Vaření

Lososový tatarák

Když seženete opravdu zaručeně čerstvého lososa, byl by hřích nepřipravit si z kousku syrového masa tatarák. Je to výborný předkrm nebo pohoštění pro přátele.

lososový tatarák

Lososový tatarák jsem poprvé dělala na kurzu vaření v kuchařské škole Chef Zlín. A vlastně jsem ho tam také poprvé jedla. Byla to láska na první ochutnání, protože ryby miluji ve všech možných úpravách. Od té doby tatarák často připravuji pro své hosty a většinou všem moc chutná.

Dělám opravdu jednoduchou verzi, kde je minimum použitých surovin, a nechám vyniknout chuť lososa, kterou výborně doladí čerstvý kopr. V soutěži Prostřeno jsem ochutnala trochu jiný lososový tatarák, od Moniky, která do něj přidává navíc kapary. Což byla velice zajímavá chuť a její verzi určitě brzy vyzkouším.

Suroviny

  • 400 g filet čerstvého lososa
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • šťáva z limety
  • 1 šalotka
  • sůl a bílý pepř
  • čerstvý kopr

Postup

salmon

Omytého a osušeného lososa nejdříve zbavíme kůže. Odřízneme i hnědé kousky masa, které jsou těsně pod kůží, aby nám zbylo jen krásně růžové masíčko.

Lososa velice jemně nakrájíme nejprve na co nejtenčí plátky, ty potom na miniaturně tenké proužky a ty nakonec na maličké kostičky. Je s tím hromada práce, to se přiznám dopředu. Někdo lososa mele, někdo škrabe jako hovězí maso na tatarák. Vyzkoušejte si způsob, který vám bude vyhovovat.

Šalotku nakrájíme také velice najemno a promícháme s lososem. Ochutím solí, pepřem a zakápneme limetovou šťávou - množství záleží na chuti každého. Přidáme olivový olej a jemně nasekaný kopr. Promícháme a necháme ideálně pár hodin odležet v lednici.

Mažeme na plátky francouzské bagety a zdobíme snítkou kopru.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
16.10.2014 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [10] KARLA KREPELKOVA [*]

    Dobry typ na pohosteni.

    superkarma: 0 17.10.2014, 16:56:18
  2. avatar
    [9] helmar [*]

    já miluji tatarák z hovězího i z lososa! Jím je od mládí a dosud jsem se jich, fakt, nepřejedlaSml16! A i vím, kde si ho dám - roky vyzkoušené restaurace, ale hlavně i kuchař, který má zrovna službu.Sml59

    superkarma: 0 16.10.2014, 17:22:26
  3. [8] dadma [*]

    V mládí jsem se najedla hovězích tataráků do zásoby.Dnes bych syrové maso a syrová vajíčka nejedla a to ani hovězí a ani lososa.

    superkarma: 0 16.10.2014, 15:00:38
  4. avatar
    [7] jannaa.r [*]

    tatarák z lososa miluji je to skvělý předkrm nebo jen chuťovka Sml59

    superkarma: 0 16.10.2014, 13:52:39
  5. avatar
    [6] Milala [*]

    Tatarák z lososa jsem jěště nejedla.Určitě při nějaké zvláštní příležitosti zkusím.

    superkarma: 0 16.10.2014, 12:57:32
  6. avatar
    [5] řeřicha [*]

    tatarák z lososa Sml67Sml67

    superkarma: 0 16.10.2014, 12:37:57
  7. [4] FAXÍK [*]

    Sml59Lososa miluji a tatarák taky. Recept vyzkouším a už se mi sbíhají sliny

    superkarma: 0 16.10.2014, 09:56:33
  8. avatar
    [3] carmi [*]

    buldok — #1 z vepřového se tatarák nedělá. Z hovězího jsem měla zrovna včera, já to miluju. A z lososa - taky dobrýSml67

    superkarma: 0 16.10.2014, 09:32:14
  9. avatar
    [2] wich [*]

    Sml67Tak to si dám líbit. Klasický tatarák si dávám jen výjimečně, jako maso všeobecně, ale z ryby cokoli.

    superkarma: 0 16.10.2014, 07:49:29
  10. avatar
    [1] buldok [*]

    Ryby nemusím, ale jednou jsem ochutnala tatarák zřejmě z hovězího, nebo vepřového byl a pochutnala jsem si, ale nevyhledávám.

    1. na komentář reaguje carmi — #3
    superkarma: 0 16.10.2014, 07:35:42

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme