Vztahy

Láska u nás prochází žaludkem!

Vaření a jídlo je jedním ze smyslů života našeho šéfredaktora Radka Kříže. Popisuje, jaký je jeho vztah k jídlu, receptům a ženám. A taky že se chystá připravit Foie Gras. Dnes se v tomhle článku rozhodně nehubne!

var

Je mi 39 let, vážím 92 kg a týdně naběhám kolem 40 km. Když mne vidí má maminka, obrazně řečeno spráskne ruce a říká „Podívej se na sebe, jak vypadáš, seš tlustej!“ a mračí se u toho na mne.

Já si chytnu do ruky břišní špek, lehce ho zmáčknu, prohnu se v pase do záklonu, poplácám břich a s úsměvem na rtech odpovídám: „Víš, co mne to stálo peněz?“

A mám pravdu. Pohyb mi neschází, loni jsem uběhl maraton a jsem v přípravě na další. Já prostě rád jím.

Nepotřebuji velké dávky. Guláš s osmi mne nechává chladným. V restauraci nedojídám, klidně nechám, a když mi jídlo nechutná, bez problému ho vrátím jako nežratelné. Hospody, kde vaří neumětelové, nenavštěvuji nikdy dvakrát, ale když sednu se svým nejlepším kamarádem Michalem do hospody, první otázka bývá: „Tak co jsi dneska vařil?“

A první půlhodinka patří kulinářské oblasti našich životů. Co jsme uvařili, kde je k dostání jaké maso a tipy na chuťovky.

Zrovna v pondělí jsme probírali pečenou červenou řepu – tu jsem dělal minulý týden a sliny se mi sbíhají v puse ještě teď, když na tu lahůdku pomyslím. Doporučuji jako přílohu místo brambor k pečenému masu. A pak jsme probírali kachní játra foie gras. Na tuto kulinářskou specialitu se vyloženě těším. Kamarád kuchař z hotelu Movenpick z nich dělal minulý týden terinu na oslavách šedesátin jeho otce a jeho popis vůní a chutí mne dostal. Prý je mají v makru.

A teď se dostávám oslím můstkem k tomu, proč je článek o obžerství v rubrice vztahy. Mám pocit, že od té doby, co jsem domácí každodenní vaření vzal na sebe, mne moje žena má tak nějak radši.

Sice ji zlobí, když vyprávím, že vařit jsem začal kvůli tomu,že jsem byl podvyživený, a vyloženě nesnáší, když popisuji, jak vařila omáčky. Proto to nevykecám dnes ani vám. Ale jestli existuje bůh vaření, tak ví, o čem mluvím. Ale kolikrát prosí, abych udělal ten špenát, tamten salát, tuhle omáčku a tamty krevety.

U nás prostě láska prochází žaludkem.

Když na zahřátý talíř nandám domácí bramborové knedlíky s libovým vepřovým pečeným na česneku se špenátem na smetaně zahuštěným parmazánem, její oči mne láskyplně zahrnují vášní. A když jako předkrm udělám mozarrelu obalenou v pršutu a osmaženou v balzamikovém octě, vím, že by pro mne položila život. Život asi ne, to přeháním, ale s velkou pravděpodobností, hraničící s jistotou, nebude problém její pevnost ten večer dobýt.

Ale abych se vrátil k tématu obžerství, na které si budeme dnes povídat celý den, nejčastější hláškou, když přijde do mé kuchyně, je „Kdo tohle všechno sní? Si se zbláznil, ne?“ Má odpověď je: „Ty, lásko, a ty tři naše kobylky.“

A jak je to u vás? Těším se spolu s ostaními čtenářkami na vaše dnešní příspěvky v redakčním e-mailu!

redakce@zena-in.cz

   
26.01.2011 - Láska a vztahy - autor: Radek Kříž

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [52] hubajda [*]

    Varim rada a hodne pripravuji ruzne jidla a specialitky nejen pro manzela ale take kdyz dojdou k nam znami tak s chuti vse zblajznou ,myslim si ze je na tom trocha pravdy ze laska prochazi zaludkem Sml67

    superkarma: 0 07.02.2011, 09:53:59
  2. avatar
    [51] monkee [*]

    Radek Kříž — #26 Přečetla, upekla, sfutrovala Sml24

    Chváááálííím, zařazuji do jídelníčku.Sml79 Sml22Sml67

    superkarma: 0 31.01.2011, 14:32:35
  3. [50] nezmar [*]

    Vařím ráda a manžel zase rád jí. Je radost mít pro koho vařit i péct. Hlavně když mu chutná.Sml16

    superkarma: 0 30.01.2011, 23:47:41
  4. [49] Karotka [*]

    A kde láska končí, když projde žaludkem?

    superkarma: 0 29.01.2011, 13:19:35
  5. avatar
    [48] elle.scorpio [*]

    Asi bych si mela vycistit bryle, projizdim clanky, najednou zbystrim "Laska prochazi zaludem" a rikam si co to ten Jakub zas pise za uchylarnu:D

    superkarma: 0 27.01.2011, 16:03:21
  6. avatar
    [47] babicka11 [*]

    Láska prochází žaludkem - hezky řečeno, hlavně asi u nás...toho mýho zajímá nejvíc co bude k obědu, co bude k večeři a proč neuděláš tohle nebo tamto .... je to jednostranné - vařím pouze já, muž konzumuje, k vaření není, pořady o vaření nesnáší...jen si rád plní měch, vymýšlí co by si dal.... když už mu dojde inspirace, vezme kuchařku a hledá, co by, jak by ...tak mu dělám "pomyšlení" a jsem ráda, když mu chutná Sml22, vaření mi nikdy nevadilo, naopak, tak má vlastně veliké štěstí, že mě má Sml35Sml46a já jeho, když vidím, jak si chrochtá...

    superkarma: 1 27.01.2011, 12:18:15
  7. avatar
    [46] Juana [*]

    Nechci do toho moc kecat, ale půlkilová řepa opravdu není velikosti golfového míčku.

    superkarma: 0 26.01.2011, 23:34:53
  8. [45] Kubatek [*]

    Pečenou řepu neznám,ale už honem hledám recept,poradí mi někdo vlastní?

    superkarma: 0 26.01.2011, 20:54:28
  9. [44] Nikitka1910 [*]

    To je fakt Sml16

    superkarma: 0 26.01.2011, 18:07:01
  10. avatar
    [43] raduga [*]

    Nejlepsi je ten pocit kdyz mi manzel muj vytvor pochvali, ze mu chutnalo Sml59

    superkarma: 0 26.01.2011, 14:11:02
  11. [42] lola007 [*]

    Musím se přiznat, že hrozně nerada vařím Sml15 ale na výborném  jídle si vždy ráda pochutám kdykoli během dne třeba i v 10 h večer. Zato velmi ráda peču moučníky a koláče. Sml30Sml30

    superkarma: 0 26.01.2011, 13:27:58
  12. [41] Anai [*]

    Taky hrozně ráda vařím, v poslední době se specializuju na dietní pokrmy a výhradně tu přímořskou kuchyni, kvůli linii a zdraví, to jsem tady někde psala, ale třeba svíčkovou, jsem přesvědčena, umím tu nej nej nej - akorát jí dělám fakt málokdy, doslova "jednou v roce na vánoce", stejně tak jako pečenou kachnu a podobné tučné dobroty.

    superkarma: 0 26.01.2011, 12:51:53
  13. avatar
    [40] Radek Kříž [*]

    Brett — #39 Díky za chválu... to jsem rád :) že ti chutná...

    superkarma: 0 26.01.2011, 12:26:06
  14. avatar
    [39] Brett [*]

    Muzu jen potvrdit, ze Radkovy vytvory jsou opravdu vynikajici a vzdy kdyz mam moznost ochutnat tak je to pro mne takovy maly svatek. Stejne jako muj vnuk, kdyz pred mnoha lety prohlasil ze u dedecka nikdy nejedl nic spatneho, musim i ja prohlasit ze v Radkove kuchyni jsem nikdy nejedla nic, co by mi nechutnalo. Pokazde je to neco noveho a vzdy velmi chutneho.  Sml16 

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #40
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:12:39
  15. avatar
    [38] bonda [*]

    Jéžiš mně tečou sliny jen co to čtu! Červená řepa - mňam!

    superkarma: 0 26.01.2011, 11:34:38
  16. avatar
    [37] DanaD [*]

    ja mam zase rada uvarit repu, po vychladnuti oloupat, nastrouhat nahrubo a smichat se zakysanou smetanou a osolit... je to dobre jen tak nebok tomu ogrilovat platek masa

    superkarma: 0 26.01.2011, 11:21:59
  17. avatar
    [36] *modrá [*]

