Reklama

losos v páře

Oběd na stole za deset minut? Kdo nevěří, tak se přesvědčí. Vařila jsem pro čtyři, vy můžete vařit, pro kolik lidí chcete a podle toho přizpůsobit množství surovin.

Suroviny

4 kousky lososa
1 brokolice
těstoviny
1 plechovka zeleninové směsi Mexiko
sůl a pepř
4 stroužky česneku

Postup

Já jsem svůj oběd připravovala v parním hrnci. Použít můžete obyčejný napařováček na knedlíky a obyčejný hrnec. Takto je to však pohodlnější a rychlejší.

Připravíme si plátky lososa. Já jsem ukrojila čtyři plátky, široké asi 5 cm z celé vyfiletované poloviny ryby. Kdo chce, může si je den předem okořenit. Postačí pepř, výborné je i koření s citronovou trávou a rozmarýnem. Lehce osolíme.

Na tento oběd nám postačí dvě patra parního hrnce (kdo má 4 kousky ryby, použije všechna tři patra, protože do vrchních dvou pater dá vždy po dvou kouscích ryby). Do spodního koše dáme na větší růžičky rozebranou brokolici, kterou osolíme. Do vrchní misky dáme rybu, na kterou položíme ještě plátky česneku.

Parní hrnec zapneme na deset minut a dále se o něj nestaráme. Na sporák si dáme vařit do hrnce osolenou vodu na těstoviny, které uvaříme al dente a scedíme. Poté do nich zamícháme plechovku zeleniny Mexiko, kdo chce, může přidat kapičku smetany, ale není to vůbec nutné.

Konec přípravy těstovin by se měl zhruba shodovat se zapípáním parního hrnce a my už jen naložíme pochoutku na talíř a servírujeme.

Pozor! Po deseti minutách v parním hrnci je losos uvnitř pěkně růžový, polosyrový. Kdo má raději „udělanější“ maso, přidá ještě asi pět minut navíc.

Dobrou chuť přeje elly.