Nejrůznější saláty s kuskusem jsou velice chutné, rychlé a zdravé. Kuskus jsou pidikuličky, jakoby hrubá krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Je to oblíbená základní surovina severoafrické kuchyně a jeho příprava je velice jednoduchá.
Kuskus stačí zalít vroucí vodou a nechat asi deset minut, doměkka, nabobtnat. Výborné je pořídit si speciální hrnec, kde se vespod, v hrnci vaří třeba zelenina nebo maso a na horním hrnci s dírami se v páře vaří kuskus.
Do hrnce si tedy připravíme jeden díl kuskusu a zalijeme ho dvěma díly vroucí vody. Osolíme, můžeme přidat i koření. Promícháme a přikryjeme pokličkou. Občas otevřeme a vidličkou kuskus lehce promícháme, načechráme. A máme hotový základní kuskus. Ten nám poslouží jako příloha nebo jako základní suroviny na mnoho různých teplých i studených salátů.
Já jsem tentokrát připravila velice jednoduchý a rychlý salát s luštěninami a polníčkem. Využila jsem k tomu luštěniny v plechovce - Bonduelle Vapeur, které jsou vařené v páře.
Suroviny
200 g kuskusu
1 plechovka čočky Bonduelle Vapeur
1 plechovka tmavých fazolí Bonduelle Vapeur
1 plechovka bílých fazolí Bonduelle Vapeur
olivový olej
sůl a pepř
tři hrsti čerstvého polníčku nebo rukoly
Uvařený kuskus smícháme s luštěninami, které jsme předtím scedili. Přidáme trochu olivového oleje, ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme omytý a osušený polníček. Ihned podáváme.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
jee to vyzerá ako moj obľúbený šalát z jedneho obchodu. Ale mini porcia stojí tuším 75
Kuskus používám jako zavářkudo polévky, mám zkušenost, že nabobtná asi 6x na objemu.
třeba teď jsem si udělala nahonem ke včerejšímu pečenému kuřeti kupovanou tarhoňu a byla taky během čtvrt hodinky. Na rozdíl od kuskusu v ní vůbec nic necítím. Tak nevím, čím to je - taky je to vlastně obilovina.
Lyoness — #2 jo, ale furt to přeráží. To chce něco ostrého, ne jemné konzerované věci, spíš čerstvou zeleninovou papriku, chilli...
gerda — #1 jj, kdyz ho zaliju jen horkou vodou, je takovy nijaky s ocaskem...
Ale zkusila jsi ho zalit treba zeleninovym nebo masovym vyvarem?
Pouzivam ho tedy spis jako prilohu nez do salatu...
kuskus je vynikající kvůli rychlé přípravě. Ale nechutná mi. Jeho chuť mi připadá jakási....chemická. Mnohem víc mi chutná bulgur. Kuskus je dobrý jako zavářka do polévky, v salátech potřebuje hodně pikantní doplňky. Jinak mi neleze.