Pro milovníky exotických chutí mám dnes lahůdku. Laksa je jídlo, které v sobě kombinuje čínskou a malajskou kuchyni, a já jsem se do něj zamilovala při vaření Jamie Olivera.

Laksa Jamie Oliver

Pozorovat Jamie Olivera v kuchyni, v některém z jeho mnoha kuchařských seriálů, je radost. Nemůžu odtrhnout oči od obrazovky a hltám každý jeho pohyb, poznámku, vychytávku. V jednom z dílů, ve kterém vaří Jamie patnáctiminutová jídla, jsem zahlédla jídlo, které úplně volalo po vyzkoušení. Laksa. Pikantní jídlo s nudlemi a kuřecím masem.

Laksa je název pro jídlo s nudlemi, které má řadu různých variant. Jamie vařil thajskou kuřecí laksu, na internetu najdete však také recepty třeba na asam laksu (kyselá rybí polévka s nudlemi) nebo curry laksu (kokosovo-kari varianta s krevetami). Většinou se při přípravě používají rýžové nudle, v různých variantách však můžete najít i jiné druhy nudlí.

Co mají všechny druhy laksy společné? Nudle a pikantní chuť. Ve většině najdete také kokosové mléko. Já jsem použila asi málo tekutiny na hodně nudlí a tak z polévky laksa se mi povedlo jídlo téměř bez tekutiny. Jen nudle, které do sebe natáhly úžasnou pikantní směs rozvařené dýně, kurkumy a kokosového mléka.

Přiznám se, že i když jsem podle Jamieho receptu připravila k lakse kuřecí maso obalené v sezamu, klidně by mi stačily pouze nudle s omáčkou. Tak výborně chutnaly samy o sobě.

Jamie uvádí tento recept jako super jednoduchý, hotový za 15 minut. Byla jsem překvapená, že použil bujon v kostce a ten jsem vyměnila za svou mraženou kostku kuřecího vývaru. A jídlo bylo opravdu na stole za pouhou čtvrthodinku.

Suroviny

na kuře

  • 4 vykostěná kuřecí stehna (případně prsa, ale stehna jsou šťavnatější)
  • 1 lžička orientálního koření (použila jsem koření čtyř vůní z Tunisu)
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce medu
  • trocha chilli koření
  • trocha oleje

na laksu

  • 800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (případně bujon v kostce)
  • máslová dýně
  • 2 stroužky česneku
  • trocha čerstvého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce arašídového másla
  • svazek jarní cibulky
  • čerstvý zelený koriandr
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 300 g rýžových nudlí
  • 400 g kokosového mléka
  • 1 limeta
  • sůl podle chuti

Postup

Ze všeho nejdříve si začneme připravovat kuře. Kousky kuřete osolíme, opepříme a dáme na pečící papír. Ten položíme i shora a opatrně přes něj kuře naklepeme paličkou na maso, aby byly plátky masa tenčí. Propečou se tak rychleji a zároveň zůstanou dost šťavnaté. Potřeme trochou medu a posypeme chilli kořením.

Maso dáme opékat na pánev s trochou oleje.

Do velkého hrnce dáme ohřát (až k varu) vývar nebo vodu s bujonem. Než začne vařit, připravíme si dýni. Z máslové dýně odkrojí horní, úzkou část. Semínka jsou totiž až v té dolní, kulaté. Tu si necháme stranou, v lednici nám vydrží i týden. Horní, úzkou část, zbavíme stopky, nakrájíme na menší kousky a celou (opravdu celou, včetně slupky) rozmixujeme v mixéru nadrobno. Dýňovou drť vsypeme do hrnce s vývarem a necháme vařit (maličko ztlumíme var, aby tekutina nevřela).

Do mixéru nebo food procesoru dáme oloupaný česnek a zázvor, chilli papričku bez semínek, kurkumu, jarní cibulky, arašídové máslo, listy koriandru, sezamový olej, sójovou a rybí omáčku. Umixujeme na hrubou pastu, kterou přidáme do hrnce s vývarem a dýní. Promícháme a přidáme nudle. Teplotu ztlumíme na polovinu.

Promícháme, přidáme šťávu z limety a kokosové mléko. Ochutnáme a dochutíme trochou soli nebo sojovou omáčkou, je-li potřeba.

Osmahnuté kuřecí maso obalíme v sezamových semínkách. Až jsou nudle uvařené, tak naservírujeme laksu do misek a nahoru přidáme sezamové kuře. Ještě posypeme koriandrovými lístky a ihned podáváme.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama