Reklama

losos

Jídlo z jednoho pekáče, které máme všichni tak rádi. Minimum nádobí a maximum chuťového zážitku. Protože všechny chutě se prolnou a dohromady vytvoří jedinečný pokrm.

Když třeba dostanete do ruky velkou cuketu. Typický český výpěstek ze zahrádky. Protože v zahraničí se preferují cukety spíš menší, které mají jemnější a svěží chuť a také minimum semínek a vodnatého středu. Ale i taková velká cuketa je super. Na koláče, sladké i slané, na zapékaná jídla nebo jako výborná příloha.

K dnešnímu obědu nepotřebujete už žádnou přílohu. Když se pro ni přeci jen rozhodnete, přimlouváme se za quinou, bulgur nebo kroupy. Případně krajíček čerstvé bagety.

Suroviny

  • 4 kousky lososa (jeden cca 150 - 200 g)
  • 300 g cherry rajčat na stonku
  • 400 g větší cukety nebo 4 menší cukety
  • sůl
  • pepř
  • bylinky

losos s cuketou

Postup

Cuketu omyjte. Rozkrojte na polovinu a vydlábněte semínka a měkký střed. Nakrájejte na plátky - půlkolečka. Ty naskládejte na dno pekáče.

Lososa omyjte, osušte, ochuťte solí a pepřem. Dejte kůží dolů nahoru na cuketu.

Cherry rajčaty omyjte, osušte a dejte do pekáče, všude tam, kde je místo.

losos s cuketouMůžete přidat oblíbené bylinky. Přiklopte víkem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

pečený lososPečte asi 20 až 30 minut, podle velikosti kousků lososa. Cherry rajčata a cuketa musí být měkké a losos upečený, ale uvnitř šťavnatý.

Dobrou chuť přeje Elly.

Lososové pochoutky na našem magazínu

losos v papilotě

marinovaný losos

omeleta

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková