního množství cukru a namísto druhé poloviny levandulový med. Úžasný nápad. Ten mám ještě z naší dovolené v Provence, takže také zkusím. Madlenky jsou totiž láska na první kousnutí. Dokonalé čajové pečivo.

Suroviny

2 vejce
100 g cukru krystal
špetka soli
strouhaný citronová kůra
100 g hladké mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
100 g másla
1 lžíce pomerančové vody

Postup

Vejce s cukrem a špetkou soli ušleháme elektrickým šlehačem do hladké světle žluté pěny.
Přidáme citronovou kůru a hladkou mouku, kterou jsme předtím v míse smíchali s práškem do pečiva.

Mezitím co mícháme těsto, rozpustíme na sporáku máslo, které do těsta také přidáme.
Nakonec dochutíme vodou z pomerančových květů, která těstu dodá úžasnou vůni. Vymícháme celkem hutné těsto, které dáme odpočinou na dvě hodiny do lednice.

Připravíme si formu na madlenky. Kdo ji nemá a kvůli experimentům si ji nechce kupovat, může těsto upéct ve formičkách na pracny. Formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Do každého důlku dáme trochu těsta (vyšlo mi to asi půl velké lžíce), aby důlek nebyl úplně plný.

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Teď stopneme asi 5 minut. Na konci této doby by nám uprostřed každé madlenky měl vyskočit hrb. Každá správná madlenka by prý takový měla mít. Tak se neděste. V tuto chvíli ztlumíme teplotu na 150 °C a dopečeme dalších 5 minut.

madlenky

Ihned vyklepneme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Pocukrujeme a pochutnáváme si. Jsou opravdu dokonalé!!!

Krásné vánoce přeje elly.