Novinky

Letos jsem už stihla okurky, meruňky, třešně...

První přispěvatelkou k dnešnímu tématu je čtenářka Mamijarka. Zavařuje každý rok. A každý rok s tím chce praštit, ale za rok zase neodolá.

Vytrvalou „zavařovačkou“ je čtenářka mamijarka. Co všechno už letos stihla a na co se těší?


Zavařuji každý rok, co zahrada dá. Vždycky u toho nadávám a dušuji se, že už nikdy více, ale mám vždycky z odvedené práce takovou radost, že do toho jdu každý rok znova. Letos jsem už stihla okurky, meruňky, třešně, višnovou marmeládu, meruňkovou marmeládu a chystám se na kečup. okurky zavařuji postupně, jak rostou a ještě udělám čalamádu, dcera ji zbožňuje a zeť říká, že lepší zavařené okurky v životě nejedl, což je pro mne pochvala, která zahřeje u srdíčka.

 Taky mám jistotu, že když nic nemám k jídlu nebo na chleba, vždycky tu marmeládu najdu nebo přílohu k nějakému jídlu,at už je to okurek nebo paprika nebo jablkový kompot, určitě ve sklepě najdu. Nejvíc to člověk ocení hlavě v zimě, kdy máte svoje zásoby. A navíc doma dělané.

 Ještě jsem zapomněla napsat, že mám i jahůdkovou marmeládu, kterou zbožňují vnučky a dáváme si ji i na zmrzlinu a na palačinky.

 Už se těším jen na zelí, kamarád je zemědělec a má zelí plný lán, tak mi 5 hlávek vždycky doveze a minimálně 15 sklenic kysaného udělám. A když se budu cítit, pustím se i do povidel, jakmile uzrají švestky. 

 Jsem ráda, že jsem měla v tomto za vzor svoji prababičku, babičku i maminku,které zavařovaly jedna radost a tak to přirostlo k srdci i mně. A jsem ráda. Jsem na sebe velmi pyšná, protože moje zavařeniny chutnají nejen mně.

Mamijarka

Pozn. red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 29.7.2013: Zavařování

  • Jak letos zavařujete?
  • Máte bohatou úrodu?
  • Zavařujete v hrnci, v troubě, na sporáku, v pračce nebo nějak docela jinak?
  • Vzpomenete si na svou první zavařeninu – povedla se?
  • Myslíte si, že se dnes vůbec ještě vyplatí dělat domácí marmelády a kompoty?

Své příspěvky zasílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 29.7.2013 do 15.00 hodin. Pokud chcete, aby měl příspěvek větší šanci na uveřejnění, ať je dlouhý alespoň jako tento odstavec textu. Poslat můžete i nějakou tu fotku z vašeho letošního zavařování! Jako dárek za příspěvek od nás jedna ze čtenářek obdrží balíček s knihou Francouzky netloustnou - kuchařka a k ní fruit dessert Extra Jam od Hamé.

francozkye-jam

   
29.07.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [18] daska59 [*]

    Já mám džem skoro ke každé snídani, občas prohodím medem Sml16

    superkarma: 0 29.07.2013, 20:41:07
  2. avatar
    [17] cherinka [*]

    Já dělám jen jednou za 3 roky - z jahod a meruněk džem, z rybízu a malin marmeládu. Opačně to nemám ráda. Sml30

    superkarma: 0 29.07.2013, 18:41:05
  3. avatar
    [16] arminka [*]

    Sml16 šikulka, u nás se spotřebuje jedna dvě sklenice marmelády na vánoce ...

    superkarma: 0 29.07.2013, 16:17:13
  4. avatar
    [15] rusalka2008 [*]

    zavařila jsem si višňový džem a chystám se letos už jen na okurky

    superkarma: 0 29.07.2013, 15:34:24
  5. avatar
    [14] Jindriska8 [*]

    Džemy už mám a okurky mě čekají!Sml16

    superkarma: 0 29.07.2013, 14:03:34
  6. [13] sikosa [*]

    teda ženský vy jedeteSml52

    superkarma: 0 29.07.2013, 13:36:52
  7. [12] FAXÍK [*]

    velká šikulka Sml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:43:32
  8. avatar
    [11] bedomedo60 [*]

    I keď som muž rád varím pečiem a zaváram je to koníček tohto roku som už zavaril jahody neruňky okurky a teraz zaváram i mirabelky tiež rád varím džem tak mimo okurek z každého som varil i džem.Ovšem najlepší džem je z mirabeliek dobre sa hodí na palačinky a na pečenie.Ešte na čaká zavariť pár druhov ovocia ale to nevadí rád to robím a v zime ako by som našiel a hlavne viem čo do toho dám a hlavne nepoužívam žiadne konzervanty.Za to že to viem môžem ďakovať mojej badke ktorá ma vždy privrela k téjto práci i ked tady ako mladého chlapca ma to moc nebavilo ale časom sa to stalo koníčkom.čo dodať?Je to fain keď koníček naplní i špajz.

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:37:55
  9. avatar
    [10] Makynka [*]

    jsi šikulka, vlastní je nejlepší Sml16

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:23:01
  10. [9] V19 [*]

    ako u násSml22

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:31:04
  11. avatar
    [8] gerda [*]

    a jak děláš to zelí? Mě dost překvapila kolegyně, zdatná kuchařka, která mi prozradila, že dělá domácí kysané zelí a přidává tam pyrosiřičitan sodný. Toho bych se trochu bála. Radši bych oželela bílunkou barvu.Sml80

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:14:00
  12. avatar
    [7] marde [*]

    Hezká zásoba Sml16

    superkarma: 0 29.07.2013, 09:51:38
  13. [6] DCOlga [*]

    Já jsem zatím zavařovala jen okurky.

    superkarma: 0 29.07.2013, 09:23:11
  14. avatar
    [5] Kahomar [*]

    šikula...i když jak jsem psala již někde pod jiný příspěvek, zavařovala a troufám si i říct, že dobře drahně let, ale poslední dobou to u nás nikdo nechce jíst a tak jsem to opravdu hodně omezila

    superkarma: 0 29.07.2013, 09:17:47
  15. avatar
    [4] emkop [*]

    Pilná jak včeličkaSml59

    superkarma: 0 29.07.2013, 09:12:49
  16. avatar
    [3] lenig [*]

    jsi pilňuška Sml59Sml59Sml59 já mám poslední roky nevýhodu, že většinu produktů k zavařování musím nakoupit...občas něco nasbírat (houby, borůvky, ostružiny..) a jen sem tam dostanu rybíz třeba Sml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 09:09:16
  17. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Sml67

     umíšššššššššš Sml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 09:03:07
  18. avatar
    [1] Hanula [*]

    ŠikulaSml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 09:00:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme