Domácnost

Linecké těsto

Přečtete si rady, aby se linecké těsto nelepilo na vál, jaké chyby se dělají při přípravě a zpracování tohoto tradičního těsta.

Co nám poradil cukrář Josef Vích ze Zakázkového cukrářství?

Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pečené vánoční cukroví. Proto je linecké těsto jedno z nejzákladnějších těst a má mnohá využití při pečení. Dá se i dobře dochucovat. Pro dobré a křehké těsto je nejdůležitější používat pouze žloutky, navíc veškeré suroviny musí mít při přípravě pokojovou teplotu, to mnohé hospodyňky podceňují, proto se pak diví, že se těsto trhá a nejde vyvalovat. Cukráři tomu říkají spařené těsto. To se může stát i při dlouhém hnětení rukou. Takové těsto již nejde zachránit a je dobré třeba na naplnění košíčků. Aby se těsto nelepilo na vál, musí být dobře odleželé v chladu. Dobré je také  pracovat vždy jen s částí těsta a ostatní mít v lednici. Díky tomu se nemusí tolik podsypávat moukou a práce s těstem je výrazně snazší.

Jak děláte linecké těsto vy? Také nesmí chybět na vánočním stole?

Zde je náš recept:

Pro linecké těsto najdete mnoho receptů. Tady je náš tip:

linecke

Ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g Hera máslová příchuť

Na dohotovení: 100 g marmelády a moučkový cukr na posypání

Postup:

Heru máslovou příchuť nakrájenou na malé kousky zapracujeme s vejcem, prosátou moukou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem na hladké nelepivé těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut odležet do chladu. Potom ho rozválíme na 3 mm a vykrajujeme kolečka, polovinu z nich s otvorem uprostřed. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 12 minut. Kolečka necháme nejdříve vychladnout na plechu a potom na kovové mřížce. Spodní plný díl potřeme marmeládou a slepíme s vrchním dílem, který pocukrujeme.

Čtěte také:

   
16.12.2003 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [22] Ťapina [*]

    To u nás se Hera na Vánoce užije dost, moje mamka má i v dvacet let starých receptech napsáno mezi ingrediencemi Hera místo tuku. Já mám nějak zafixováno, že tam prostě Hera patří

    superkarma: 0 17.12.2003, 17:13:56
  2. avatar
    [21] Jupíí [*]

    certiik: Hera je rostlinný tuk, nahrážka másla. Občas ji použiju, ale do vánočního cukroví rozhodně

    superkarma: 0 17.12.2003, 09:46:06
  3. avatar
    [14] Jupíí [*]

    Taky peču, akorát Heru nahrazuji máslem a tu Ramu cremfine neznám...a ani poznávat nebudu

    superkarma: 0 16.12.2003, 22:24:41
  4. avatar
    [13] kytička [*]

    Smajlinka: recept muzu dat...
    pisni mi na majl..a kdo chce taky..tak pisnete...
    mam i dobry recept na nelamave rohlicky...fakt dobry..

    superkarma: 0 16.12.2003, 20:15:31
  5. avatar
    [12] Ťapina [*]

    Dašenka: Já jsem to ochutila marmeládou a tmavou barvu zakamufluju cukrem

    superkarma: 0 16.12.2003, 16:24:32
  6. avatar
    [11] monca13 [*]

    ValinaK: Co je to "sůloví" ???

    superkarma: 0 16.12.2003, 16:15:21
  7. avatar
    [10] megrin [*]

    Dašenka: moudrý to šéf

    superkarma: 0 16.12.2003, 14:15:45
  8. avatar
    [9] Dašenka [*]

    Ťapina:Můj první šéf, velice moudrý muž mi jako mladé nezkušené holce dal důležitou radu do života "Když se ti něco připálí, nalámej to do misek, zalij pudingem a ono se to stejně sežere" a měl pravdu

    superkarma: 0 16.12.2003, 12:55:19
  9. avatar
    [8] Ťapina [*]

    To jsem dělala zrovna včera. Jako obvykle se mi trošku připálilo, ale dobré bude i tak

    superkarma: 0 16.12.2003, 12:13:14
  10. avatar
    [7] Saturninka [*]

    Letos jsme dělali linecké ze 2 kg mouky , moji žrouti ho milují klasické, marmeládové - a tak máme s marmeládou červenou - směskou a s meruňkovou .

    superkarma: 0 16.12.2003, 11:50:55
  11. avatar
    [6] marta-b [*]

    Taky jsem si letos linecký těsto koupila už hotový, protože jsem prostě nestíhala připravit si ho den před pečením . A cukroví se taky povedlo.

    superkarma: 0 16.12.2003, 11:43:26
  12. avatar
    [5] ValinaK [*]

    já se přiznám, že si všechna těsta raději koupím. U nás v sámošce mají domácí a jsem s nimi moc spokojená. Sama dělám akorát "sůloví", jehož těsto je geniálně jednoduché a spíš záleží na tom, čím se ozdobí, slepí, posype a tak....

    superkarma: 0 16.12.2003, 09:57:27
  13. avatar
    [4] Smajlinka [*]

    Kytičko, nenabídneš recept, já pořád nějak nemůžu najít to správné linecké, připadají mi všechny takové mdlé...

    superkarma: 0 16.12.2003, 09:53:23
  14. avatar
    [3] Dašenka [*]

    To je jpoprvé, co slyším o spařeném lineckém těstě

    superkarma: 0 16.12.2003, 09:32:31
  15. avatar
    [2] kytička [*]

    ja se marmeladou nelepim i kdyz jsme oncas zalepena od vseho mozneho

    na linecke mam spec recept a je uzasnej...

    superkarma: 0 16.12.2003, 09:17:04
  16. avatar
    [1] Žábina [*]

    Linecké vždycky bylo u nás doma nejoblíbenější....dá se slepit džemem,nutellou,medem ....

    superkarma: 0 16.12.2003, 08:21:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme