Vaření

Lasagne - snadné a chutné jídlo

lasagne

Italská klasika, která zdomácněla i v českých domácnostech. Plátky těstovin můžete mít po ruce ve spíži a vytáhnout je kdykoliv vás přepadne chuť na poctivé jídlo z temperamentní Itálie. Není to nic složitého, ani časově náročného. Jako většina italských jídel, i v případě lasagní platí, že méně je někdy více.

Různých způsobů jak připravit lasagne je více než dost. Liší se masem, které použijete, jeho přípravou, omáčkou a také zpracováním plátků těstovin. Někdo je totiž před přípravou zaleje vřelou vodou, nechá v ní pár minut a potom zchladí vodou studenou. Já mám vyzkoušenou přípravu lasagní ze suchých plátků, které předem nenamáčím.

Na ragú používám směs vepřového a hovězího masa, zkusila jsem ale také mleté krůtí maso a lasagne byly výborné. Když mám čas a chuť, připravím i domácí těstoviny. Jinak mám vyzkoušenou značku Barilla a Lidl lasagne Combino a Italiamo. Všechny tři druhy jsou perfektní.

Z italských dnů v Lidlu mám do zásoby nakoupenou také neochucenou rajčatovou omáčku, kterou používám nejraději. Mnohem raději než různé protlaky.

Suroviny

  • 1 balení lasagní (cca 400 g)

MASOVÉ RAGÚ

  • 500 g mletého masa (ideální je směs vepřového a hovězího)
  • 500 g rajčatového protlaku (používám najemno drcenou rajčatovou omáčku)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • oregano

BEŠAMEL

  • 600 ml polotučného mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • 100 g strouhaného sýra (parmezán, gouda, ementál)

Postup

Hranatou zapékací mísu si vymažte lehce máslem. Ideální rozměr je takový, aby se vám do ní vešly krásně plátky lasagní a vy jste je zbytečně nemuseli lámat na menší kousky. Já jsem použila rozměr 35 * 25 cm.

Připravte si jednotlivé části lasagní - masové ragú, bešamel a nastrouhaný sýr.

Masové ragú

Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na trošce olivového oleje. Až začne zlátnout, přidejte mleté maso. Promíchejte, osolte a ochuťte pepřem. Přidejte prolisovaný česnek.

Maso zalijte rajčatovou omáčkou. Opět promíchejte a nechejte spolu dusit asi pět minut. Ochutnejte a dolaďte podle vlastní chuti. Můžete přidat oregano, ale také tymián, ještě trochu pepře, dosolit. Kdo nemá rád nakyslou chuť rajčatové omáčky, může omáčku i lehce dosladit. V některých receptech se do ragú přidává i najemno nastrouhaná mrkev.

Masové ragú duste pod pokličkou, asi 15 minut. Záleží i na masu, které máte. Mělo by být měkké.

Bešamel

V hrnci si rozpusťte máslo. Vsypejte hladkou mouku a umíchejte hladkou jíšku. Zalijte mlékem a rozmíchejte. Ideální je použít metličku, kterou spolehlivě rozšleháte i případné hrudky. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vařte přibližně 20 minut a často míchejte.

Sýr

Nastrouhejte si sýr, kterým v závěru posypete povrch lasagní. Používám nejčastěji goudu. Parmezán mi pro tyto účely moc nechutná, i když vím, že tam prostě patří :-)

Přišel čas všechny části zkombinovat dohromady.

Na dno pekáčku dávám velice tenkou vrstvu bešamelu. Na něj naskládám plátky těstovin. Na těstoviny masové ragú. Opět těstoviny. Vrstvu bešamelu, opět těstoviny, ragú, těstoviny...

Skončit by se mělo vrstvou bešamelu. Na něj se nasype ještě sýr, ten ale sypu až pět minut před koncem pečení.

Pečte asi 45 minut, na 180 °C. Po vytažení z trouby nechejte asi deset minut odpočinout. Lasagne se budou mnohem lépe krájet.

Podávejte samotné nebo s lehkým zeleninovým salátem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
09.02.2016 - Těstoviny a rýže - autor: elly

Komentáře:

  1. [21] Darmovzalova [*]

    ještě jsem je nedělala ,ale mohla bych je zkusit.

    superkarma: 0 12.02.2016, 10:51:58
  2. avatar
    [20] kosík [*]

    Lasagne mám ráda i nasladko s tvarohem a ovocem Sml67

    superkarma: 0 09.02.2016, 20:07:09
  3. [19] iřka [*]

    To mi zrovna nějak nechutná.

    superkarma: 0 09.02.2016, 19:28:41
  4. avatar
    [18] Babca.p [*]

    Lasagne milujiSml16

    superkarma: 0 09.02.2016, 19:12:42
  5. avatar
    [17] SNÍŽEK [*]

    taky je nedělám Sml23

    superkarma: 0 09.02.2016, 16:27:19
  6. avatar
    [16] Suzanne [*]

    Ještě jsem to nedělala. Ale mohla bych. ...někdy Sml30 Každopádně je mám moc ráda Sml22

    superkarma: 0 09.02.2016, 15:11:57
  7. avatar
    [15] hyenka [*]

    Holky, to jste mně zahambily! Vařím každý den, těstoviny miluju, ale do lasagní jsem se- nevím proč- doposud nepustila, ačkoliv dělám v kuchyni pořád nějaké eyperimenty! No, tak musím vyzkoušet, jen mám asi podvědomý strach, že mi budou tak moc chutnat, až nakynu do obludných rozměrůSml30

    superkarma: 0 09.02.2016, 12:57:00
  8. [14] Wercik.W [*]

    Lasagne jsem jednou už dělala a musim se pochválit Sml67

    superkarma: 0 09.02.2016, 12:40:56
  9. [13] violinist [*]

    Jojo, lasagne můžu v neomezeném množství. A nejlepší jsou druhý den, kdy se těsto nasákne tou šťávou z masa a chutě se pěkně rozleží... Sml20 Hlavně to chce dobrý sýr, pěkně tučný, jinak je z něj igelit bez chuti. Těsto si dělám sama čerstvé, a co nespotřebuju hned, to si zamrazím a pak jen vyndám potřebné množství plátků.

    superkarma: 0 09.02.2016, 11:27:32
  10. [12] Ferdicek [*]

    Mé oblíbené jídlo.

    superkarma: 0 09.02.2016, 11:24:20
  11. avatar
    [11] ladouch [*]

    Boros — #9Já je taky nemusím, ochutnala jsem, ale už bych si je nedala.Sml23

    superkarma: 0 09.02.2016, 11:04:43
  12. avatar
    [10] gerda [*]

    Rikina — #6nevíš, co je dobrýSml58

    superkarma: 0 09.02.2016, 11:02:56
  13. [9] Boros [*]

    Rikina — #6 Mně to taky nechutná

    1. na komentář reaguje ladouch — #11
    superkarma: 0 09.02.2016, 10:49:39
  14. [8] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 09.02.2016, 10:46:01
  15. [7] meme [*]

    Taky mám lasagne moc ráda!Vařím stejný recept.

    superkarma: 0 09.02.2016, 08:50:22
  16. [6] Rikina [*]

    gerda — #2 Kuk! Mně to nechutná. Sml57 Jedla jsem to jen jednou, v restauraci, která je údajně vyhlášená, a kam jsem na to byla pozvána, jako že úžasná specialita. No, pekáč toho byl, a pán, co tam byl se mnou, si moc pochutnal. Přála jsem mu to, a tvářila se společensky. Do té doby jsem znala lasagne jen z komiksu o kocourovi Garfieldovi. Pro mě to tak může i zůstat, kdybych měla opravdu velký hlad a nic jiného nebylo, tak to sním. Ale že bych to považovala za chutné, to skutečně nemohu říct. Sml80

    1. na komentář reaguje Boros — #9
    2. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 09.02.2016, 08:18:21
  17. [5] Pavla_b [*]

    Mňam mňam.

    superkarma: 0 09.02.2016, 08:18:04
  18. avatar
    [4] medulka [*]

    lasagne jsou také moje oblíbené, nedělám je moc často, ale když už je uvařím, tak si moc pochutnámSml67

    superkarma: 0 09.02.2016, 07:02:27
  19. avatar
    [3] renda4141 [*]

    Jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Sml16Sml67 Naposledy jsem je dělala v neděli a jen se po nich zaprášilo. Sml16

    superkarma: 0 09.02.2016, 06:29:27
  20. avatar
    [2] gerda [*]

    Chtěla bych vidět někoho, komu toto jídlo nechutnáSml30 Lasagne jsou skvělé, chutné, člověk si přidává a přidává až....se neunese. Mám je moc ráda a právě kvůli výše uvedenému je nesmím dělat moc často. Recept je výborný.Sml67

    1. na komentář reaguje Rikina — #6
    superkarma: 0 09.02.2016, 06:10:24
  21. [1] manislava [*]

    Jo jednou.za cas dělám Sml67

    superkarma: 0 09.02.2016, 04:25:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme