Vaření

Luštěninový salát s kuskusem

salát z kuskusu a luštěnin Bonduelle Vapeur

Nejrůznější saláty s kuskusem jsou velice chutné, rychlé a zdravé. Kuskus jsou pidikuličky, jakoby hrubá krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Je to oblíbená základní surovina severoafrické kuchyně a jeho příprava je velice jednoduchá.

Kuskus stačí zalít vroucí vodou a nechat asi deset minut, doměkka, nabobtnat. Výborné je pořídit si speciální hrnec, kde se vespod, v hrnci vaří třeba zelenina nebo maso a na horním hrnci s dírami se v páře vaří kuskus.

Do hrnce si tedy připravíme jeden díl kuskusu a zalijeme ho dvěma díly vroucí vody. Osolíme, můžeme přidat i koření. Promícháme a přikryjeme pokličkou. Občas otevřeme a vidličkou kuskus lehce promícháme, načechráme. A máme hotový základní kuskus. Ten nám poslouží jako příloha nebo jako základní suroviny na mnoho různých teplých i studených salátů.

Já jsem tentokrát připravila velice jednoduchý a rychlý salát s luštěninami a polníčkem. Využila jsem k tomu luštěniny v plechovce - Bonduelle Vapeur, které jsou vařené v páře.

kuskus a luštěniny Bonduelle Vapeur

Suroviny

200 g kuskusu
1 plechovka čočky Bonduelle Vapeur
1 plechovka tmavých fazolí Bonduelle Vapeur
1 plechovka bílých fazolí Bonduelle Vapeur
olivový olej
sůl a pepř
tři hrsti čerstvého polníčku nebo rukoly

Uvařený kuskus smícháme s luštěninami, které jsme předtím scedili. Přidáme trochu olivového oleje, ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme omytý a osušený polníček. Ihned podáváme.

Bonduelle Vapeur

Dobrou chuť přeje elly.

   
24.02.2014 - Těstoviny a rýže - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [6] Danila [*]

    jee to vyzerá ako moj obľúbený šalát z jedneho obchodu. Ale mini porcia stojí tuším 75 Sml68

    superkarma: 0 24.02.2014, 16:39:48
  2. [5] Maria28 [*]

    Kuskus používám jako zavářkudo polévky, mám zkušenost, že nabobtná asi 6x na objemu.

    superkarma: 0 24.02.2014, 13:27:51
  3. avatar
    [4] gerda [*]

    třeba teď jsem si udělala nahonem ke včerejšímu pečenému kuřeti kupovanou tarhoňu a byla taky během čtvrt hodinky. Na rozdíl od kuskusu v ní vůbec nic necítím. Tak nevím, čím to je - taky je to vlastně obilovina.Sml80

    superkarma: 0 24.02.2014, 11:57:51
  4. avatar
    [3] gerda [*]

    Lyoness — #2 jo, ale furt to přeráží. To chce něco ostrého, ne jemné konzerované věci, spíš čerstvou zeleninovou papriku, chilli...Sml80

    superkarma: 0 24.02.2014, 11:52:37
  5. [2] Lyoness [*]

    gerda — #1 jj, kdyz ho zaliju jen horkou vodou, je takovy nijaky s ocaskem...

    Ale zkusila jsi ho zalit treba zeleninovym nebo masovym vyvarem?

    Pouzivam ho tedy spis jako prilohu nez do salatu...

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 24.02.2014, 11:00:06
  6. avatar
    [1] gerda [*]

    kuskus je vynikající kvůli rychlé přípravě. Ale nechutná mi. Jeho chuť mi připadá jakási....chemická. Mnohem víc mi chutná bulgur. Kuskus je dobrý jako zavářka do polévky, v salátech potřebuje hodně pikantní doplňky. Jinak mi neleze.

    1. na komentář reaguje Lyoness — #2
    superkarma: 0 24.02.2014, 07:47:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme