Vaření

Léto na řecký způsob

Řekové jsou po celém světě známí svou veselou povahou, silnou náturou ale také láskou k dobrému jídlu. Patří k jednomu z nejzdravějších národů na světě a dožívají se velmi vysokého věku. Jejich kuchyně patří k těm nejlepším a je velmi zdravá. Základ jejich lahodného jídelníčku tvoří čerstvé ryby, domácí sýry, všechny možné druhy zeleniny a především kvalitní olivové oleje. Obohaťte také vy letošní léto o tajemství, která věděli již antičtí Řekové.

Na začátku letních měsíců se většina z nás těší na dlouhá a slunečná odpoledne strávená na terase s přáteli. K tomu neodmyslitelně patří i grilování a delikatesy servírované přímo z rozžhaveného roštu. Inspiraci pro oživení klasických pokrmů „na gril“ najdete také na Peloponésu. Přidejte dobře ochucenou cuketu, lilek nebo třeba papriky plněné sýrem feta. Potěšíte nejen své chuťové pohárky, ale také štíhlou linii. Ideální přílohou jsou zeleninové saláty. V Řecku si odjakživa potrpí na tradiční tzatziki. Důležité je vždy dochucení pokrmů typickým kořením a nikdy nesmí chybět ten nejlepší olivový olej. Výhodou řecké kuchyně je, že příprava jídla je obvykle velmi snadná a rychlá.  Využívá především čerstvé a sezónní potraviny a je bohatá na rostlinné potraviny a mononenasycené tuky, které uvítá i naše srdce.

Jak vybrat správný olivový olej?

Správný panenský olivový olej má minimální kyselost a zachovává aroma použitých surovin. Proto se skvěle hodí právě na marinování masa a ochucování zeleniny a salátů. Chuť oleje závisí na typu oliv, ale také na způsobu zpracování. Jednoznačně nejlepší oleje jsou ty z prvního lisování, extra panenské. Lisování za studena totiž zajistí zachování chuti původních surovin. Kyselost pravých extra panenských olivových olejů by nikdy neměla překročit zákonný limit 0,8 %. Pomůckou může být i barva. Většinou platí, že oleje zelené až hnědozelené barvy mají výraznější chuť.

Tip na recept: Lahodné souvlaki s tzatziki

Souvlaki

Pro přípravu řecké speciality Souvlaki potřebujete:

  • 5 kousků vepřové panenky
  • 2 zelené papriky
  • 20 cherry rajčátek
  • 500 g prosciutta

Vepřovou panenku naporcujte na menší kostky. Zelené papriky pokrájejte na plátky, cherry rajčátka rozdělte na polovinu a prosciutto nakrájejte na obdélníčky. Všechny ingredience napíchejte na grilovací jehlice v opakujícím se pořadí: vepřová panenka, cherry rajčátko, paprika, prosciutto. Vše osolte, opepřete, posypte špetkou kari a dochuťte olivovým olejem. Poté pečte v troubě nebo grilujte po dobu 30 minut při 180 °C.

Tzatziki

Na tento tradiční řecký pokrm, vhodný například k masu potřebujete:

  • 1 kg řeckého jogurtu
  • 1 větší salátovou okurku
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžičku mletého bílého pepře
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce Extra panenského olivového oleje Minerva

Oloupanou okurku nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Poté ji v misce smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Hotové tzatziki uložte tak na 2 hodiny do lednice.

Tip navíc: z přebytečné vody z okurek můžete udělat osvěžující okurkovou limonádu ideální do horkých letních dnů.

Tzatziki

Tipy na řecké olivové oleje Minerva

MinervaMinerva Extra panenský olivový olej

Výrazná chuť s příjemným aroma čerstvých oliv, tím je unikátní Minerva Extra panenský olivový olej. Kyselost je běžně mezi 0,1 % až 0,6 % a splňuje tedy zákonný limit, který je 0,8 %. Kromě lahodné chuti dodá tělu vitamíny, které posilují imunitu a podporují trávení. Ideální je do zeleninových salátů i na grilování.

MinervaMinerva Classic olivový olej

Chcete jíst zdravěji a zároveň potěšit své chuťové pohárky? Sáhněte po olivovém oleji Minerva Classic, který se hodí do vařených pokrmů. Je to mix extra panenského a rafinovaného oleje a pokrmům dodá potřebnou lehkost. Právě díky svým specifickým vlastnostem a výbornou chutí je nejvíce používaným olejem v Řecku.

MinervaMinerva Kalamata extra panenský olivový olej

První prémiový a speciální řecký olivový olej, který nese chráněné označení původu - P.D.O. Olej pochází z vybraných oliv ze slunečné oblasti Kalamata, která produkuje světoznámé olivy, tolik typické právě pro Řecko. Olej z těchto oliv má unikátní vlastnosti, je hutný, silný, plný chutí a s nezaměnitelnou silnou vůní oliv. Tento olej je ideální do pokrmů, kde jeho chuť může vyniknout – do salátů, do těstovin, či jen tak samotný na čerstvé pečivo – ideální řecká chuťovka!

MinervaMinerva Bio extra panenský olivový olej

Olej, který potěší i ty nejnáročnější spotřebitele. Je vyráběný v souladu regulí pro organické BIO výrobky – od pěstování oliv až po zpracování. Díky příjemnému aroma, nezaměnitelné chuti a vůni čerstvých oliv promění pokrmy v delikatesu. Hodí se jak do teplé, tak do studené kuchyně. Důležitou vlastností Minerva Bio extra panenských olivových olejů je nízká kyselost, která je vždy mezi 0,1 % a 0,6 %. Tato zdravá pochoutka by neměla chybět v žádné kuchyni.

K dostání v obchodních řetězcích, běžná cena je od 149 Kč.

Více o řeckých olivových olejích Minerva na http://www.minerva-foods.com/cz.

   
29.05.2014 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme