Vaření

Luštěninový salát

Luštěninový salát vznikl tak trochu náhodou. Původní plán byly oblíbené fazolové lusky s anglickou slaninou. Ale mně se zrovna tak moc chtělo experimentovat...

luštěninový salát

Koupila jsem vyzrálé maso na steak. A k tomu si vždycky vyrobíme nějaký chutný teplý nebo studený salát. Je mi líto k tak dobrému masu, které je chutné samo o sobě, přidávat třeba brambory nebo jinou klasickou přílohu. A tentokrát jsem chtěla něco úplně nového a dokonalého.

Ve spíži mám zásobu plechovek Bonduelle Vapeur, suroviny upravované párou. Tak jsem si vytáhla bílé fazole a čočku. K tomu slaninu na kostičky a salát byl, bez velké námahy, vyrobený. Potřebujete opravdu málo a deset minut času...

Suroviny

  • 1 plechovka bílých fazolek
  • 1 plechovka čočky
  • 2 šalotky
  • 150 g anglické slaniny
  • sůl a pepř
  • pár snítek čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

Obě plechovky po otevření scedíme. Šalotku nakrájíme najemno a vsypeme do hrnce, na rozehřátý olej. Opékáme, až zesklovatí. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a opékáme dokřupava.

Přidáme do hrnce okapané luštěniny, promícháme. Dochutíme pepřem, můžeme maličko přisolit a přidáme nasekané lístky šalvěje. Prohřejeme, mícháme.

Ihned podáváme. Třeba se steakem nebo jiným masem. Výborný je ale i samotný.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
25.08.2014 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [24] elly [*]

    gerda — #22http://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C5%A1t%C4%9Bnina

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Hov%C4%9Bz%C3%AD_maso

    Vzhledem k tomu, že to není jediné jídlo dne, tak třeba v salátu ke svačině nebo k večeři může být vitamínů více než dost.

    Vařím tak jak vařím a stejně jako se nedivám na Láďu Hrušku, jehož vaření mi nevyhovuje, tak samozřejmě nikdo není nucený číst mé recepty a vařit podle nich ;-)

    superkarma: 0 27.08.2014, 15:24:15
  2. avatar
    [23] elly [*]

    gerda — #20není nutné chválit stejně jako není nutné za každou cenu rýt...

    superkarma: 0 27.08.2014, 15:20:36
  3. avatar
    [22] gerda [*]

    elly — #19A vitamínky jsou teda kde? Když je to zdravéSml57

    1. na komentář reaguje elly — #24
    superkarma: 0 26.08.2014, 16:27:02
  4. avatar
    [21] gerda [*]

    elly — #17Nepotřebuju ani Elly ani Babicu, abych si navařila. Bez zeleniny nebo ovoce pro mě jídlo prostě není úplnéSml80 Jsem pro vyváženost a jídlo u nás tedy musí být sytící, živící i ochranné. Jednoduché, že?Sml30

    superkarma: 0 26.08.2014, 16:26:23
  5. avatar
    [20] gerda [*]

    elly — #16v jednom příspěvku, a tolik úštěpků?Sml80 Snad jsem tolik neřekla.Sml58 Takže příště už jenom a jenom chválit, že?Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #23
    superkarma: 0 26.08.2014, 16:24:14
  6. avatar
    [19] elly [*]

    vladka321 — #9 Ano, syté to je - maso a zdravé luštěniny. Žádné pečivo, žádné brambory, žádná mouka...je to zdravě syté...

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 26.08.2014, 07:54:02
  7. avatar
    [18] elly [*]

    Pavla_b — #6 je to teplé...

    superkarma: 0 26.08.2014, 07:53:14
  8. avatar
    [17] elly [*]

    gerda — #8a z těchhle rádyby ozdob z dob komunismu jsem vyléčená...na to si musíte zase za Babicou a do restaurací třetí cenové...

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 26.08.2014, 07:52:18
  9. avatar
    [16] elly [*]

    gerda — #10 Nejsem Kelly, ale Elly ;-) Vařím tak, aby se recepty střídaly a každý si našel to své. Teď je aktuální ovoce a houby, snažím se dávat tipy na recepty s využitím těchto potravin. Když zalistujete zpátky, tak najdete i saláty. Na kusu hovězího masa s luštěninami není nic špatně...je to kus masa se zdravými luštěninami ;-) A k nedávné připomínce k cenám surovin...nejsem Láďa Hruška Sml24 Nedělám si ambice vytvářet hromady za každou cenu levných receptů...na to si musí zájemci zapnout Novu ;-)

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 26.08.2014, 07:47:04
  10. avatar
    [15] vladka321 [*]

    gerda — #10Také vařím trochu jinak, ale inspirace je pro mne v podstatě lákavá. I když poněkud kaloricky vydatná Sml58.

    superkarma: 0 25.08.2014, 16:17:05
  11. [14] Helena Svatková [*]

    Sml59Jo, to bych si dala. Luštěniny mám moc ráda.

    superkarma: 0 25.08.2014, 15:48:35
  12. [13] bobo23 [*]

    Už teď mám hlad.

    superkarma: 0 25.08.2014, 15:42:23
  13. [12] vladka60 [*]

    Vypadá to moc dobře, určitě bych ochutnala.

    superkarma: 0 25.08.2014, 15:37:01
  14. avatar
    [11] buldok [*]

    Luštěniny mám moc ráda.

    superkarma: 0 25.08.2014, 15:30:42
  15. avatar
    [10] gerda [*]

    vladka321 — #9Kelly vaří děsně vydatně, jak pro dřevorubce. Určitě je to z dobrého úmyslu nic neošidit, ale jídlo - zvláště v létě - by mělo být co nejlehčí. Plátek masa s velkou zeleninovou oblohou, k tomu tmavé pečivo, víno...já prostě vařím jinak. Sml80

    1. na komentář reaguje vladka321 — #15
    2. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 25.08.2014, 14:45:48
  16. avatar
    [9] vladka321 [*]

    gerda — #3To je pravda, že s tou slaninou a masem to musí dost syté Sml22.

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    2. na komentář reaguje elly — #19
    superkarma: 0 25.08.2014, 14:09:51
  17. avatar
    [8] gerda [*]

    Pavla_b — #6no, já se právě líp podívala na tu fotku a chybí mi tam nějaká barevná ozdoba. Kousek zeleně, hezky do vějířku rajče, pórek - na mě je to fádní. Jí se i očima.Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 25.08.2014, 13:52:02
  18. avatar
    [7] Danila [*]

    bez tej slaniny by som si taký šalát dala hneď Sml67 lušteniny sú zdravé a chutné Sml22

    superkarma: 0 25.08.2014, 13:44:43
  19. [6] Pavla_b [*]

    vypadá to pěkně a chutnalo by mi to tepléSml22

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    2. na komentář reaguje elly — #18
    superkarma: 0 25.08.2014, 13:22:22
  20. [5] Nikar [*]

    A mně se to i líbí, ale nechám to na podzim, moc se mi to do léta nehodí (i když, léto se zřejmě definitivně za námi).

    superkarma: 0 25.08.2014, 12:08:56
  21. [4] mospika [*]

    vladka321 — #1 také raději ze suchých, vím kolik tam čeho přidám

    superkarma: 0 25.08.2014, 09:48:45
  22. avatar
    [3] gerda [*]

    vladka321 — #1čočku jo, cizrnu taky. Ale fazole mi bohužel způsobují potíže a přišla jsem na to, že konzervované snáším líp. Jinak bych konzervy nepoužívala asi vůbec. Snad jen pod stanemSml30. Ke stejku bych radši podala salát lehký, nějaký listový, maso je dost těžké na žaludek už tak a v kombinaci s luštěninami by mě zabilo.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #9
    superkarma: 0 25.08.2014, 06:17:39
  23. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Salat sem, salat tam, dej mi ten steak!

    superkarma: 2 25.08.2014, 02:32:23
  24. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Raději než z konzerv vařím ze suchých luštěnin. Ale dovedu si tento pokrm velice dobře představit a podle mne to bude dobré.

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    2. na komentář reaguje mospika — #4
    superkarma: 0 25.08.2014, 01:05:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Poznáte mykózu nehtů a pokožky? Jak s ní bojujete?
Průzkum Kia
Koupelna a toaleta
Jak perete? Odpovězte a získejte dárek
Karlovy Vary, cestování a relaxace

Náš tip

Doporučujeme

Probíhající soutěže