Vaření

Lečo – jídlo s vůní léta

lečo

Za starých, mých dětských, časů jsme na zahradě měli veliký foliovník. V něm maminka pěstovala rajčata a papriky. Z jedné letní úrody rajčat bylo tolik domácího kečupu, že nám vystačil na celou zimu. A že to byl kečup extra kvality, takový samozřejmě v obchodě nekoupíte.

A pořád zbývalo dost rajčat na celou rodinou oblíbené lečo. Stejně jako domácí kečup, který se nedal s kupovaným srovnávat, tak i lečo z domácí zeleniny mělo jinou chuť než z té, kterou dnes koupíte po celý rok v supermarketech.

Když si chci lečo uvařit dnes, použiji rajčata z vlastní zahrádky a papriky z trhu. Chutná jako lečo z mého dětství a miluje ho celá moje rodina.

Záměrně v receptu neuvádím přesný poměr surovin. Ten si každý přizpůsobí podle vlastní chuti a počtu strávníků. Někdo má rád lečo více rajčatové, někdo paprikové. Někdo tekutější, jiný tužší. Základ je však pořád stejný - cibule + rajčata + papriky.

Suroviny

  • rajčata
  • papriky
  • cibule
  • sůl a pepř
  • špetka sladké papriky
  • vejce
  • tuk na smažení
  • klobáska

Postup

V hluboké pánvi si rozpálíme tuk, na kterém osmahneme cibuli pokrájenou na půlkolečka. Chvíli restujeme a přidáme na kolečka nakrájenou klobásku. Může být klidně pikantnější, leču to jenom prospěje. Opět chvíli restujeme a přidáme papriku, pokrájenou na půlkolečka.
Promícháme, lehce stáhneme teplotu, přikryjeme poklicí a dusíme asi šest minut.
Rajčata nakrájíme na menší kousky, kdo chce a nemá rád slupky od rajčat v leču, může je i oloupat. Mně se osvědčilo nakrájet rajčata na čtvrtky, a když jsou v leču už udušená, tak se slupky ze zeleninové směsi „vystrkují“ samy a dají se snadno vytáhnout. Je to méně pracné než rajčata loupat.
Nakrájená rajčata přidáme do pánvičky a už nepřikrýváme pokličkou. Dusíme doměkka.

Někdo nemá rád lečo příliš vodnaté, tak nechá šťávu ze zeleniny téměř vydusit, a až potom přidá vajíčka. Ty vlijeme do zeleninového základu předem rozšlehané v misce.

Dochutíme solí a pepřem, také sladkou či pálivou paprikou. Pro zjemnění můžete do leča přidat několik lžic smetany.

Podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe chlebem.

Dobrou chuť přeje elly.

   
22.08.2011 - Zelenina - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [31] brnky [*]

    Lečo miluji, jen tam místo klobásky dávám kuřecí párky nebo javořický salám.

    superkarma: 0 21.03.2013, 03:29:41

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] saruz [*]

    lečo taky dělávám, akorát ta vajíčka umíchám zvlášť na pánvičce a pak až je přidám do leča

    superkarma: 0 16.11.2012, 09:35:03
  2. [29] magic11 [*]

    lečo milujeme, teď na něj ta nejlepší doba Sml67

    superkarma: 0 09.09.2012, 13:39:03
  3. [28] Saritka [*]

    Zeleninu na léčo mám zavařenou . V zimě je to skvělé.Sml59Sml59

    superkarma: 0 19.12.2011, 20:30:30
  4. [27] jithule [*]

    lečo miluju s chlebem hm dala bych si

    superkarma: 0 30.11.2011, 19:55:28
  5. [26] jija [*]

    lečo miluju a můžu ho teplé (s bramborem či chlebem) i studené (s chlebem i bez), mňam...

    superkarma: 0 26.11.2011, 12:45:30
  6. avatar
    [25] Milala [*]

    Taky jsem tento týden po dlouhé době dělala lečo.Ale já šťávu vydusím nebo sleju.A uzeninu přidávám až nakonec  před vajíčkem ,opraženou zvlášť,dodává to leču jinou chuť.

    superkarma: 0 16.09.2011, 13:21:13
  7. [24] Milanka [*]

    Lečo miluji, tak si ho občas udělám. Můžu mít jak kobásu, tak levnější salám. Vajíčka dávám, ale dám je na papriku, až potom rajčata, která pouští vodu. Vypnu to dřív než se z rajčat udělá blemt, ja se níže píše.  Koření paprika, sůl, kmín mletý, majoránka.Jo a pod uzeninu dám zpěnit nakrájenou cibuli. Kmín múže být a nemusí.Mám ráda k leču brambory. Studené lečo mohu jíst samotné. Muž ho taky miluje, ale nesmí ho k vůli lékům. Stejně nikdy neodolá a vezme si.

    superkarma: 0 23.08.2011, 18:57:00
  8. avatar
    [23] delfi.na [*]

    Suzanne — #22 mno jo .. to je prostě dobrota Sml16 .. už se těším na další grilovačku

    superkarma: 0 23.08.2011, 08:52:45
  9. avatar
    [22] Suzanne [*]

    delfi.na — #14 Jo! To děláme taky, nejlepší je smíchat víc druhů sýra a narvat to do papriky. Božské! Se slaninou, se šunkou, nebo jenom sýry...božské!

    1. na komentář reaguje delfi.na — #23
    superkarma: 0 22.08.2011, 22:30:00
  10. avatar
    [21] Suzanne [*]

    wich — #12 Můj ty světe, to musí být dobrota! Už se těším, až koupíme gril. Nutně potřebuju gril!

    superkarma: 0 22.08.2011, 22:28:11
  11. avatar
    [20] Žábina [*]

    Sml67zrovna dnes jsem měla lečo k obědu a zbytek i k večeři

    superkarma: 0 22.08.2011, 19:45:49
  12. avatar
    [19] denkas [*]

    carmi — #17 To dělám taky.Vepřový ,nebo kuřecí maso ,na to papriky ,rajčata,cibule ,. a tam vajíčka nedávám. Do leča máme radší buřta než klobásu.Sml80

    superkarma: 0 22.08.2011, 17:57:44
  13. avatar
    [18] wich [*]

    delfi.na — #14 Já jsem zase neznala papriku plněnou nivou Sml30 Díky za tip, jestli tu seženu nivu, při příští grilovačce to vyzkouším Sml33 Taky grilujeme různé druhy sýrů v alobalu. Pomažeme olivovým olejem, pokořeníme, zabalíme a na grilu je to raz dva. A nejlepší, když se nechá den odležet.

    superkarma: 0 22.08.2011, 17:17:59
  14. avatar
    [17] carmi [*]

    Miluju lečo! Sama ho ale radši vařím bez vajíčka. Jako příloha mi kromě chleba k němu chutnají i těstoviny. A můžu ho klidně i bez uzeniny. A když mám chuť na maso, tak do něj vrazím i na nudličky nakrájené maso (samozřejmě nejdřív orestuji, na něj pak papriky a rajčata). Mňam!

    1. na komentář reaguje denkas — #19
    superkarma: 0 22.08.2011, 14:27:34
  15. avatar
    [16] Hanula [*]

    Sml16Budu ho mít v pátek u tety, tak už se těším - bylo to moje oblíbené letní jídlo, ale nějak jsem na ně pozapomněla.

    superkarma: 0 22.08.2011, 14:18:45
  16. avatar
    [15] jednapani [*]

    U nás doma se lečo dělávalo úplně jinak. Na zpěněné cibuli se opekly nakrájené buřtíky a papriky, mohla být mezi nimi klidně i nějaká ta pálivka. Pak se to zalilo rajčatovou šťávou a když papriky změkly, zahustilo se to smetanou s trochou mouky. S čerstvým chlebem to bylo stráááášně dobré, já i děti jsme to milovaly. Bohužel děti se už dávno odstěhovaly a manžel má rád to klasické s vajíčkem, které já nesnáším. Tak ho občas uvařím jen pro něj a dám si salát.

    superkarma: 1 22.08.2011, 14:15:45
  17. avatar
    [14] delfi.na [*]

    wich — #12 tak to neznám ... zatím jsem grilovala papriku plněnou nivou a anglickou slaninou ... zrovínka v sobotu se po nich zaprášilo ... masa si  nikdo ani nevšiml, ale papriky zmizely během chvilky Sml30

    1. na komentář reaguje wich — #18
    2. na komentář reaguje Suzanne — #22
    superkarma: 0 22.08.2011, 14:10:11
  18. avatar
    [13] wich [*]

    Pokud nemáš možnost grilovat, tak je fajn i trouba. I když v tomu horku teď Sml30Sml57

    superkarma: 0 22.08.2011, 13:32:49
  19. avatar
    [12] wich [*]

    delfi.na — #11 My rajčata dáváme na gril - rozkrojíme rajče, dáme plátek mozzarely nebo hermelínu, koření, zabalíme do alobalu a je to Sml67Sml20

    1. na komentář reaguje delfi.na — #14
    2. na komentář reaguje Suzanne — #21
    superkarma: 0 22.08.2011, 13:31:06
  20. avatar
    [11] delfi.na [*]

    dnes to mám v plánu uvařit ... mám hafo rajčat i paprik, tak co s tím, že? Sml54

    1. na komentář reaguje wich — #12
    superkarma: 0 22.08.2011, 12:53:06
  21. avatar
    [10] wich [*]

    Suzanne — #5 Sml22 Spousta lidí to tak dělá. Mě babička naučila tenhle způsob - přidávat vajíčka do leča až na talíř, taky je to dobrý. V leču mám ráda vajíčka sušší. I když jako vaječinu/míchaná vajíčka prozměnu docela vláčná Sml30

    superkarma: 0 22.08.2011, 12:23:29
  22. avatar
    [9] wich [*]

    kukurukuku — #4 Já vím, je hrozně horko Sml79

    superkarma: 1 22.08.2011, 12:20:33
  23. avatar
    [8] hyenka [*]

    Lečo můžu, vajíčka do něj taky dávám. Spíš mi v něm nesedí ta uzenina, ale dávám ji tam, protože tak to chutná zbytku rodiny- a moje buřtíky zdlábnou psi, a jak rádi!

    superkarma: 0 22.08.2011, 11:27:49
  24. avatar
    [7] hubajda [*]

    Tež dávám obyčejný salám a je to aj tak dobré lečo miluji ,dovedu ho jíst stále .Sml67

    superkarma: 0 22.08.2011, 11:08:26
  25. avatar
    [6] phoebe24 [*]

    No, moc mi to nechutná, ale zítra uvařím zase. Manžel s dcerou se po něm můžou umlátit. Aby bylo alespoň trochu poživatelné i pro mě, tak přidávám prolisovaný česnek. Ten u nás můžou všichni. Jo, a četla jsem, že do tohoto původem  maďarského jídla by žádný maďar vejce nedal.Sml80

    superkarma: 0 22.08.2011, 11:07:48
  26. avatar
    [5] Suzanne [*]

    LečoSml29Sml29 Jen do něj nedávám klobásu, ale gothaj či jiný levný salám, protože mi to tak chutná úplně nejvícSml36

    wich — #2 joooo, je to rozblemtané, ale já to milujuSml30

    1. na komentář reaguje wich — #10
    superkarma: 0 22.08.2011, 10:34:35
  27. [4] kukurukuku [*]

    wich — #2 A nejsi náhodou rozblemtaná ty ?Sml22 Co příspěvek to blemt.Sml31

    1. na komentář reaguje wich — #9
    superkarma: 1 22.08.2011, 09:51:52
  28. avatar
    [3] *modrá [*]

    miluju lečo

    superkarma: 0 22.08.2011, 08:35:25
  29. avatar
    [2] wich [*]

    Hned po studeném těstovinovém salátu se zeleninou je to moje top letní jídlo Sml67 Cibuli nikdy nedávám, vajíčka dávám až jako poslední a umíchávám je na jiné pánvičce. Spousta lidí, co znám, přidává vajíčka přímo do dusící se zeleniny, ale to mi přijde takové rozblemtané.

    1. na komentář reaguje kukurukuku — #4
    2. na komentář reaguje Suzanne — #5
    superkarma: 0 22.08.2011, 08:16:32
  30. avatar
    [1] denkas [*]

    už mám na něj chuť!

    superkarma: 0 22.08.2011, 00:23:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme