Vaření

Levně a chutně s Elly: Špecle s kapustou

Levné a chutné recepty Ládi Hrušky, o kterých jsme si povídali včera (čtěte ZDE), nejsou vždycky tak levné a chutné, jak vypadají. Navíc jsou často velice nezdravé, smažené a nesmyslné. A viděli jste Láďu někdy pracovat se zeleninou? Vždyť tu přece naše tělo také potřebuje!

špecle s kapustou

Zkusila jsem levně a velice chutně uvařit oběd pro celou rodinu. Najedli se dva dospělí, dvě děti a ještě další tři porce zbyly na druhý den.

Použila jsem kupované špecle z Lidlu, ty suché, které najdete mezi těstovinami. Mají ještě čerstvé, v chladničce, kterou jsou sice výborné, ale dražší. Kdo chce být super levný, tak si špecle vyrobí sám. Není to nic těžkého. Jsou podobné haluškám, jen jsou delší a tenčí. Ale z tvaru se nestřílí, když se místo špeclí povedou tvarově spíše halušky, tak nezoufejte. Budou stejně dobré!

Špecle

500 g hladké mouky,
4 vejce
asi 150 - 200 ml vody
sůl

kousek másla

Mouku nasypeme do mísy a osolíme. Promícháme. Přidáme vejce a 150 ml vody. Promícháme a podle potřeby přidáme ještě další vodu. Záleží na druhu mouky, některá do sebe vsákne více vody, jiná méně.
Vymícháme těsto. Ve velkém hrnci necháme vřít osolenou vodu, do které těsto protlačíme přes síto. Až špecle vyplavou nahoru, jsou hotové. Ihned je scedíme a do hrnce, do kterého špecle vsypeme, přidáme kousek másla, aby se promastily.

kapusta

Špecle máme hotové, nebo uvařené ty ze sáčku. Další, co potřebujeme, je:

Špecle s kapustou a slaninou

hlávková kapusta
asi 150 g libové anglické slaniny nebo uzeného masa
2 cibule
troška oleje
200 ml smetany na vaření
sůl a pepř

Připravíme si velikou pánev, na kterou vlijeme opravdu trošku oleje. Cibuli nakrájíme nahrubo, anglickou slaninu nebo uzené maso na kostičky. Obojí společně vsypeme na pánev a osmahneme, až je cibule sklovitá, místy zlatavá. Bude krásně vonět.

Mezitím nakrájíme hlávkovou kapustu, na proužky. Přidáme ji do pánve k cibuli a slanině. Osolíme, opepříme a lehce podlijeme vodou. Přikryjeme pokličkou a necháme asi 10 až 15 minut dusit.

Kapusta změkne, ale zůstane pořád křupavá. Sundáme pokličku, teplotu dáme na maximum a necháme vyvařit vodu. Přilijeme smetanu, promícháme a ještě chvíli necháme vařit, až se smetana částečně zredukuje.

Ještě můžeme dochutit solí a pepřem, podle chuti. Do pánvičky ke kapustě vsypeme špecle, promícháme a prohřejeme. Ihned podáváme.

Naprosto dokonalá chuť!

   
30.05.2014 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [13] Myškomedvídek [*]

    dělám je ale s3druhy sýrů,máme je moc rádiSml67

    superkarma: 0 02.06.2014, 09:14:34
  2. [12] anina4 [*]

    špecle jsem ještě nikdy nedělala ani nejedla

    superkarma: 0 30.05.2014, 20:36:32
  3. avatar
    [11] gerda [*]

    Roland — #10 já osobně mám teda radši halušky. Bramborové, protože je mi příjemný pocit, že jím zdravěji. A že to není jenom samotná mouka. Z mouky mám moc ráda noky, s vajíčkama a salátem.

    superkarma: 0 30.05.2014, 15:20:35
  4. [10] Roland [*]

    Špecle mám moc ráda, ale kupuji je.

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 30.05.2014, 14:57:01
  5. avatar
    [9] peetrax [*]

    gerda — #8 super, díky! Sml16 Sml67 Sml67

    superkarma: 0 30.05.2014, 11:02:57
  6. avatar
    [8] gerda [*]

    peetrax — #7 když děláš kapustu (třeba dušenou), je potřeba ji při začátku vaření v hrnci nezakrývat pokličkou! Jak přijde k varu, začne uvolňovat sirné látky a ty je potřeba nechat vyvanout, ne udržet pod poklicíSml30 Kdo tohle neví a nedělá, tolik si nepochutná. Až pak zakrýt, a bude to dobré. Dobře ladí s česnekem, toho dávám hodně. U nás se dělá klasika - dušená kapusta s pokrájenými brambory společně, pak do toho čerstvá zásmažka, přichutit solí, pepřem, okyselit octem a dodusit s klobáskou uvnitř. Eintopf jak vyšitý.

    1. na komentář reaguje peetrax — #9
    superkarma: 1 30.05.2014, 10:32:54
  7. avatar
    [7] peetrax [*]

    elly — #4 až na výjimky nesnesu tepelně upravenou zeleninu a ovoce. Asi nějaký nepříjemný zážitek z dětství či co. Na pizze to snesu, u leča mi jdou oči šejdrem, ale taky to dám. Víc ani ťuk. Sml39 Zkusím tu kapustu udělat zbytku osazenstva a třeba to taky ochutnám.

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 30.05.2014, 10:28:03
  8. avatar
    [6] gerda [*]

    enka1 — #3 nevíš, co je dobrýSml34 - já bych parafrázovala ono anglické přísloví o oblékání na dnešní kapustu a napsala bych: Neexistuje nechutné jídlo. Jsou jen mizerní kuchaři!Sml30

    superkarma: 1 30.05.2014, 09:28:16
  9. [5] violinist [*]

    Mňam, to vypadá dobře! Sml67

    superkarma: 0 30.05.2014, 09:04:01
  10. avatar
    [4] elly [*]

    peetrax — #1 já jsem si taky myslela, že kapustu nemám ráda. Ale ono je to asi o zpracování. Rozvařený šedý hnus, o kterém jsem si myslela, že je kapusta, se dá udělat i ta, že je zelený a dobrý :-D

    1. na komentář reaguje peetrax — #7
    superkarma: 0 30.05.2014, 08:41:24
  11. avatar
    [3] enka1 [*]

    gerda — #2 Kapustu taky néééééééééééééé, ještě k ní nacpi ten koprSml30

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 30.05.2014, 07:53:02
  12. avatar
    [2] gerda [*]

    bezva recept, takové mám ráda. Místo špeclí klidně i krátké těstoviny, je to vděčné jídlo. Nastává zeleninové období a byl by hřích ho nevyužít. Kapusta je výborná, variabilnější než zelí (to je teď nové a křehoučké). Třeba...kapustové karbanátky jsou u nás velice oblíbené. A růžičková - ta je docela nejlepšíSml67

    1. na komentář reaguje enka1 — #3
    superkarma: 1 30.05.2014, 05:29:44
  13. avatar
    [1] peetrax [*]

    Nemám ráda kapustu. Zato miluju špecle. Klidně si je i koupím, ale vlastnoručně vyrobené jsem ještě neměla. To musím napravit. Sml39

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 30.05.2014, 00:50:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme