První přispěvatelkou k dnešnímu tématu je čtenářka Mamijarka. Zavařuje každý rok. A každý rok s tím chce praštit, ale za rok zase neodolá.
Vytrvalou „zavařovačkou“ je čtenářka mamijarka. Co všechno už letos stihla a na co se těší?
Zavařuji každý rok, co zahrada dá. Vždycky u toho nadávám a dušuji se, že už nikdy více, ale mám vždycky z odvedené práce takovou radost, že do toho jdu každý rok znova. Letos jsem už stihla okurky, meruňky, třešně, višnovou marmeládu, meruňkovou marmeládu a chystám se na kečup. okurky zavařuji postupně, jak rostou a ještě udělám čalamádu, dcera ji zbožňuje a zeť říká, že lepší zavařené okurky v životě nejedl, což je pro mne pochvala, která zahřeje u srdíčka.
Taky mám jistotu, že když nic nemám k jídlu nebo na chleba, vždycky tu marmeládu najdu nebo přílohu k nějakému jídlu,at už je to okurek nebo paprika nebo jablkový kompot, určitě ve sklepě najdu. Nejvíc to člověk ocení hlavě v zimě, kdy máte svoje zásoby. A navíc doma dělané.
Ještě jsem zapomněla napsat, že mám i jahůdkovou marmeládu, kterou zbožňují vnučky a dáváme si ji i na zmrzlinu a na palačinky.
Už se těším jen na zelí, kamarád je zemědělec a má zelí plný lán, tak mi 5 hlávek vždycky doveze a minimálně 15 sklenic kysaného udělám. A když se budu cítit, pustím se i do povidel, jakmile uzrají švestky.
Jsem ráda, že jsem měla v tomto za vzor svoji prababičku, babičku i maminku,které zavařovaly jedna radost a tak to přirostlo k srdci i mně. A jsem ráda. Jsem na sebe velmi pyšná, protože moje zavařeniny chutnají nejen mně.
Mamijarka
Pozn. red.: Text neprošel jazykovou korekturou.
Téma dne 29.7.2013: Zavařování
- Jak letos zavařujete?
- Máte bohatou úrodu?
- Zavařujete v hrnci, v troubě, na sporáku, v pračce nebo nějak docela jinak?
- Vzpomenete si na svou první zavařeninu – povedla se?
- Myslíte si, že se dnes vůbec ještě vyplatí dělat domácí marmelády a kompoty?
Své příspěvky zasílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 29.7.2013 do 15.00 hodin. Pokud chcete, aby měl příspěvek větší šanci na uveřejnění, ať je dlouhý alespoň jako tento odstavec textu. Poslat můžete i nějakou tu fotku z vašeho letošního zavařování! Jako dárek za příspěvek od nás jedna ze čtenářek obdrží balíček s knihou Francouzky netloustnou - kuchařka a k ní fruit dessert Extra Jam od Hamé.
- Redakční e-mail: Redakce@zena-in.cz
- Heslo: ZAVARUJEME
Nový komentář
Komentáře
Já mám džem skoro ke každé snídani, občas prohodím medem
Já dělám jen jednou za 3 roky - z jahod a meruněk džem, z rybízu a malin marmeládu. Opačně to nemám ráda.
zavařila jsem si višňový džem a chystám se letos už jen na okurky
Džemy už mám a okurky mě čekají!
teda ženský vy jedete
velká šikulka
I keď som muž rád varím pečiem a zaváram je to koníček tohto roku som už zavaril jahody neruňky okurky a teraz zaváram i mirabelky tiež rád varím džem tak mimo okurek z každého som varil i džem.Ovšem najlepší džem je z mirabeliek dobre sa hodí na palačinky a na pečenie.Ešte na čaká zavariť pár druhov ovocia ale to nevadí rád to robím a v zime ako by som našiel a hlavne viem čo do toho dám a hlavne nepoužívam žiadne konzervanty.Za to že to viem môžem ďakovať mojej badke ktorá ma vždy privrela k téjto práci i ked tady ako mladého chlapca ma to moc nebavilo ale časom sa to stalo koníčkom.čo dodať?Je to fain keď koníček naplní i špajz.
jsi šikulka, vlastní je nejlepší
ako u nás
a jak děláš to zelí? Mě dost překvapila kolegyně, zdatná kuchařka, která mi prozradila, že dělá domácí kysané zelí a přidává tam pyrosiřičitan sodný. Toho bych se trochu bála. Radši bych oželela bílunkou barvu.
Hezká zásoba
Já jsem zatím zavařovala jen okurky.
šikula...i když jak jsem psala již někde pod jiný příspěvek, zavařovala a troufám si i říct, že dobře drahně let, ale poslední dobou to u nás nikdo nechce jíst a tak jsem to opravdu hodně omezila
Pilná jak včelička
jsi pilňuška

já mám poslední roky nevýhodu, že většinu produktů k zavařování musím nakoupit...občas něco nasbírat (houby, borůvky, ostružiny..) a jen sem tam dostanu rybíz třeba
umíšššššššššš
Šikula