Reklama

losos s rajčatovou salsou

Nikdy by mě nenapadlo zkombinovat rybu a rýži. Poprvé jsem tuto kombinaci ochutnala na dovolené v Provence, kdy nám výbornou večeři připravila Laurie, majitelka penzionu, kde jsme bydleli. Jídlo chutnalo skvěle, a proto tuto kombinaci ráda opakuji.

Jídlo mi neznechutil ani fakt, že bylo tím posledním, které jsem uvařila v soutěži Masterchef na Nově (nezapomeňte sledovat, od 31. srpna). A kupodivu chutná i dětem. Juchůůů. :-)

Suroviny

4 filety z lososa
sůl a čerstvě mletý pepř
rýže
olivový olej
kousek másla
1 cibule
několik rajčat
2 stroužky česneku
pár lístků čerstvé bazalky

Postup

Rýži uvaříme tradičním způsobem, jak jsme zvyklí. Já ji suchou osmahnu na trošce oleje, doliju vodou, osolím a uvařím doměkka.
Rajčatům nařízneme slupku, do kříže a zalijeme vřelou vodou. Ihned potom zchladíme a rajčata krásně oloupeme. Rozkrojíme a zbavíme semínek a vnitřní části rajčat. Zbytek nakrájíme na drobné kostičky.
Lososa osolíme, opepříme a osmahneme na směsi másla a olivového oleje. Vyndáme z výpeku, do kterého přidáme cibuli, nakrájenou na drobné kostičky. Osmahneme a přidáme rajčata. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, rozmačkaným česnekem a nadrobno nasekanou bazalkou. Promícháme a už jen prohřejeme.

Rýži s lososem a rajčatovou salsou servírujeme a už si jen pochutnáváme.

Dobrou chuť přeje elly.