Levné a chutné recepty Ládi Hrušky, o kterých jsme si povídali včera (čtěte ZDE), nejsou vždycky tak levné a chutné, jak vypadají. Navíc jsou často velice nezdravé, smažené a nesmyslné. A viděli jste Láďu někdy pracovat se zeleninou? Vždyť tu přece naše tělo také potřebuje!

špecle s kapustou

Zkusila jsem levně a velice chutně uvařit oběd pro celou rodinu. Najedli se dva dospělí, dvě děti a ještě další tři porce zbyly na druhý den.

Použila jsem kupované špecle z Lidlu, ty suché, které najdete mezi těstovinami. Mají ještě čerstvé, v chladničce, kterou jsou sice výborné, ale dražší. Kdo chce být super levný, tak si špecle vyrobí sám. Není to nic těžkého. Jsou podobné haluškám, jen jsou delší a tenčí. Ale z tvaru se nestřílí, když se místo špeclí povedou tvarově spíše halušky, tak nezoufejte. Budou stejně dobré!

Špecle

500 g hladké mouky,
4 vejce
asi 150 - 200 ml vody
sůl

kousek másla

Mouku nasypeme do mísy a osolíme. Promícháme. Přidáme vejce a 150 ml vody. Promícháme a podle potřeby přidáme ještě další vodu. Záleží na druhu mouky, některá do sebe vsákne více vody, jiná méně.
Vymícháme těsto. Ve velkém hrnci necháme vřít osolenou vodu, do které těsto protlačíme přes síto. Až špecle vyplavou nahoru, jsou hotové. Ihned je scedíme a do hrnce, do kterého špecle vsypeme, přidáme kousek másla, aby se promastily.

kapusta

Špecle máme hotové, nebo uvařené ty ze sáčku. Další, co potřebujeme, je:

Špecle s kapustou a slaninou

hlávková kapusta
asi 150 g libové anglické slaniny nebo uzeného masa
2 cibule
troška oleje
200 ml smetany na vaření
sůl a pepř

Připravíme si velikou pánev, na kterou vlijeme opravdu trošku oleje. Cibuli nakrájíme nahrubo, anglickou slaninu nebo uzené maso na kostičky. Obojí společně vsypeme na pánev a osmahneme, až je cibule sklovitá, místy zlatavá. Bude krásně vonět.

Mezitím nakrájíme hlávkovou kapustu, na proužky. Přidáme ji do pánve k cibuli a slanině. Osolíme, opepříme a lehce podlijeme vodou. Přikryjeme pokličkou a necháme asi 10 až 15 minut dusit.

Kapusta změkne, ale zůstane pořád křupavá. Sundáme pokličku, teplotu dáme na maximum a necháme vyvařit vodu. Přilijeme smetanu, promícháme a ještě chvíli necháme vařit, až se smetana částečně zredukuje.

Ještě můžeme dochutit solí a pepřem, podle chuti. Do pánvičky ke kapustě vsypeme špecle, promícháme a prohřejeme. Ihned podáváme.

Naprosto dokonalá chuť!

Reklama