    Radek Kříž — #26 ta řepa zní teda báááječně ! Díky

    superkarma: 0 26.01.2011, 11:15:30
  18. avatar
    [35] enka1 [*]

    Radek Kříž — #32 Radek Kříž — #30 Uvidíme,snad nebudu pak tuhá jáSml3Sml54

    superkarma: 0 26.01.2011, 10:57:55
  19. avatar
    [34] kareta [*]

    Radek Kříž — #26 mňáááám!!!! To udělám! V neděli jsme dělali řepovou polívku ...tohle sní taky dobře! Řepu miluju, i ten salát!!! Nechápu, jak to může někomu nechutnat!Sml80

    Janka.017 — #19 užu je božíSml52Sml67

    superkarma: 0 26.01.2011, 10:56:45
  20. avatar
    [33] ifulinkaa [*]

    Radek Kříž — #31  jak řepu nemusím,tak asi okoštuji... safra já stárnu,už taky sleduji pořady a chaty s jídlem:-D

    superkarma: 0 26.01.2011, 10:52:07
  21. avatar
    [32] Radek Kříž [*]

    enka1 — #29 když ochutnáš tohle - tak to pozřeš. Tos e nedá srovnávat... je to lahoda...

    1. na komentář reaguje enka1 — #35
    superkarma: 0 26.01.2011, 10:33:10
  22. avatar
    [31] Radek Kříž [*]

    ifulinkaa — #28 Je to rychlý.. příprava do deseti minut... a pak už jse jen čeká, než se ty chutě spojí...

    1. na komentář reaguje ifulinkaa — #33
    superkarma: 0 26.01.2011, 10:23:23

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Radek Kříž [*]

    enka1 — #29 syrová řepa se nedá jíst - je příliš tuhá :)

    1. na komentář reaguje enka1 — #35
    superkarma: 0 26.01.2011, 10:22:36
  2. avatar
    [29] enka1 [*]

    Radek Kříž — #26 No známá dělala z podobných ingrediencí nějaký salát, jen nevím jestli ze syrové nebo uvařené řepy.To bych ale musela dělat Enákovi, páč já řepu nepozřu - to ty školní jídelny

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #30
    2. na komentář reaguje Radek Kříž — #32
    superkarma: 0 26.01.2011, 10:22:03
  3. avatar
    [28] ifulinkaa [*]

    ifulinkaa — #27 Aha,neměla jsem to refresh. dík tedy

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #31
    superkarma: 0 26.01.2011, 10:15:10
  4. avatar
    [27] ifulinkaa [*]

    RADKU, já bych chtěla recept na tu řepu,sím,sím, smutně koukám!

    1. na komentář reaguje ifulinkaa — #28
    superkarma: 0 26.01.2011, 10:14:26
  5. avatar
    [26] Radek Kříž [*]

    *modrá — #23 recept je jednoduchý:

    Vemte si asi metra lobalu a přehněte na půlku. Omyté, neloupané malé řepy cca 0,5kg - asi velikost golfového míčku, nebo větší rozkrojené na něj dejte. osolte, lehce opepřete, zasypte majoránkou - hodně - čerstvá lepší.

    Tak deset stroužků česneku neloupejte, jen lehce rozmáčkněte nožem a přidejte na ty řepy. Za lobalu kolem těch řep udělejte lodičku. přidejte 3 velké lžíce olivového oleje a tak 5 velkých lžic balsamikového octa.

    zabalte ty řepy do toho alobalu tak, aby nemohlo nic z toho utíkat.

    To se dá do vyhřáté trouby na 200 stupňů na hodinu a půl.

    Podává se teplé hned po vytáhnutí ven. je to dobrota...

    1. na komentář reaguje enka1 — #29
    2. na komentář reaguje kareta — #34
    3. na komentář reaguje *modrá — #36
    4. na komentář reaguje monkee — #51
    superkarma: 0 26.01.2011, 10:05:38
  6. avatar
    [25] mio [*]

    Klára Křížová — #16 já myslela, že konec věty bude znít, že místo filmů TV musíte celá rodina sledovat, jak Radek vaříSml54

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:43:56
  7. avatar
    [24] *modrá [*]

    Já vždycky říkám že kdo nemá rád dobré jídlo, nemá asi ani rád život a lidi vůbec. Sml24

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:40:38
  8. avatar
    [23] *modrá [*]

    U nás milujeme jídlo oba a oba rádi vaříme,

    prosímtě jak se dělá ta pečená červená řepa ???

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #26
    superkarma: 0 26.01.2011, 09:39:55
  9. avatar
    [22] Věrulinka [*]

    Od jakživa se říká:chlap v kuchyni, hotový zlato Sml67Sml30

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:35:37
  10. avatar
    [21] Kaylie [*]

    OlgaMarie — #17  Souhlasím, mne to baví taky...ale většinou dostanu hlad a vykašlu se na to, že jsem přibrala...ach jo, ještěže mám bláznivého psa, ta mne bude doufám na jaře pořádně honit po luzích a hájích.Sml30

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:27:42
  11. [20] CityCat [*]

    To je teda počteníčko! :-) Nepochybuju, že tahle láska sice prochází žaludkem, ale ten pocit dělit se o umělecké dílko a tím skutečná kuchyně opravdu je, svou pomíjivostí tvoří něco nepomíjivého. V tom je kouzlo lásky, co prochází žaludkem. 

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:02:54
  12. [19] Janka.017 [*]

    Mám kamaráda a ten když si hladí bříško (a že ho má pěkné kulaťoučké) tak mu říká "užu" a tak jsem se ho optala co to má znemenat, povídá to je Ukazatel Životní Úrovně Sml30

    Jak říká paní Růžičková v slunce seno.... a že je tlustej.....hlavně že je hodnej Sml79

    1. na komentář reaguje kareta — #34
    superkarma: 2 26.01.2011, 08:59:52
  13. avatar
    [18] RenataP [*]

    Klára Křížová — #16 necítím s Vámi. Mě pořady o vaření baví, představuju si ty chutě (a snažím se krotit), pořád lepší než ty filmy... případně normal krimi zprávy, krimi zprávy, krimi plus zprávy, mrtvoly, rozsekaný lidi, mozky na silnici a přiblbý seriály...Sml43

    jenže tohle se mnou doma nikdo nesdíllí, tak se televizi spíš vyhýbám, případně trpím s dětma pohádky... a pak jdu uvařit ovesnou kaši s grankem Sml54Sml52

    superkarma: 0 26.01.2011, 08:58:09
  14. avatar
    [17] OlgaMarie [*]

    Klára Křížová — #16 Cítím s vámi. Pořady o vaření nesnáším. Zpravidla dostanu hlad nebo mám táhlo něco zkusit. Pamatuji si zmrzlinu z mraženého ovoce, což je taková kalorická bomba, že mé celotýdenní snažení o umírněnost v jídle, přijde rázem v niveč.

    1. na komentář reaguje Kaylie — #21
    superkarma: 0 26.01.2011, 08:51:57
  15. [16] Klára Křížová [*]

    Ano, vaří fakt dobře, musím ho pochválit, skoro stejně, jako můj tatínek Sml67. Jen mě někdy štve, že namísto filmů v televizi sledujeme kanály, kde se vaří Sml30

    1. na komentář reaguje OlgaMarie — #17
    2. na komentář reaguje RenataP — #18
    3. na komentář reaguje mio — #25
    superkarma: 0 26.01.2011, 08:43:09
  16. [15] helešicová [*]

    Radku, musíte být úžasný kuchař.Jsem taky kuchařka a vařím doma celej týden. O víkendu vaří můj manžel a to se těším ,co za překvapení nám uvaří.Není kuchař, ale vaří moc dobře.

    superkarma: 0 26.01.2011, 08:39:05
  17. avatar
    [14] kareta [*]

    RenataP — #13 to sedíSml32

    superkarma: 0 26.01.2011, 08:25:07
  18. avatar
    [13] RenataP [*]

    jo a taky se říká, jaký má kdo vztah k jídlu a vaření, takový má i k milování Sml57Sml76

    1. na komentář reaguje kareta — #14
    superkarma: 0 26.01.2011, 08:17:42
  19. avatar
    [12] selinka [*]

    Radek Kříž — #2 mio — #3 taky se přidávám, rizoto miluju, ale takové, jaké děláte u vás, jsem určitě nikdy neměla .. aspoň tenhle receptík bys sem mohl dát, prosím prosím Sml22

    superkarma: 0 26.01.2011, 08:09:29
  20. avatar
    [11] daddyska [*]

    Radku z toho, o čem píšeš, bych si já nedala ani jedno Sml30 Ale jinak chválím, že jsi manželku zbavil povinnosti každodenního vaření Sml16 Můj přítel mi sice nevaří každý den, ale je to perfektní, když se o jídlo nemusím starat já. Takže palec nahoru Sml67 Sml67 Sml67

    superkarma: 0 26.01.2011, 08:08:45
  21. avatar
    [10] kareta [*]

    Kdo neumí jíst neumí žítSml67

    superkarma: 0 26.01.2011, 07:49:11
  22. avatar
    [9] DanaD [*]

    OlgaMarie — #8 ano, co projde krkem je dneska jedinna jistota, to ti uz nikdo nevezmeSml30 a ja porad tvrdim ze cerstvy chleba s pecenym buckem jsou dobre investovane penizeSml30

    superkarma: 0 26.01.2011, 07:36:23
  23. avatar
    [8] OlgaMarie [*]

    Sml30Hlášku o břišních špecích a kolik mě to stálo budu používat!Vlastně je vidět, že se mám hódně dobře, když si to mohu dovolit.Sml30

    1. na komentář reaguje DanaD — #9
    superkarma: 0 26.01.2011, 07:33:25
  24. avatar
    [7] maje [*]

    Radku, tak ten článek je úžasný a to, co popisuješ, je trochu na vraždu - snídám suchou housku. Sml54Sml24

    superkarma: 0 26.01.2011, 07:02:18
  25. avatar
    [6] RenataP [*]

    OBŽERSTVÍ typu, navaříme kotel těstovin bez chuti, omáčky z mouky a žerte a žerte, ať se to sežere a nevyhazuje... Nebo se nakoupí příšerná nesourodá směs rychle se kazících potravin a pak to rodina musí do sebe hrnout, aby se to nezkazilo...Sml68

    Nebo věčný přidávání si na návštěvách, jezte, ať to nezbyde.... co já s tím pak? Tak jezte, jste hubený!!!Sml57

    a pak samozřejmě takový to přežírání z nějakého nedostatku psychického rázu, třeba jako když po postelové akci jdete vyplenit ledničku a v hlavě přitom vygumováno a smutno...

    ale to nevím, jestli bych měla to srdce, těmhle vnitřně smutným lidem říct, že je to hřích....asi ne  Sml80

    superkarma: 0 26.01.2011, 06:58:43
  26. avatar
    [5] RenataP [*]

    Radku, jste úžasný... tohle NENÍ obžerství... tohle je gurmetství, vychutnávání si jídla i života, tohle je paráda a takhle to miluju...

    Co nesnáším je OBŽERSTVÍ

    superkarma: 0 26.01.2011, 06:56:33
  27. avatar
    [4] Eva_CZ [*]

    Prima svezi clanek a ja verim, ze jsi nejen gurman, ale i dobrej kuchar. U nas varim vetsinou ja, VON vic pracuje, ale kdyz uvari VON, nejen, ze me klido zastoupi, ale vari bajecne. Naucil me jist halusky, ktere jsem driv neznala!, gulasovou polevku dela senzacni a vubec. Jsem na 900 kcal diete, takze dost komentaru. Sml31Sml30

    superkarma: 0 26.01.2011, 03:45:58
  28. avatar
    [3] mio [*]

    Radek Kříž — #2 tak vař a od sporáku své cenné poznatky diktuj jinýmSml54

    1. na komentář reaguje selinka — #12
    superkarma: 0 26.01.2011, 00:17:12
  29. avatar
    [2] Radek Kříž [*]

    mio — #1 Dnes už raději vařím než píšu :)

    1. na komentář reaguje mio — #3
    2. na komentář reaguje selinka — #12
    superkarma: 0 26.01.2011, 00:12:54
  30. avatar
    [1] mio [*]

    Radku - úžasné - článek i to tvoje vařeníSml54Sml67 - proč si zde nevezmeš na svá bedra nějakou gastronomickou rubriku - vypadá, že tě to skutečně baví!Sml67

    A co se týče provázání jídla vs. vztahy- s tím plně souhlasím - u nás, když Miák uvaří (a že je to naštěstí často), bych ho s radostí taky láskou sežralaSml57

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #2
    superkarma: 0 26.01.2011, 00:04:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme