Domácnost

Letní ovoce a pečení


Léto je v plném proudu a všude kolem nás dozrávají jeho sladké plody. Kdo má to štěstí, může si ovoce sesbírat či otrhat na vlastní zahradě, kdo ne, určitě si najde to své oblíbené v obchodě.

Borůvky
Jejich sezona bývá většinou v první polovině července, někdy dokonce koncem června. Pokud se pro ně ale vypravíte někam do výše položených míst, můžete je sbírat dokonce až v září. Borůvky musíte co nejdříve po nasbírání zkonzumovat nebo zpracovat. Jinak rychle podléhají zkáze.

Borůvkový koláč
Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 200 g Hery, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 dl mléka, 1 vejce, borůvky.
Postup: Mouku, cukr a rozměklou Heru dáme do mísy a rozmícháme na drobenku. Asi 3/4 hrnku naplníme drobenkou a vmícháme do něj vanilkový cukr.
Do mísy přidáme prášek do pečiva, promícháme, přihodíme vejce a přiměřeně mléka a rozmícháme v hladké těsto, ne příliš tekuté, ani tuhé.
Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe borůvkami a dáme na chvíli (10-15 minut) do trouby. Potom navrch nasypeme drobenku a dopečeme.
Je to moc dobré, křehké, vláčné... a hned se po tom zapráší.

Broskve
Ano, právě teď je ten pravý čas užít si sladké broskve. Jsou velice lehce stravitelné, obsahují 88 % vody a jsou bohaté na draslík, vápník a sodík. Velké množství hořčíku a niacinu nám dokáže zlepšit náladu a působí také proti podrážděnosti.

Jablka
Říká se, že kdo sní denně jedno jablko, nepotřebuje lékaře. Jablka totiž pročišťují organismus a také v sobě mají mnoho užitečných látek. Toto ovoce je u nás snad nejdostupnější a nejoblíbenější. Můžete je konzumovat syrové, povařené, zavařené či v nejrůznějších moučnících.

Hraběnčiny řezy
Suroviny: 40 dkg polohrubé mouky, 4 vejce, 1 Hera (250 g), 2 vanilkové cukry, ½ prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, 6 velikých jablek, 70 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g cukru.
Postup: Tuk se žloutky a cukrem utřeme, přidáme mléko, polohrubou mouku s práškem do pečiva. Polovinu těsta dáme do mrazničky ztuhnout. Druhou polovinu rozděláme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto nastrouháme oloupaná jablka, přidáme strouhané ořechy, posypeme vanilkovým cukrem, můžeme i skořicí. Z bílků ušleháme tuhý sníh a rozetřeme jej na jablka. Nahoru nastrouháme zmrzlé těsto a v mírné troubě pečeme necelou hodinu.

Meruňky
Další oblíbené ovoce, které kromě skvělé sladké chuti obsahuje také velké množství železa. Meruňky bohužel také rychle podléhají zkáze, takže je musíme co nejdříve spotřebovat.

Meruňkové řezy
Suroviny: Těsto: 40 dkg, 30 dkg Hery, 1 prášek do pečiva, 2 žloutky, 2 kostky cukru rozpuštěné v 5 lžicích vlažné vody. Na dohotovení:  malý balíček piškotů, meruňky, trochu moučkového cukru nebo čokoládová poleva. Na polevu: 1 litr mléka, ½ balíčku vanilkového pudinku, 150 g krupicového cukru.
Postup: Z uvedených surovin na těsto vypracujeme na vále těsto, které rozdělíme na 2 placky. Mezi ně poklademe vedle sebe piškoty, ovoce, na ně nalijeme pudink (z 1 l mléka, 150 g cukru krupice a 1/2 balíčku cukru) a celé přikryjeme druhou plackou. Upečeme a vychladlé pocukrujeme nebo pocixakujeme čokoládovou polevou.

Ostružiny
Na ostružiny se můžete těšit během srpna a září. Sladké černé plody chutnají nejlépe z ruky rovnou do pusy, ale i moučníky připravené s ostružinami jsou neodolatelné. Také šťáva či džem určitě stojí za vyzkoušení.

Rybíz
Černé, červené či bílé kuličky jsou také velice oblíbeným ovocem. Připravujeme z nich chutné šťávy, které jsou prospěšné také našemu zdraví. A nejen zdraví, určitě vás bude zajímat, že konzumace rybízu působí příznivě na krásu našich vlasů.

Rybízový koláč
Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 125 g Hery, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 lžíce vody, 500 ml rybízu (je jedno jaké barvy), 3 lžíce rybízové marmelády, dortová želatina.
Postup: Z mouky, změklé Hery, cukru, žloutků a vody zpracujeme tuhé těsto, které necháme asi hodinku odležet na chladném místě. Pomoučíme si vál a vyválíme z těsta placku, kterou přeneseme do vymazané koláčové formy. Upečeme ve středně vyhřáté troubě a necháme úplně vychladnout. Poté potřeme marmeládou, posypeme očištěným rybízem a nalijeme želatinu. Necháme ztuhnout.

   
28.07.2006 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [5] Amálie [*]

    cibulicka:
    myju to, sladim to, vařim to, zcedim to, vymačkam to, sliju to, piju to, chutná to

    Předsný recept nevim, všechno dle oka a minimálně ve dvou s babčou, ale na recepty.cz určitě najdeš, co hledáš

    superkarma: 0 29.07.2006, 13:15:27
  2. avatar
    [4] cibulicka [*]

    ahojky,neví někdo dobrý recept na štávy z ovoce??? Díky

    superkarma: 0 28.07.2006, 18:35:11
  3. avatar
    [3] Amálie [*]

    babička umí nej meruňkovej koláč, co jsem kdy jedla a včera jsem se ho doslova pře**ala

    superkarma: 0 28.07.2006, 09:57:50
  4. avatar
    [2] Žábina [*]

    miluju meruňky a broskve

    superkarma: 0 28.07.2006, 09:52:50
  5. [1] petra2804 [*]

    mě tu scházejí třeba ještě třešně

    superkarma: 0 28.07.2006, 09:12:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme