Reklama

Nejrůznější běžné potraviny a pochutiny se dříve používaly i k upevnění zdraví nebo zvládnutí zdravotních obtíží. Podíváme se spolu, co asi tak naše babičky využívaly a jak... Podotýkám ovšem, že v případě zdravotních potíží vám od návštěvy lékaře nic z toho nepomůže!

Začneme už tradičně zahrádkou nebo aspoň truhlíkem za oknem - tedy zelenými natěmi a bylinkami. 
Skoro denně se používá petržel. Ta má močopudný účinek a pokud požvýkáme její kořen, zbavíme se zápachu z úst. Další je na řadě pažitka. Patří do rodiny Allium, kam patří i například česnek a v kuchyni slouží jako celoroční zdroj vitamínu C. Dalším zástupcem zeleného koření je dobromysl. Odvar z dobromysli se používal na čaj, který tiší bolesti hlavy a navozuje spánek, ale pozor! kromě spánku může navodit i divoké sny. Přidaná do jídla tahle bylinka podporuje trávení. Saturejka se přidává do luštěnin a podobných jídel, protože zmírňuje nadýmání, podobně jako anýz a fenykl. Naproti tomu kmín a bazalka mají účinek plynopudný. Když začalo  malé dítě (nebo i miminko) bolet bříško, uvařila mu maminka zpravidla směs ze stejných dílů anýzu, fenyklu a kmínu. Najdete-li v kuchyni mátu peprnou (používá se v Anglii do omáček a jinak je vynikající ke skopovému), vzpomeňte si, že pomocí mátového čaje lze  uklidňovat křeče ve svalech a spolu s heřmánkem v poměru 1:1 pomáhá tahle bylinka při zánětech dásní.

Z černého koření vyniká hřebíček - hřebíčkový olej se používal při bolestech zubů a jako okamžitá krátkodobá pomoc se používá dodnes - stačí jeden vzít do úst a cumlat.

A opustíme koření a přesouváme se dál. Tady je křen selský. Dřív se používal na dělání obkladů, ale to raději zkoušet nebudeme. Důležité však je, že v zimě má víc vitamínu C než citrony. Oblíbená byla cibule - dávala se dětem na chleba se sádlem, dávala se do vaření a dělal se z ní sirup proti kašli: nadrobno nakrájená cibule se dala do misky, pocukrovala a přikryla talířkem. Vyluhovaná šťáva se pak podávala po lžičkách. Česnek - ten se používal také co nejvíc, protože má celkově dezinfekční účinky a čistí krev.

No a naši velmi rychlou exkurzi zakončíme ovocem. Borůvky se používaly ke stavění průjmu, sušené ovoce zase naopak proti zácpě. Když bylo zapotřebí srazit teplotu malému dítěti, podávaly se maliny - ať už jako plody nebo jako čaj z listí maliníku. A úplně nejdůležitější bylo mít po ruce pár jablíček. Dodávala vitamíny, vlákninu a používala se dvojím způsobem: stavěla průjem a kromě toho vláknina v nich obsažená současně čistila střeva. A na závěr se ještě zmíním o oblíbené pověře, že jablíčka čistí zuby: není to pravda, i když by to bylo jistě příjemné. Moderní výzkumy prokázaly, že účinek jablek spočívá ve stahování dásní.

Je toho jistě mnohem víc, ale snažila jsem se vypsat ty rady, které jsem viděla aplikovat v praxi - včetně použití hřebíčku, které jsem si kdysi proti své vůli musela ověřit. A můžu říct, že to opravdu zabírá...