Vaření

Laksa - pikantní pochoutka podle Jamie Olivera

Pro milovníky exotických chutí mám dnes lahůdku. Laksa je jídlo, které v sobě kombinuje čínskou a malajskou kuchyni, a já jsem se do něj zamilovala při vaření Jamie Olivera.

Laksa Jamie Oliver

Pozorovat Jamie Olivera v kuchyni, v některém z jeho mnoha kuchařských seriálů, je radost. Nemůžu odtrhnout oči od obrazovky a hltám každý jeho pohyb, poznámku, vychytávku. V jednom z dílů, ve kterém vaří Jamie patnáctiminutová jídla, jsem zahlédla jídlo, které úplně volalo po vyzkoušení. Laksa. Pikantní jídlo s nudlemi a kuřecím masem.

Laksa je název pro jídlo s nudlemi, které má řadu různých variant. Jamie vařil thajskou kuřecí laksu, na internetu najdete však také recepty třeba na asam laksu (kyselá rybí polévka s nudlemi) nebo curry laksu (kokosovo-kari varianta s krevetami). Většinou se při přípravě používají rýžové nudle, v různých variantách však můžete najít i jiné druhy nudlí.

Co mají všechny druhy laksy společné? Nudle a pikantní chuť. Ve většině najdete také kokosové mléko. Já jsem použila asi málo tekutiny na hodně nudlí a tak z polévky laksa se mi povedlo jídlo téměř bez tekutiny. Jen nudle, které do sebe natáhly úžasnou pikantní směs rozvařené dýně, kurkumy a kokosového mléka.

Přiznám se, že i když jsem podle Jamieho receptu připravila k lakse kuřecí maso obalené v sezamu, klidně by mi stačily pouze nudle s omáčkou. Tak výborně chutnaly samy o sobě.

Jamie uvádí tento recept jako super jednoduchý, hotový za 15 minut. Byla jsem překvapená, že použil bujon v kostce a ten jsem vyměnila za svou mraženou kostku kuřecího vývaru. A jídlo bylo opravdu na stole za pouhou čtvrthodinku.

Suroviny

na kuře

  • 4 vykostěná kuřecí stehna (případně prsa, ale stehna jsou šťavnatější)
  • 1 lžička orientálního koření (použila jsem koření čtyř vůní z Tunisu)
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce medu
  • trocha chilli koření
  • trocha oleje

na laksu

  • 800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (případně bujon v kostce)
  • máslová dýně
  • 2 stroužky česneku
  • trocha čerstvého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce arašídového másla
  • svazek jarní cibulky
  • čerstvý zelený koriandr
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 300 g rýžových nudlí
  • 400 g kokosového mléka
  • 1 limeta
  • sůl podle chuti

Postup

Ze všeho nejdříve si začneme připravovat kuře. Kousky kuřete osolíme, opepříme a dáme na pečící papír. Ten položíme i shora a opatrně přes něj kuře naklepeme paličkou na maso, aby byly plátky masa tenčí. Propečou se tak rychleji a zároveň zůstanou dost šťavnaté. Potřeme trochou medu a posypeme chilli kořením.

Maso dáme opékat na pánev s trochou oleje.

Do velkého hrnce dáme ohřát (až k varu) vývar nebo vodu s bujonem. Než začne vařit, připravíme si dýni. Z máslové dýně odkrojí horní, úzkou část. Semínka jsou totiž až v té dolní, kulaté. Tu si necháme stranou, v lednici nám vydrží i týden. Horní, úzkou část, zbavíme stopky, nakrájíme na menší kousky a celou (opravdu celou, včetně slupky) rozmixujeme v mixéru nadrobno. Dýňovou drť vsypeme do hrnce s vývarem a necháme vařit (maličko ztlumíme var, aby tekutina nevřela).

Do mixéru nebo food procesoru dáme oloupaný česnek a zázvor, chilli papričku bez semínek, kurkumu, jarní cibulky, arašídové máslo, listy koriandru, sezamový olej, sójovou a rybí omáčku. Umixujeme na hrubou pastu, kterou přidáme do hrnce s vývarem a dýní. Promícháme a přidáme nudle. Teplotu ztlumíme na polovinu.

Promícháme, přidáme šťávu z limety a kokosové mléko. Ochutnáme a dochutíme trochou soli nebo sojovou omáčkou, je-li potřeba.

Osmahnuté kuřecí maso obalíme v sezamových semínkách. Až jsou nudle uvařené, tak naservírujeme laksu do misek a nahoru přidáme sezamové kuře. Ještě posypeme koriandrovými lístky a ihned podáváme.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
20.11.2014 - Těstoviny a rýže - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [9] Eva_CZ [*]

    Aha, TAHLE omacka. Tak tu taky nejim. No co uz.Sml57

    superkarma: 0 21.11.2014, 12:58:01
  2. avatar
    [8] elly [*]

    Eva_Fl — #6rybí omáčka, jak píše monkee. Je ve skleničce, asijská věc. U nás je k dostání jen jeden druh, od různých firem, nevím jestli je to u vás stejné nebo jiné.

    Dýni nenahrazovat, ta je tam důležitá :-) Ale je to jen variace na laksu, jestli se ti to líbí, tak si třeba zkus najít nějaký jiný recept, kde třeba není dýně. Tohle je vyloženě úprava od Jamieho, ale v originálních laksách dýně být nemusí :-)

    superkarma: 0 21.11.2014, 11:14:27
  3. avatar
    [7] monkee [*]

    Eva_Fl — #6 Já bych zkusila, když nesnášíš dýni a cukety, broskve, jen to bude sladší. Rybí omáčka je podobná jako sojovka, bývá i podobně balená a je asijského původu.Sml60

    superkarma: 0 21.11.2014, 09:18:43
  4. avatar
    [6] Eva_CZ [*]

    JAKOU rybi omacku mas na mysli? Udelala bych to s krevetama, ale .... cim nahradim dyni? Ja ji nenavidim. A nerikej cuketou, tu nenavidim taky.Sml52

    1. na komentář reaguje monkee — #7
    2. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 20.11.2014, 18:16:00
  5. [5] PEPI11 [*]

    Mám ráda pikantní jídla. Hned bych to vyzkoučela, ale nemám po ruce arašídové máslo, máslovou dýní, čerstvý koriandr sezamový olej, rybí omáčku, rýžové nudle, aní kokosové mléko. . Tyhle věci běžně doma nemívám, takže až je nakoupím, tak zase už nebudu mít po ruce inspiraci z tohoto článku. Ale pokusím se to nakoupit včas

    superkarma: 1 20.11.2014, 16:31:01
  6. [4] jithule [*]

    uz se na tu baštu těším, jěště sehnat nikoho kdo ji uklohníSml30

    superkarma: 0 20.11.2014, 15:26:32
  7. [3] babcace [*]

    určitě vyzkoušímSml67

    superkarma: 0 20.11.2014, 14:34:09
  8. avatar
    [2] gerda [*]

    tož tohle mě, přiznám se bez mučení, vůbec neláká. Je to moc voňavé jídlo. A rybí omáčku.....to už vůbec!Sml2 Dnes čirá zeleninová polévka z kvasnicovými knedlíčky a domácími nudlemi, bramborová kaše, klasická sekaná (ale i s čubricouSml16) a salát z čínského zelí. Laksu bych ráda ochutnala, ale oběd sním vlastní.Sml20

    superkarma: 0 20.11.2014, 11:22:41
  9. [1] Kamila74 [*]

    Skvěle vypadající recept! Také mám ráda J.O., líbí se mi, jak vaří s lehkostí. Ráda zkouším připravovat nová jídla, takže určitě vyzkouším. Jinak já používám ty gelové bujony od Knorru bez přidaného glutamátu. Dobře se mi s nimi vaří, jídlo je opravdu ve vteřině hotové a chuťově super. Určitě je využiji i v tomto případě.

    Už se těšímSml16 Děkuji za pěkný recept!

    superkarma: 0 20.11.2014, 11:18:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme