Suroviny

fishtěsto:
250 g másla
250 g měkkého tvarohu
250 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva (nemusí být)

náplň:
400 g vařeného, pečeného nebo uzeného lososa
4 vejce
máslo
1 cibule
90 ml uvařené rýže
svazek čerstvého kopru
bílý pepř

Postup

Nejprve si připravíme těsto. Tvaroh našleháme, aby zjemněl. Přidáme rozměklé máslo a rukou pořádně rozmícháme. Přidáme mouku a zvolna promícháváme, aby se nám všechny ingredience spojily. Pokud použijeme prášek do pečiva, tak ho nejprve smícháme s moukou. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočívat v lednici.
3 vejce uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Oloupeme, nasekáme a smícháme s kouskem rozměklého másla. Přikryjeme a necháme stranou. Zbylé vejce použijeme na potření. Cibulku nakrájíme nadrobno a zpěníme na rozpáleném másle. Nenecháme ji zhnědnout, ale pouze zesklovatět.
Lososa nakrájíme na kousky a smícháme s vejci, doměkka uvařenou rýží, cibulí a přidáme i nasekaný kopr. Dochutíme pepřem. Opatrně promícháváme, aby se nám se směsi nestala kaše.
Těsto, které nám mezitím v lednici ztuhlo, rozdělíme na dvě části. Každou rozválíme na 5 mm tlustou placku, přičemž jedna bude asi o 2–3 cm širší než druhá. Větší placku dáme do koláčové formy a na bocích vytvoříme okraje, které budou držet náplň.
Okraje potřeme rozšlehaným vejce a lehce propícháme vidličkou. Pokryjeme těsto náplní a přiklopíme druhou částí těsta. Okraje přimáčkeneme.
Vrchní část potřeme vejcem a zlehka propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20–30 minut.
Před koncem pečení sledujeme povrch koláče. Pokud příliš hnědne, přikryjeme ho zlehka alobalem. Podáváme teplé, s rozpuštěným máslem, zakysanou smetanou a koprem.

Dobrou chuť přeje hanellka.

Tento recept pochází z originální kuchařky, kterou pro mě vytvořila kamarádka Hanka, sestra mého partnera. Při svém pobytu ve Finsku pro mě shromažďovala recepty a povídání o finské kuchyni, za což jí nesmírně děkuji. :-)

Reklama