Reklama

Milé dámy, nemusíte být přímo odbornice na výživu a určitě víte, že strava v letních měsících se od té zimní liší. Také na sobě můžete pozorovat změnu chutí.  Za ty může nejen fakt, že ovoce a zelenina jsou v letních měsících chutnější, ale také s sebou do těla přináší ochlazení, které je v teplých měsících velmi potřebné.

penam_fitden

Co vás skvěle ochladí a prospěje

  • mléčné výrobky jsou povahou ochlazující a doplní laktobacily
  • jakákoliv zelenina – pro letní dny plné tepla jsou vhodné velké zeleninové saláty, a to i jako hlavní jídlo, doplněné o bílkovinnou složku (nejlépe ryby, luštěniny a výrobky z nich, vajíčka, sýry a libová masa)
  • ovoce v těchto měsících přímo volá po konzumaci – je chutné, chladivé, plné vody, má spoustu vitaminů a antioxidantů
  • vsaďte na mátu – skvěle ochladí a osvěží – do džbánku dejte lístky máty, kousky citronu, na oslazení nejlépe stévii, vše zalijte vodou a podávejte
  • k létu patří melouny  – obsahují více než 90 procent vody, jsou proto ideální součástí letního „zavodňovacího“ jídelníčku

Užitečné info  – zmrzlina a ledové nápoje k létu patří, ale nejsou pro tělo nejvhodnější, neboť oslabují trávení a stahují tělo, takže s mírou…

Co pít v létě

  • nejlépe vodu, vodu a zase vodu - neperlivou a neslazenou, můžete ji dochutit nakrájenými citrusy, drobným ovocem, čerstvou meduňkou
  • studený bílý čaj – tento nápoj císařů má jemně nasládlé aroma, je skvělým antioxidantem, má antibakteriální a dokonce také hubnoucí účinky.

Co v létě omezit

  • černý čaj a káva – tanin a kofein obsažené v čajích a kávě jsou stimulanty, ale zároveň působí močopudně a způsobují opět rychlejší zahřívání. Takže byste se měli vyhýbat většímu množství těchto nápojů a nahradit je čaji bylinkovými a beztainovými.
  • alkohol – asi tušíte, že alkohol není nejlepším společníkem letních dnů, zejména pak ten tvrdý, pokud je ale nějaká příležitost k popíjení, vsaďte na vinný střik do půllitru s 1 dcl vína

Nezapomínejte svačit

Česnekový chléb s mozzarellou

Budeme potřebovat:

  • chlebZrnochléb z řady Fit den, značky Penam
  • 60 g másla
  • 1 svazek šalvěje
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce světlého vinného octa
  • 350 g mozzarelly

Postup:

Na pánvi rozehřejeme máslo i olej. Přihodíme šalvějové lístky, na tenké plátky nakrájený česnek, na nudličky nakrájenou citronovou kůru i vinný ocet a opékáme minutu až dvě. Zrnochléb opečeme nasucho v troubě nebo v topinkovači a poklademe kousky mozzarelly, nakrájené na plátky. Vše nakonec přelijeme česnekovo-šalvějovým máslem.

Tip: přidejte lístky čerstvé letní šalvěje

chleb1

SVAČTE A SOUTĚŽTE o wellness víkend v Léčebných Lázních Bohdaneč a oblečení od Litexu na www.zatocteskily.cz