Vaření

Letní recepty s balzamikovými krémy Kalamáta Papadimitriou

Léto, období zářícího slunce, grilování, idyly na zahradě a lehkých pokrmů, je tu.  Řecké balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou se skvěle hodí právě pro přípravu letních salátů a pochoutek z grilu.  Recepty nejen na odlehčené saláty připravil šéfkuchař z  La Strada Ristorante, Jan Souček.

Léto je ideálním obdobím pro přípravu svěžích salátů, které zbytečně nezatěžují lidský organismus a příjemně ho osvěží. V kombinaci s balzamikovými krémy Kalamáta Papadimitriou lze vytvořit netradiční kombinace, které potěší i ty největší gurmány. Exotický fenyklový salát s granátovým jablkem a plátky marinovaného lososa s balzamikovým krémem s příchutí citronu a pomeranče, salát s kousky pečeného lososa s chřestem, vejcem, mladými brambůrkami a další připravil šéfkuchař z La Strada Ristorante, Jan Souček. Z „vařečky“ Jana Součka pochází také recept na lahodná telecí játra marinovaná v klasickém balzamikovém krému pečená na grilu či plátky červené řepy s kozím sýrem, medovým dresinkem s fíkovým balzamikovým krémem a ořechy.   

Výrobky značky Kalamáta Papadimitriou na českém trhu - 4 druhy balzamikových krémů a 1 balzamikový ocet

Produktovou řadu Kalamáta Papadimitriou u nás zastupují: balzamikový ocet a čtyři balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou:

  • bílý
  • tmavý
  • bílý s příchutí citronu a pomeranče
  • tmavý s příchutí fíku.

Balzamikové krémy představují kvalitní balzamikovou redukci vyrobenou z prvotřídního řeckého balzamikového octa Kalamáta. Krémy mají hustou konzistenci a vyváženou chuť. V jedné lžíci balzamikového krému je obsaženo 13 kalorií a žádný tuk.

Tradiční výroba u rodinné značky Papadimitriou

Balzamikový ocet Kalamáta Papadimitriou je vyráběn tradiční metodou přírodní fermentace bez přidání konzervantů či barviv ve výrobním závodě firmy Papadimitriou několik kilometrů severně od peloponéského města Kalamáta. Za svou specifickou barvu i chuť vděčí kromě kvalitních surovin, příznivému klimatu a přírodnímu procesu výroby. Ve své domovině je dlouhodobě jedničkou na trhu a v současnosti se vyváží do více než dvaceti zemí po celém světě. Kvalita a tradice, která se snoubí v této lahodné tekutině, z ní činí plnohodnotného konkurenta slavnějších italských balzamik, kterého rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou jsou vyráběny promísením balzamikového octa. Vzniklý balzamikový krém vysoké kvality se vyznačuje výraznou hustou konzistencí a bohatou, zralou chutí.

Kde se dají balzamikové krémy koupit a kolik stojí

Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou jsou k dostání v praktické lahvičce o obsahu 250 ml v řetězcích Makro, Billa, Tesco, Globus, Hypermarket Albert a dočasně v bývalých prodejnách Interspar. Doporučená cena vč. DPH je 99,90 Kč.

Letní recepty s balzamikovými krémy Kalamáta Papadimitriou

Fenyklový salát s granátovým jablkem a  plátky marinovaného lososa

  • recept400 g čerstvého lososa
  • 2 limetky
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 fenykl
  • 1 salát lollo rosso
  • 1 granátové jablko
  • 6 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s příchutí citronu a pomeranče
  • sůl
  • bageta/ toustový chléb

1.       Lososa nakrájíme na tenké plátky, které pokapeme limetovou šťávou, olivovým olejem, lehce osolíme a necháme odležet cca 10 minut.

2.       Fenykl nakrájený na tenké plátky, natrhané listy salátu, zrníčka z granátového jablka promícháme se zálivkou z olivového oleje, soli a citrusového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou.

3.        Salát podáváme s marinovaným lososem a rozpečenou bagetou nebo tousty.

Salát s kousky pečeného lososa s chřestem, vejcem, mladými brambůrkami a špenátem s klasickým balzamikovým krémem

  • recept400 g filetu z lososa
  • 8 stonků chřestu
  • 4 křepelčí nebo 2 slepičí vejce
  • 300 g mladého špenátu
  • 400 g malých nových brambor
  • 1 salát lollo rosso
  • 2 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 5 lžic klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
  • sůl

1.       Lososa nakrájíme na kostky 2 x 2cm, osolíme a na pánvi opečeme společně s uvařenými mladými brambůrkami.

2.       Listy salátu smícháme s čerstvým, očištěným chřestem, špenátem, uvařenými vejci a polijeme zálivkou připravenou z balzamikového krému, oleje a soli. 

3.       Lososa s brambůrkami necháme lehce vychladnout a podáváme s dochuceným salátem.

Plátky červené řepy s kozím sýrem, medovým dresinkem s fíkovým balzamikovým krémem a ořechy

  • recept2 červené řepy
  • 200 g kozího sýru
  • 4 lžíce medu
  • 3 lžíce bílého balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
  • 150 ml olivového oleje
  • sůl
  • 1 - 2 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

1.       Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájíme na tenké plátky.

2.       Na dresink smícháme med, bílý balzamikový krém a olivový olej.

3.       Při podávání plátky řepy osolíme, pokapeme dresinkem a poklademe kozím sýrem a opraženými ořechy a na závěr zakápneme fíkovým balzamikovým krémem.

Telecí játra marinovaná v klasickém balzamikovém krému pečená na grilu s opečenými bramborami s kořenovou zeleninou

  • recept500 g telecích jater
  • 1500 g brambor
  • 1 mrkev
  • půlka celeru 
  • 300 g zakysané smetany
  • 100 g majonézy
  • 1 větvička tymiánu a rozmarýnu
  • 5 lžíc klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g másla
  • olivový olej
  • sůl

1.       Telecí játra nakrájíme na tenké plátky široké asi 1cm a dáme je marinovat na 20 minut do balzamikového krému.

2.       Takto připravené plátky jater zprudka opečeme z obou stran. Před podáváním nezapomeneme osolit.

3.       Vařené brambory a uvařenou kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostky opečeme na olivovém oleji, ke konci pečení přidáme najemno nakrájené bylinky a lžíci másla. Ze zakysané smetany, majonézy a rozdrceného stroužku česneku připravíme dresink.

   
09.06.2015 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [2] bezinka [*]

    Sml16 mám balzamikový ocet, krém také zkusím Sml59

    superkarma: 0 09.06.2015, 08:42:53
  2. avatar
    [1] renda4141 [*]

    Balzamiko mam ráda. Rajče bych už si bez něj nedokázala představit Sml16

    superkarma: 0 09.06.2015, 06:16:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme