Reklama

losos teriyaki

Asijská kuchyně má skvělou chuť. Svěží, plnou čerstvé zeleniny, pikantních chutí, výborných omáček. Stačí si z ní vzít jen kousek a inspirovat se. Většinou je také velice zdravá a na přípravu snadná a rychlá. Takže ideální!

Většina lidí v naší zemi nemá na stole rybu tak často, jak by měla mít. A přitom není důvod. Ryba je velice snadná na přípravu, jídlo máte hotové rychle a navíc skvěle chutná s použitím minima surovin. Navíc ani cena není nijak obrovská. Ať už si koupíte lososa, pstruha nebo třeba tresku, oběd máte na stole za pár minut. Rybímu masu totiž stačí málo. Neměli byste ho tepelnou úpravou vysušit.

Suroviny

  • 4 filety z lososa
  • svazek jarní cibulky
  • teriyaki omáčka
  • 1 stroužek česneku
  • kousek nasekaného čerstvého zázvoru (asi jako malíček)
  • sezamové semínko
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup

Filety z lososa nejprve naložte do marinády. Minimálně hodinu, ideálně tři až čtyři hodiny.

Marinádu si připravíte smícháním asi 4 - 5 lžic teriyaki omáčky, rozmačkaného stroužku česneku, najemno nasekaného zázvoru a na kolečka nakrájených bílých částí jarní cibulky.

Marinádou potřete filety z obou stran a nechejte odležet v lednici.

Po odležení maso vyjměte z marinády a lžící opatrně otřete marinádu i kousky surovin. Lososa z obou stran osolte a opepřete.

Na pánvičce rozehřejte olivový olej a na něm osmahněte lososa. Nejdříve ze strany, kde je kůže, potom z druhé strany. Když je losos téměř hotový, snižte teplotu a přidejte do pánvičky marinádu. Přidejte asi 50 ml vody. Promíchejte a omáčku zahřejte. Vyndejte lososa, zvyšte teplotu a vyvařte přebytečnou vodu, pokud v pánvičce nějaká je. Omáčka by měla být hodně hustá. Tak jako původní teriyaki.

Lososa naservírujte na připravenou přílohu. Výborně se hodí rýže, bulgur, kuskus, těstoviny. Přelijte omáčkou a posypejte nasekanými zelenými stonky jarní cibulky a sezamovým semínkem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Lososové hody na našem magazínu

losos v listovém těstě

marinovaný losos

losos v papilotě

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková