.

Letos jsem se pustila do naprosto pravé domácí marmelády

Novinky

Letos jsem se pustila do naprosto pravé domácí marmelády

píše naše čtenářka s nickem eli.emanuela. Když si přečetla, co obasuhují kupované konzervanty, rozhodla se pro starý a osvědčený způsob, který prozradila i nám. Děkujeme

Dobrý den, posílám příspěvek k dnešnímu tématu.

Nechat to shnít? U nás doma se vždycky zavařovalo. Peněz bylo málo, tak proč kupovat marmelády v obchodě, když na zahrádce v podstatě bez práce rostly rybízy, angrešty, maliny, ... Maminka sice nadávala, jaká je to práce, často to dělala po nocích místo spánku (ve dne se musela věnovat nám-malým dětem).

Jak jsem začala brát rozum, nechápala jsem ji. Proč se na to nevykašle? Až později, když jsem náhodou ochutnala nějakou kupovanou „marmeládu“, jsem ji pochopila. To z obchodu je hnus. Najít kvalitní (a nepředraženou) marmeládu je těžké, do všeho se cpou jablka, umělé příchutě, ...

A tak i já, ač se za hospodyňku nepovažuji, jsem začala zavařovat. Nemáme zahrádku, jen pár ovocných stromů u domu. Byla by škoda nechat to shnít. Co jde, rozdám známým, ale i tak toho hodně zbývá. A než abych to hodila do popelnice, raději to zavařím.

Prý je to nesmysl, zavařovat - vždyť je to zvyk z dob války, kdy ničeho nebylo, lidi se naučili syslit a dodnes mají doma mnoho let staré marmelády a kompoty. Stačilo by zavařit jen pár kilo tak, aby to na tu roční spotřebu vyšlo. Jenže co se zbylými desítkami kil úrody? Na mražák vše nacpat nejde. A taky ne každý rok se může urodit, takže větší zásoba pak není na škodu.

Letos jsem se pustila do naprosto pravé domácí marmelády. Dosud jsem v obchodě kupovala želírovací cukry, Gelfixy a podobně, tak, jako se to dělalo u nás doma. Letos poprvé jsem si (kdovíproč) přečetla složení a docela se mi to zhnusilo. Proč tam například dávají ztužený rostlinný tuk? Zjistila jsem, že bohatě stačí citron či kyselina citronová (trošku zahustí a zachová krásnou barvu, ovoce nezhnědne) a cukr, víc nic. Marmeláda pak sice není dokonale hustá, že by v ní lžička mohla stát, ale my máme stejně radši tekutější, takže spokojenost na všech stranách. :) A kdybychom chtěli hustší marmeládu, stačilo by to vařit dýl.

Před pár lety jsem zavařovala strouhaná jablka. Byla to pak paráda, když jsem v zimě chtěla dělat jablečný závin. Nečekalo mě žádné zdlouhavé strouhání jablek, stačilo jen otevřít sklínku. Nejrychlejší pečená dobrota. :) Ideální, když má za chvíli dorazit nečekaná návštěva a není čím ji pohostit.
Myslím si, že v mnohém to máme jednodušší než naše maminky a babičky. Máme třeba kuchyňské roboty, kam stačí vše nasypat, zmáčknout čudlík a ono to pracuje za nás samo.

A tak i já rok co rok, stejně jako maminka, do noci vypeckovávám, zavařuju, steriluju, ... Žádná kupovaná marmeláda se té mé domácí nevyrovná. :) A teď mě omluvte, čeká mě tu přes 20 kilo ovoce, které musím co nejrychleji zpracovat. ;) Zavařování zdar! :)

S přáním pěkného dne

eli.emanuela

Milí eli.emanuelo, děkuji za návod na zaručeně „neškodnou“marmeládu, určitě to vyzkouším

Znaly se tento postup, milé ženy-in? Používáte také citron, nebo kupujete želírovací cukr? Napadlo vás, přečíst si složení? Postupujete podle strých receptů po maminkách a babičkách? Napište nám na dnešní téma.

redakce@zena-in.cz

   
17.07.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. [19] Jala [*]

    Doufám, že už máš hotovo!

    superkarma: 0 17.07.2012, 23:07:31
  2. avatar
    [18] hubajda [*]

    Kytinkak — #10 tez delam merunkovou ,boruvkovou a jednou jsem delala aj bananovou ale dost sladka ale do livancu je super deti ji maji rady

    superkarma: 0 17.07.2012, 21:29:46
  3. [17] Trefa [*]

    Trefa:delala jsem tresnovou marmeladu,rybiz davam do mrazaku na bublaninu na zimu.

    superkarma: 0 17.07.2012, 21:19:00
  4. avatar
    [16] tajnostii [*]

    U nás se osvědčila meruňkováSml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 21:00:41
  5. avatar
    [15] ekleinovka [*]

    No,to fakt koukám,kolik tady holek zavařuje,vaří marmelády,to jsem tedy nečekala.Sml67

    superkarma: 0 17.07.2012, 19:22:24
  6. [14] Saritka [*]

    Co je doma, to se počítá.Sml30

    superkarma: 0 17.07.2012, 18:37:11
  7. avatar
    [13] saruz [*]

    SStream — #7 Také tak rybízovou marmeládu dělám a je dobrá. Sml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 18:04:16
  8. avatar
    [12] marianaant [*]

    SStream — #7 Dělám stejným způsobem, je to nejlepší systém. Nadělá se trochu nepořádku, ale to se uklidíSml30Sml30

    superkarma: 0 17.07.2012, 16:23:12
  9. [11] Aine [*]

    letos jsem zatím dělala marmeládu rybízovou a rybízovo-třešňovou, nedávám žádné gelfixy a tomu podobné, rybíz je super, má hodně přirozeného pektinu, takže není třeba tam nic takového přidávat. Ještě jsem letos dělala pečené čaje a to rybízovo-jahodové a rybízovo-třešňové, máme je s přítelem rádi a rybízu byla velká úroda Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 16:09:41
  10. avatar
    [10] Kytinkak [*]

    také si dělám svoji, a nad merunkovou, malinovou a borůvkovou doma udělanou fakt nic není, mnam můžu ujídat samotnéSml59

    1. na komentář reaguje hubajda — #18
    superkarma: 0 17.07.2012, 15:42:20
  11. [9] dadma [*]

    Rybíz má hodně pektinu,takže když se nechá voda vyvařit, tak oproti jinému ovoci dobře zhoustne.

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:23:17
  12. avatar
    [8] Jindriska8 [*]

    U nás se osvědčila ostružinová,je mírně kyselá a výborná na palačinky.Sml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:17:30
  13. avatar
    [7] SStream [*]

    kobližka — #5 přiznám se, že to neměřím - u rybízové mám postup takový - opraný rybíz v hrnci rozvařím (bez přidání vody) -tak, aby všechny slupky povolily, tohle potom propasíruju a následně podle získaného objemu vsypu cukr. Následně to nechávám pomalu probublávat nějakých asi 20 minut - hustota sama ukáže (jinak test provádím - pár kapek na studený talířek, na tom hned poznáš, jaká bude finální hustota za studena). Pasírování je u rybízu nejen na kosmetiku, ale taky na hustotu - ze slupek získáš přírodní pektin, který marmeládu skvěle zahustí.

    1. na komentář reaguje marianaant — #12
    2. na komentář reaguje saruz — #13
    superkarma: 1 17.07.2012, 14:35:54
  14. avatar
    [6] ladouch [*]

    Domácí marmeláda je určitě zdravější a chutnější.Sml58

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:28:58
  15. avatar
    [5] kobližka [*]

    SStream — #3 A za jak dlouho ti to zhoustne?

    1. na komentář reaguje SStream — #7
    superkarma: 0 17.07.2012, 14:23:13
  16. avatar
    [4] Hanula [*]

    Sml59zavařování zdar!

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:20:56
  17. avatar
    [3] SStream [*]

    Do marmelády dávám jen ovoce a cukr. Nepřidávám nic. A je úchvatná!

    1. na komentář reaguje kobližka — #5
    superkarma: 0 17.07.2012, 14:17:07
  18. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Sml67 s chutí do toho a půl je hotovo Sml67Sml30Sml79

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:16:44
  19. avatar
    [1] delfi.na [*]

    Dyť tu žádný návod není. Já bych potřebovala napsat celý postup. Sml57

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:15:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme