Reklama

Čerstvý sýr Lučina se vyrábí jen z pečlivě vybraných přírodních surovin: z tvarohu, smetany a špetky soli. Proto je Lučina tak chutná a lehce stravitelná. Lze si ji vychutnat klasicky namazanou na pečivu, ale s Lučinou můžete také vařit a péct! Dnes vám přinášíme recept na Lučinový košíček se špenátem.

Lučinový košíček se špenátem

Lučina

Příprava: 30 minut
Porce: 8

Co potřebujeme

3 balení Lučiny 100 g
1 vejce
140 - 150 g slaných krekrů
50 g měkkého másla
150 g mraženého nebo listového špenátu
1 větší stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
1 středně velká cibule
1 lžička cukru

Lučina

Postup při vaření

Vejce rozdělte na žloutek a bílek. Žloutek vyšlehejte s máslem do pěny a smíchejte s jemně rozdrcenými krekry. Do 6 až 9 formiček na muffiny vytvořte z těsta 1cm vysokou stlačenou vrstvu a dejte do rozehřáté trouby na 150 °C na 15 minut. Po upečení nechte vychladnout. Na lžíci oleje osmahněte plátky česneku, přidejte špenát, osolte, opepřete a krátce orestujte. Nechte vychladnout a nasekejte nadrobno. Z bílku a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a pomalu ho vmíchejte do 300 g Lučiny. Do každé formičky dejte trochu Lučiny se sněhem, 1 lžíci špenátu a navrch opět Lučinu se sněhem až po okraj. Pečte nejprve 10 minut na 150 °C, pak 10 minut na 110 °C a nechte vychladnout v otevřené troubě. Na pánvičce orestujte cibuli nakrájenou na kolečka. Když začne být průsvitná osolte ji a přidejte malou lžičku cukru a nechte zkaramelizovat. Ozdobte špenátem a cibulí.

Další inspiraci najdete na www.varimeslucinou.cz

Lučina

Čtěte také v seriálu Vaříme s Lučinou: