Trhané vepřové z pomalého hrnce
recept připravila Marcela Prachařová

  • 2 kg vepřového masa bez kosti – plec, kýta, libovější bůček, ideálně v jednom kuse
  • 2 lžíce třtinového cukru (případně stačí i cukr krupice)
  • 2 lžíce červené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 žička sušeného zázvoru
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 50 ml jablečného Bzeneckého octa
  • 200 ml vody

Maso omyjeme a osušíme. Do nádoby pomalého hrnce nalijeme vodu a jablečný ocet.
V míse smícháme cukr, papriku, česnek, zázvor, sůl a skořici. Maso v této směsi vydatně obalíme a opatrně vložíme do pomalého hrnce tak, aby se koření z masa nesmylo. Pokud nějaké koření ještě zbylo, nasypeme ho na maso. Hrnec zakryjeme poklicí a nastavíme na low na 10 hodin (případně na high na 5 hodin).
Když je maso hotové, vyndáme ho z hrnce, přemístíme do pekáčku nebo mísy a natrháme dvěma vidličkami – maso je tak měkké, že se rozpadá v podstatě samo. Podle chuti na maso nalijeme část výpeku a zamícháme.
Hotové trhané vepřové servírujeme ideálně do pečiva (hodí se různé bagety, burgerové bulky, ale i celozrnné housky) s kyselou okurkou, ledovým salátem a podobně.

Pozn.: Pokud nemáte pomalý hrnec, můžete vepřové upéct i v troubě – přiklopené na 120°C asi 4–5 hodin, ale já osobně ho dělám zásadně v pomalém hrnci, tam je úspěch vždy zaručen.

Bowl (miska) s pečenou zeleninou a sýrem halloumi aka buddha bowl
recept připravila Barbora Říhová

  • 4 mrkve
  • 1 celer
  • 2 topinambury
  • 1 černou ředkev
  • 1/2 brokolice
  • 6 cherry rajčátek
  • hrst malých žampionů (já měla hodně mini)
  • fazole z jedné plechovky a nebo 100 g suchých
  • 2 plátky sýra halloumi (cca 2 x 100–150 g)

Na marinádu:

  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce Bzenecký ocet balsamico crema
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř


Příprava luštěnin

Pokud budete fazole dávat sušené, den předem je namočte.
Fazole z plechovky stačí prohřát v rendlíčku, namočené fazole vařte v osolené vodě (nebo klidně ve vývaru) až do změknutí.
Příprava zeleniny
Troubu zapněte na 200–220°C
Zatímco se vám budou vařit fazole, připravte si zeleninu. Zeleninu pokrájejte na libovolně velké kousky. Já jsem nechala menší růžičky brokolice a kořenovou zeleninu jsem pokrájela na tři stejně velké části, topinabury a ředkev na půlcentimetrové plátky.
Připravte si marinádu, důkladně promíchejte všechny ingredience, byste dostali kompaktní nálev. Zeleninu vyskládejte do pekáčku (rajčátka s větvičkou položte na zeleninu až samostatně na konec) a marinádou ji pěkně polijte a promněte, by se marináda dostala všude.
Zeleninu dejte péct na přibližně půl hodinky. Měla by zůstat trošku křupavá, at ji nemáte jak bláto.
Příprava sýru
Sýr halloumi si připravte až těsně před servírováním. Stačí mu na pánvi a nebo grilu jen chvilička, i proto je lepší opékat nižší plátky, by se prohřál. Výhoda tohoto sýru je, že se může opékat, aniž by se roztekl. Doporučuji ale opravdu pánev či gril, trouba už mu nedělá tolik dobře. Každý plátek sýru opečte na kapce oleje na pánvi z obou stran do zezlátnutí. Stačí mu minutka z každé strany.
Kompletace
Vezměte si adekvátně velkou misku a vyskládejte do ní upečenou zeleninu. Já mám ráda, když je každý druh zvlášť, pěkně vedle sebe, ale záleží samozřejmě na vás, jak to máte rádi. Doprostřed či vedle zeleniny dejte část fazolí a nahoru položte plátek sýra halloumi. Super je vše posypat ještě nasekanou petrželkou nebo třeba koriandrem.
TIP: Namísto fazolí se výborně hodí i cizrna, ale dát můžete i rýži či bulgur. Nebo třeba čočku. A klidně dejte více druhů najednou, např. fazole/cizrnu a k ní i rýži, třeba jasmínová nebo divoká bude super.
Co se zeleniny týče, volba zde je velice široká. Ideální je ale volit tak, by se stejnoměrně propékala. Když dáte třeba mrkev a slabé plátky lilku, lilek budete mít rozblemcnutý a mrkev tvrdou. Pokud ale takovouto skladbu chcete, krájejte adekvátně velké plátky, tz. větší kolečko lilku, menší hranolku mrkve. Zeleninu můžete použít jakoukoliv, super bude právě zmiňovaný lilek či cuketa, papriky, ředkvičky, bílá ředkev.

Mini pavlova s jahodami, bazalkovým cukrem a balzamikem
připravila Barbora Říhová

Korpus

  • 120 g bílků (cca 3 středně velké) pokojové teploty
  • 150 g krupicového nebo třtinového cukru
  • 2 lžičky vinného octa
  • 1 lžíce lyofilizovaných jahod rozmixovaných na prach

Krém

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 400 g creme fraiche
  • 1 lžíce lyofilizovaných jahod rozmixovaných na prach

Bazalkový cukr

  • 1 velká hrst bazalky
  • 3 – 4 lžíce krupicového či třtinového cukru
  • Balzamikový krém
  • Krémové balzamiko
  • Javorový sirup

Na ozdobu

  • Čerstvé jahody
  • Lyofilizované jahody rozmixované
  • Čerstvé bylinky
  • Jedlé květy


Bazalkový cukr

Lístky bazalky s cukrem podrťte v hmoždíři, můžete i mixnout, ale v hmoždíři to jde výborně a cukr bude mít pořád stejnou strukturu.
Balzamikový krém
Krémové balzamiko rozmíchejte s javorovým sirupem v poměru podle vaší chutě, já dávám na tři díly balzamika 1 díl javorového sirupu.
Korpus
Troubu si předehřejte na 200°C.
Bílky vyšlehejte do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehejte cukr. Šlehejte dokud se cukr nerozpustí a nevznikne vám pevný sníh. Do pevného sněhu zašlehejte ještě ocet a jemně vmíchemte prach z lyo jahod (můžete klidně rozmixovat jen na hrubo, ať tam jsou jahody trochu poznat, je to celkem jedno).
Na plech vyložený pečícím papírem naneste kolečka sněhu buď jen lžící nebo jako já, cukrářským sáčkem se zdobičkou. Kolečka si můžete na druhou stranu papíru i předkreslit.
Nyní teplotu v troubě snižte na 150°C a vložte plech se sněhovými kolečky. Pečte 1,5 h. Během pečení troubu neotvírejte!! Po upečení nechte vychladnout v troubě, nebo alespoň 15–20 min v troubě, než plech vyndáte.
Krém
Smetanu ušlehejte a postupně do ní vmíchejte creme fraiche a nakonec prach z lyofilizovaných jahod. Stejně jako u korpusu, nemusí být prach úplně na jemno, klidně nechte kousky jahod přiznané.
Kompletace
Na sněhové kolečko dejte libovolné množství krému, ozdobte jahodami, polijte lehce balzamikovým krémem, posypte bazalkovým cukrem a podle libosti dozdobte jedlými květy, bylinkami..
Před podáváním nechte cca 3–4 hodinky rozležet, pokud ale chcete korpus křupavý, podávejte hned po nazdobení.

Přejeme vám dobrou chuť!

Více inspirace najdete na stránce www.bzeneckyocet.cz

Reklama