Reklama

losos v sezamové krustě

Losos je oblíbená ryba, kterou může upravit na mnoho zajímavých způsobů. Chutná skvěle s těstovinami, s brambory, na grilu nebo syrový v sushi. Hodí se do slaných koláčů, výborně chutná připravený v páře. Je prostě univerzální.

My jsme ho dnes připravili s netradiční přílohou. Velice snadno si oblíbíte směs, kterou koupíte již namíchanou v obchodech. Je to bulgur a quinoa. Nenáročné na přípravu, zdravé a moc chutné. Přidali jsme pár drobných lístků ze směsi listových salátů. A chutná příloha je na světě. Pro ochucení si vystačíte se solí a pepřem.

Kdo chce recept opravdu bezlepkový, musí použít jinou přílohu. Například rýži nebo samotnou quinou. Bulgurt totiž lepek obsahuje.

Suroviny

  • 500 g filetu z lososa bez kůže
  • sůl a pepř
  • sójová omáčka
  • worcesterová omáčka
  • rýžový olej
  • sriracha (chilli omáčka)
  • černé a bílé sezamové semínko
  • 200 g směsi bulguru a quinoi (pro bezlepkovou verzi pouze quinou)
  • 200 g směsi drobných listových salátů
  • sůl a pepř

Postup

Sójovou omáčku, worcester, rýžový olej a sricharu si smíchejte ve velké misce. Dochuťte lžičkou soli a trochou pepře.

losos v marinádě

Lososa nakrájejte na kostičky o velikosti asi 4 x 4 cm. Vsypejte ho do misky s připravenou marinádou. Opatrně promíchejte a nechejte 24 hodin marinovat v lednici.

Kousky lososa vyjměte z marinády a osušte papírovou utěrkou. Zprudka osmahněte na rozpáleném oleji.

Obalte v sezamovém semínku. Buď ve směsi, nebo si připravte bílé a černé lososové kostky.

Přílohu uvařte dle návodu na obalu. Ochuťte solí a pepřem. Promíchejte s listovým salátem a podávejte s lososovými kousky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Losos je úžasná surovina. Na jaký recept máte chuť?

losos teriyaki

marinovaný losos

losos v papilotě

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková